Zippo Ne Kadar Dayanır?

Zippo'yu efsane yapan ne kadar dayandığı değil fakat Zippo'yu efsane yapan bir çok özellik mevcut. Zippo'nun bu kadar meşhur olmasının iki sebebi var. Birincisi rüzgarda bile yanması, ikincisi ise 2. Dünya Savaş'ından sonra ulusal bir marka haline gelmesi. George G. Blaisdell 1932 yılında bir arkadaşında baca tasarımı sayesinde rüzgarda bile yanan Avusturya yapımı bir çakmak gördü ve bunu kopyalayıp daha pratik bir ürün ortaya çıkarmaya karar verdi. Zippo çakmakları ilk bu şekilde ortaya çıktı. Amerika'nın 2. Dünya Savaşına girmesiyle Zippo savaş boyunca tüm çakmaklarını sadece Amerikan ordusu için üretti ve bu sayede Amerika'da ulusal bir marka haline geldi.

zippo ne kadar dayanır

Zippo Çakmak Ne Kadar Dayanır?

Burada cevap verilmesi gereken bir kaç konu var. Zippo'nun benzini ne kadar dayanır. Zippo yedek benzin ne kadar dayanır. Zippo taşı ne kadar dayanır. Zippo pamuğu ne kadar dayanır gibi sorular ilk aklımıza gelenler. Zippo benzini kaç günde biter? Ortalama bir Zippo çakmak kullanıcısı günde yaklaşık 24 kere çakmağı açıp kapatır ve ateşleme süresi 5 saniye kadar sürer. Bu ortalamaya göre tam doldurulmuş bir Zippo çakmak 9, 10 gün dayanır. 10 gün sonunda pamuktaki benzin azalacağı için ateşleme hassasiyeti ve Zippo'yu Zippo yapan rüzgar direnci azalır. Zippo fitili ne kadar dayanır? Fitil yanarak siyahlaşırsa altından yeni fitil görününceye kadar bir cımbızla 1 cm kadar çekin. Sonra çakmak haznesinin uç kısmıyla aynı yüksekliğe gelince kadar fitilin ucunu kesin. Bu işlemi 2 veya 3 defa yaptıktan sonra fitili değiştirmeniz gerekecektir.

Zippo Benzini Ne Kadar Dayanır?

Zippo çakmaklar ortalama 12 ila 15 ml benzin kapasitesine sahiptir. Bu benzin uçucu olduğu için çakmağı kullanma yoğunluğunuza göre ne kadar dayanacağı değişir. Yoğun kullanımda 9-10 günde 1 dolum yapılması önerilir. Orijinal Zippo yedek benzini 125 ml kapasiteye sahiptir. Düz hesapla yeni aldığınız yedek Zippo benzini ile çakmağınızı 12 kere doldurabilirsiniz. Yine düz hesapla yedek Zippo benzinin ortalama 4 aya kadar dayandığını bulmuş oluruz.

Bu süreler kullanım sıklığına göre ve kullandığınız malzemenin orijinalliğine göre değişir. Hem Zippo çakmakların, hem Zippo benzininin hem de Zippo çakmak taşının bir çok çeşit sahtesi satılmaktadır. Orijinal Zippo benzini renksiz, kurşun içermeyen, hafif kokulu bir yapıya sahiptir. En önemli özelliklerinden biri yanma sırasında is çıkarmaz ve insan sağlığına zararlı değildir. Sadece özel olarak Zippo çakmakları için rafine edilmiş bir benzindir.

Zippo Benzini Uçak Yakıtı Değildir

Zippo yakıtının MSDS bilgilerini incelerseniz formülasyonun zamanla değiştiğini fakat ana bileşeninin her zaman düşük kaynama noktalı hidrojenle muamele edilmiş petrol distilatı, yani aşağı yukarı 30,60 santigrat derece sıcaklıkta kaynayan 5,6 karbonlu petrol fraksiyonları olduğunu görürsünüz. Zippo benzini dışındaki bir çok ürün Zippo çakmağınızın bozulmasına sebep olur. Yakıt olarak kullandığınız ürünün içinde kesinlikle su olmaması gerekir. Su içeren yakıtlar Zipponun iç mekanizmasının paslanmasına sebep olur. Bazı forumlarda kolonya ile çalıştığı yazar fakat dediğimiz gibi kolonya zamanla Zippo'nun bozulmasına sebep olur. Saf alkol kullanılabilir fakat saf alkol satışı yasak olduğu için piyasada bulamazsınız. Mazot koymayı de denemeyin çünkü çakmak taşıyla mazotu tutuşturamazsınız.

Türkiye'de ucuza hafif petrol fraksiyonu bulmanın güvenilir yolu yüzey temizleme tineri adlı ürünü sormaktır. Birçok markanın bu isim ile sattığı ürünlerin MSDS bilgilerini incelerseniz, birçoğunun Zippo yakıtı ile neredeyse birebir aynı içeriğe sahip olduğunu görebilirsiniz. Mümkünse MSDS bilgilerini kontrol edin ve antin kuntin 40 çeşit kimyasal içerenleri değil de, mümkün olduğunca yüksek oranda "hydrotreated light solvent nafta (petrol)" içeren ürünleri temin etmeye çalışın. Mesela Orbay markasıyla satılan yüzey temizleme tineri iyi görünüyor. DYO yüzey temizleme tineri de güzel yanıyor.

Zippo'nun Sahte Olduğunu Nasıl Anlarım?

  1. Replika Zippolara Rippo adı verilir ve bazen orijinalinden ayırt etmek hayli zordur. 
  2. Rippolar genel olarak ucuz malzemeden yapılır. Bu da daha hafif bir çakmak olmasına sebep olur.
  3. Kapak menteşesi orjinal Zippo'lara göre daha gevşektir.
  4. Orjinal Zippo'ların kapak kısmının içinde üretimden kaynaklı lekeler görülebilir.
  5. Orjinal Zippo'nun kendina has bir sesi vardır. Bu sesi internette arayarak bulabilirsiniz.
  6. Orjinal Zippo çarkı yani taş çarkı eşsiz bir tasarıma sahiptir.
  7. Orjinal Zippo'nun dış kasasının üst ve alt tarafında çentik yani göçükler mevcuttur. (Menteşenin altında ve üstünde)Üretim işlemi sırasında uygulanan basınçtan kaynaklıdır.
  8. Orjinal Zippo'ların taban rengi her zaman dış kaplamasından farklı renktedir.
  9. Orjinal Zippo'nun kutusunda çakmağın zarar görmemesi için kaliteli bir kadife koruyucu mevcuttur.

Zippo Hakkında Merak Edilenler

  • Kurucusunun dediği "Ya çalışır ya da biz ücretsiz olarak tamir ederiz" mottosu ile tüm Zippo'lar ömür boyu garanti altındadır.
  • Zipponun fabrikası Amerika'nın Pennsylvania eyaletinde Bradford şehrindedir.
  • 2020 yılı itibariyle dünyada 600 milyon adet Zippo çakmak üretilmiştir.
  • Üretildiği ilk günden beri 300.000 farklı tasarıma sahip Zippo üretilmiştir.
  • Zippo isminin kökeni Zipperden gelir. Kulağa hoş geldiği için bu isim koyulmuştur. Türkçe 'deki anlamı fermuardır.
  • Zippo'nun altındaki harfler ve simgeler Zippo'nun üretildiği yıl ve ayı belirtir.
  • İlk üretilen Zippo çakmağın fiyatı 1.95 US dolardır.
  • Zippo rüzgar geçirmez çakmak patentini 1936 da almıştır.
  • Günümüzde çakmağın çalışan mekanizması, ilk üretilen Zippo ile aynıdır.
  • Günde yaklaşık 70.000 Zippo çakmak üretilmektedir.
  • Slim olmayan modeli yani orijinal Zippo'nun ağırlığı 58.1 gramdır.
  • Piyasadaki Zippoların %21'inin koleksiyoncuların elindedir.
  • Şimdiye kadar satılan en pahalı Zippo 37 bin dolara alıcı bulan 1933 yapımı bir Zippo'dur.
  • Sigara içen arkadaşınıza hediye almak için mükemmel bir fikir olabilir.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski