Bütün Balkabağı Ne Kadar Dayanır?

balkabağı ne kadar dayanır

Balkabağı Buzlukta Saklanır mı? 

Balkabağınızı iyi hava sirkülasyonuna sahip, kuru ve nispeten soğuk bir yerde saklamak gerekir. Bal kabağı bu şekilde en az 3 ay saklanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bal kabağının sap kısmıdır, sap kısmı olmayan bal kabakları uzun süre dayanmaz. Kesilmiş kabaklar hava almayan bir poşet içinde bir hafta kadar dayanabilir. Kesilen kabakları uzun süre saklamayı düşünüyorsanız derin dondurucu iyi bir çözüm olabilir. Bal kabağı buzlukta 12 ay kadar saklanabilir, lakin ister bir gün ister 12 ay saklayın, lezzeti ciddi derecede azalacaktır, genellikle 3 aydan sonra bu azalmayı bariz şekilde hissedersiniz, bilginize.

Bütün Balkabağı Nasıl Saklanır?

Bütün bal kabağı serin kuru ve direk ışık almayan bir yerde saklanmalıdır. Kiler saklamak için en uygun yerdir fakat her evde kiler olmadığı için bodrumunuzda veya ışık almayan bir yerde saklayabilirsiniz. 10-15 derece arası balkabağını muhafaza etmek için ideal sıcaklıktır ama bu kadar soğuk bir yeriniz yoksa elinizden geldiğince serin bir yer bulmaya çalışırsanız balkabağı daha uzun süre dayanır.

Nemlenmeyi ve küflenmeyi engellemek için balkabağınızın kuru kaldığından ve saklanan yerin hava aldığından emin olun. Her ihtimale karşı altına bir parça gazete veya karton koyarsanız balkabağınızla birlikte kafanızda rahat eder. Böylece bir çürüme durumu olursa yerde koku ve iz bırakmaz.

Balkabağı Bozulur mu?

Bütün balkabağı bozulmaya başladığında ilk önce alt kısmı yumuşamaya başlar ve sulanma yaparak dışarı sıvı akıtır. Bu yüzden saklarken altına karton veya suyunu altına geçirmeyecek bir şey koymanız önemli. Sonra değişik renklerde küfler oluşur. Yumuşamaya başlamışsa bozulma çok hızlı ilerler bu nedenle çok yumuşamış veya küflenmeye başlamış balkabağını atmanız gerekir. Kurtarma şansımız yok mu dediğinizi duyar gibiyim fakat maalesef yok. Balkabağını seçerken dikkatli olun. Sapı olmayan bütün balkabağını satın almamaya çalışın. Yüzeyinde en az sayıda çizik veya ezik olanı seçin hatta mümkünse pürüzsüz olanı alın. Kahverengi lekeler bozulmaya müsait bir bal kabağının bir diğer göstergesidir. Özetle yumuşama ve küf belirtisi olan balkabağından uzak durun. Bozulmuş diyemesek de yakın zamanda bozulacağının göstergesidir.

Soyulmuş ve dilimlenmiş balkabağı bozulmuşsa bunu anlamak zor olmaz. Bildiğiniz gibi balkabağının içi sert bir dokuya sahiptir. Eğer yumuşamış ve dağılıyorsa bu bozulduğu anlamına gelir. Bütün balkabağında yukarıda anlattığımız gibi dilimlenmiş halinde de küf meydana geldiyse bal kabağını atmamız gerekir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski