Kudret Narı Ne Kadar Dayanır?

Yabancılar buna bitter melon yani acı kavun veya bitter gourd yani acı kabak derler. Vitamin ve mineral açısından çok zengindir. Çeşitli cilt ve mide hastalıklarına iyi geldiği bilimsel çalışmalarla kesinleşmiştir. Tıbbi alanda kullanılacağı için kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmanızı öneririz.

Kudret narı tohumu genellikle şubat ayında ekilir. Mart ayında yaprak vermeye başlar. Eylül ayının sonuna kadar meyve vermeye devam eder. Kudret narı tek başına tüketmek için fazla acıdır. Faydası saymakla bitmeyen kudret narı en çok zeytinyağında eritilerek ve bal ile macun yaparak tüketilir. Bugün sizlere zeytinyağlı kudret narı ne kadar dayanır ve ballı kudret narı ne kadar dayanırın cevaplarını bulabileceğiniz faydalı bir yazı hazırladık.

kudret narı ne kadar dayanır

Kudret narı kabakgiller ailesinden bir bitkidir, üzüm bağı gibi sarmaşık özelliğe sahiptir. Boyları 17 metreye kadar ulaşabilir. Sıcak ve nemli iklimi sevdiği için Türkiye'de en çok Bursa ve Yalova çevresinde yetiştirilir. Yetiştirmesi kolay bir bitki olduğu için bir çok bölgede yetiştirilir. Şanlıurfa da bile kudret narı ekiminden başarılı sonuçlar alınmıştır.

Zeytinyağlı Kudret Narı Ne Kadar Dayanır?

Taze kudret narı meyvesi buzdolabının sebzelik bölümünde 1 haftaya kadar dayanır. Zeytinyağlı kudret narı nasıl hazırlanır sorusuna cevap verdikten sonra dayanma süresine ve zeytinyağlı kudret narı nasıl saklanır sorularına cevap vereceğiz. Zeytinyağında kudret narı hazırlamak için 1 adet büyük olgun sarı renkli kudret narını alıyoruz. Satın alırken olgun olmasına yani sarı turuncu arası bir renginin olmasına ve çekirdeklerini dağıtmak üzere bir ucu açılmış olmasına dikkat ediniz. 1 adet kudret narı için yarım litre soğuk sıkım sızma zeytinyağı yeterli olacaktır. Saklama işlemini cam kavanozda yapacağız. Öncelikle kudret narını yıkayın varsa sapını ayırın. Kırmızı büyük çekirdeklerini içinden çıkarın. Kudret narını küçük parçalara ayırırken metal değdirmemeye çalışın. Elinizle küçük parçalara ayırın. Tahta kaşıkla veya havanla ezebilirsiniz. Parçaları cam kavanoza koyun ve üzerine zeytin yağını ekleyin. Kudret narı olgunluğuna göre en erken 3 hafta içinde yumuşamaya başlar, ortalama 1 ay içinde yumuşayıp pelte haline gelerek zeytinyağı içerisinde dağılır. Bu esnada ara sıra çalkalayın ve kapağını açarak havasını alın. Kimi kaynaklara göre bu şekilde 6 ay bekletilen kudret narı daha faydalıdır. Bazı kaynaklar bu bekleme süresinin buzdolabında olması gerektiği yazar. Hazırladığınız kudret narını kullanacağınız zaman buzdolabına koyarsanız donacak ve kullanımı zorlaşacaktır. Dışarıya koyduğunuz zaman sıcaklık değişimlerinden etkilenecek ve kudret narının yararının azalmasına sebep olacaktır. Bu yüzden zeytinyağlı kudret narı buzdolabına koymadan güneş görmeyen serin ve rutubet olmayan bir yerde muhafaza etmeye özen gösterin. Doğru saklama koşullarında zeytinyağlı kudret narı uzun yıllar bozulmadan durabilir.

Zeytinyağlı Kudret Narı Nasıl Tüketilir?

Bir çok şifası bulunan kudret narı genellikle günde 2 kez aç karnına  1 tatlı kaşığı olacak şekilde tüketilir. Hazırlanan zeytinyağlı kudret narı sabah ve akşam yemeklerden 1 saat önce alınır ve yemeğe kadar başka hiç bir şey yenmez. Zeytinyağıyla tüketmemizin sebebi hem kudret narının acısını çıkarmak hem de  emilimini hızlandırmak içindir. Eğer kudret narını merhem olarak kullanacaksanız hakiki balla yapılan ballı kudret narını tercih etmeniz gerekir.

Ballı Kudret Narı Macunu Ne Kadar Dayanır?

Bu sefer zeytinyağı yerine bal kullanacağız. Aynı şekilde 1 olgun kudret narı ve yarım kilo bal yeterli olacaktır. Aynı işlemleri tekrarlayın ve balı ekleyin. Kudret narı hafif olduğu için üste çıkacaktır. Bekleme süresi boyunca bir miktar sulanabilir bu bozulduğu anlamına gelmez. Ballı kudret narı macunu yaklaşık 30, 40 gün içinde kullanıma hazır hale gelir.

Kudret Narı Çekirdeği Macunu

Kudret narı çekirdeklerinin zehirli olduğuna ilişkin bazı bilgiler mevcut. Ancak, her şeyde olduğu gibi kudret narı çekirdeği de az miktarda tüketildiğinde yararlı iken aşırı tüketildiğinde ise ateş, baş ağrısı ve koma gibi ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle çok fazla kudret narı çekirdeği içermeyen bir macun hazırlayarak bu faydalı meyvenin çekirdeklerinden yararlanabilirsiniz. 2 adet kudret narı çekirdeği çıkarılarak havanda ezin ve yarım kavanoz balın içine ilave edin. Sabah ve akşam 1 çorba kaşığı olmak üzere 41 gün boyunca tüketin. Şifa olsun.

Kudret Narı Derin Dondurucuda Ne Kadar Dayanır?

Mevsimi dışında tazesini tüketebilmek gayesiyle dondurucuda saklanabilir. Taze kudret narının çekirdekleri çıkartılıp iri parçalara bölünerek porsiyonluk buzdolabı poşetlerine konulur. Kullanılmak istendiğinde çözdürülebilir. Bu şekilde kudret narı buzlukta 1 seneye kadar dayanabilir.

Kudret Narının Yararları

  • Kudret narı yağının önemli ölçüde iyileşme sağladığı; enflamasyonu bastırdığı ve yaraların iyileşme sürecini hızlandırdığı yapılan klinik çalışmalarda belirtilmiştir.
  • Sindirim sitemine iyi gelir, özellikle mide, bağırsak iltihaplanmaları, kabızlık ve ülser gibi bağırsak hastalıklarında güçlü bir etkiye sahiptir.
  • Yapılan bir çalışmada kudret narında bulunan momordinin lc'nin gastrik mukozal lezyonları (mide iç yüzeyini döşeyen zarın iltihaplanması durumu) azalttığı görülmüştür.
  • Astım, soğuk algınlığı ve öksürük gibi solunum yolu problemlerine iyi gelmektedir.
  • Kobay fareler üzerinde yapılan çalışmalarda da kudret narının zeytinyağlı ekstratı ve kudret narı meyvesinin kurutulup toz haline getirilen meyvelerinin bal ile karışımının belirgin ve doza bağlı antiülser etki gösterdiği belirtilmiştir.
  • Alkol ve sigaranın verdiği karaciğer hasarını önlemeye yardımcı olur.
  • Kudret narı bitkisinin midede üreyen ve mide asidinin artmasına neden olan helikobakter pilori bakterisine karşı önleyici etkiye sahip olduğu biliniyor.
  • Vajinal ve rahim yaralarının iyileşmesinde tesirli olması beklenen kudret narını zeytinyağı ile beraber hasarlı alana sürülür ve sarılır.
  • Kandaki toksinleri temizler.
  • Yanık tedavisinde iyi sonuçlar verir.
  • Kötü kolesterolü önler.
  • Kilo kaybına destek olur.
  • Enerji kaynağıdır ve kalp krizi ve inme risklerini önlemeye yardımcı olur.
  • Tümörlerin büyümesini engeller, antibiyotik etkisi bulunur.
  • Egzama, sedef ve çıban gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Aynı zamanda cilt lekeleri ve akne problemlerini gidermede etkilidir.
  • Kudret narı yağının alerjisi olanlar tarafından asla kullanılmaması vurgulanıyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski