Islanmış Pirinç Ne Kadar Dayanır?

Tek başına pirinç çok uzun süre dayanır. Bir çok makalede uzun süre bozulmayan yiyecekler listesinde pirinci de görebilirsiniz. Esmer pirinç hariç diğer türlerdeki pirincin saklama süreleri oldukça uzundur. Fakat bu makalede merak ettiğimiz konu ıslanmış pirinç ne kadar dayanır konusu. Bazı durumlarda pirinci ıslatır fakat bir türlü yemek yapacak vakit bulamayız. Böyle durumlarda pirinç ıslatıldığıyla kalır ve saklayacak yöntem bulmaya çalışırız. Bugün sizlere ıslanmış pirinç nasıl saklanır? Islanmış pirinç bozulmadan ne kadar dayanır gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

ıslanmış pirinç ne kadar dayanır

Islanmış Pirinç Nasıl Saklanır?

Pirinç çok uzun süre dayanır fakat uygun koşullarda saklanması gerekir. Yüksek nemli bölgelerde pirinçler genelde 1 yıl dayanır. Nemi az olan bölgelerde ise bu süre oldukça uzundur fakat yine de 2 yıl içinde tüketilmesi önerilir. Pirinç aşırı emici bir gıdadır. Bu yüzden tuzun nemini alması için tuzluklara pirinç eklenir. Çok emici bir gıda olduğu için, nem emme amacıyla kullanılmayacaksa nemden uzak tutulması gerekir. Aynı zamanda yanına kokulu ürünler koymamak gerekir. Kokulu ürünlerin kokusu çok kısa sürede pirince geçebilir. Eğer pirinci ıslattıysanız ve ayın gün pişirme şansınız yoksa suyunu süzerek buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu işlem için suyu süzülmüş pirinci ister ağzı kapaklı bir kaba koyarak isterseniz de streç film ile sararak buzdolabına koyabilirsiniz. Bu şekilde ıslatılmış pirinç buzdolabında 4 gün boyunca bekleyebilir. Eğer 4 gün içinde kullanmayacaksanız ıslatılmış pirinci derin dondurucuya koymanız gerekebilir. Pirinç derin dondurucuda 6 ay dayanır fakat maksimum lezzet için 1 ay içinde tüketmenizi öneririz. Bu süreden sonra pirinçte hoş olmayan bir koku, yapışkan bir doku ve küf meydana gelebilir.

Pirinci Islatmak Gerekir mi?

Bilim insanları, pirinç pilavını yaparken pirinci ıslatmadan haşlamanın sağlığa zararlı olabileceği uyarısında bulundu. Son deneylere göre yaygın bir yöntem olan pirinci tencerede suyu çekene kadar pişirmek kalp hastalıklarına, diyabete, hatta kansere neden olabilir. Deneylere göre, yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor. Deneyde bir ölçek pirince, iki ölçek su konularak pirinç haşlandı. Bu yöntemin sonunda arseniğin çoğunun pirinçte kaldığı görüldü. Ancak bir ölçek pirince beş ölçek su konduktan sonra pişirilen pirinçte arsenik oranının yarılandığı görüldü. Son yönteme göre ise bir gece önceden ıslatılan pirinç pişirildiğinde zehrin yüzde 80 oranında azaldığı ortaya çıktı.

Pirinç Neden Kurtlanır?

Pirinç paketlerinin alt kısımlarında görülen tozlanma, kurtlanmanın ve pirinç biti oluşumunun göstergesi olabilir. Pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Çünkü yumurtalarını ortama bırakmış olabilir. Eğer pirinçte kurtlanma ya da böceklenme görürseniz en iyisi tüm pirinci atmaktır. Çünkü göz ile görülemeyen kurtçuklar çoktan diğer pirinç tanelerinde geçtiğinden temizleyip kullanmak sağlık açısından doğru olmayabilir. Fakat bununla ilgili Sabah gazetesinde yazar Esra Düzdağ'ın şu şekilde bir demeci mevcut: "Güvenle aldığınız bakliyat böceklendiyse sakın endişelenmeyin, hatta mutlu olun! Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz." Bu konuda çeşitli görüşler mevcut olduğu için değerlendirmeyi size bırakıyoruz. Son olarak, eğer isterseniz pirinci sakladığınız torba ya da kavanozlara birkaç tane defne yaprağı ya da birkaç diş kabuklu sarımsak koyarak böceklenmenin de önüne geçmiş olursunuz. 

Kokulu Pirinç

Pirinçle ilgili bir diğer çarpıcı bilgi de kokulu pirinçlerle ilgili. Normalde jasmine pirincinin Tayland'dan, basmatinin ise Hindistan'dan gelmesi gerekiyor. Bu pirinçlerin toprak özelliklerine göre taşıması gereken koku, ne yazık ki parfüm ilavesiyle taklit edilebiliyor. Yani jasmine pirinç zannederek "Tayland Osmancığı" da yiyor olabilirsiniz!

Yıkanmış Pirinç Ne Kadar Dayanır?

Yıkanmış pirinç buzluktan çıkarıldığında sarma, biber dolması gibi yemeklerde kullanılabilir pilav yapmaya kalkarsanız kıvamı tutmayacaktır. Buzluğa koymadan önce iyice süzüp bir tepsi üzerinde birkaç saat kuruttuktan sonra muhafaza edebilirsiniz ancak pirinci 3-4 dakikadan fazla ısladıysanız bu işlemin ekstra bir faydası olmayacaktır.

Bozulan Pirinç Yenir mi?

Bozulan pirinç yenir mi konusuyla ilgili ayrıntılı bilgi için pirinç neden kurtlanır başlığını okuyabilirsiniz. Eğer pirinciniz isteminiz dışında bozuldu ise çöpe atmayın. Kuşlar pirinci çok severler ve onu yerler. Bozuk diye vermemezlik etmeyin. Zaten yenilmeyecek gibiyse onu kuşlar da yemezler. Unutmayın, "Yiyiniz içiniz; fakat israf etmeyiniz! Çünkü Allah israf edenleri sevmez." (A´râf Suresi 7/31)

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski