Kolonya Ne Kadar Dayanır?

Kolonya ne kadar süre dayanır?

Kolonya içine esans katılmış etil alkoldür. Genelde piyasada bulunan kolonyalar %80 etil alkol içerir. Geri kalan kısmı su ve esanstan oluşur. Kolonyanın bozulmasındaki en büyük faktör hava almasıdır. Hava alan kolonya, hava ile hızlıca tepkimeye girerek kimyasal değişme uğrar. Ağzı kapalı olarak güneş görmeyen yerde saklandığı sürece 5 yıla kadar bozulmadan kullanılabilir. Kolonyanın ferahlama hissi vermesinin sebebi içindeki etil alkolün aşırı uçucu olmasından kaynaklanmaktadır. Buharlaşırken vücut ısısını emdiği için beraberinde çok yoğun bir ferahlık hissi verir.

kolonya ne kadar dayanır

Dünya Sağlık Örgütü uyarıyor kolonyanın alkol oranı en az %90 olmalı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan corona virüse karşı koruma yöntemleri arasında kullanılan kolonyaların en az %90-96 etil alkol içermesi gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenler virüse karşı kolonya alırken içindekiler kısmında etil alkol oranına dikkat edin.

80 derece kolonya nedir? Kolonyanın üzerinde Genelde 80, 70 gibi rakamlar görürüz. Bu rakam kolonya içindeki alkol oranını göstermektedir. Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere göre kolonya'nın virüsler üzerinde etkili olması için en az %60 alkol içermesi gerekmektedir. Piyasada satılan kolonyaların bir çoğu %80 oranında alkol içermektedir. Yaptığımız araştırmalara göre %80 alkol içeren kolonyaların mikroplar üzerinde yeteri kadar etkili olmadığı %60 alkol içeren kolonyaların ise sadece antibakteriyel etkisi doluğunu gösteriyor. Konuyla ilgili Prof. Dr. Gülseren Ağrıdağ'ın demeci şu şekilde;

Prof. Dr. Gülseren Ağrıdağ, sanılanın aksine kolonyanın bir temizleme ürünü olmadığını söyledi. Kolonya yapımında kullanılan 80 derece alkolün, bakterileri temizleme konusunda yetersiz olduğunu ifade eden Ağrıdağ, "Bazı kişiler özellikle tuvaletten çıktıktan sonra ellerini sabunlamak yerine kolonya ile mikropları öldüreceğine inanıyor. Bu son derece yanlış" dedi.

Ağrıdağ, hoş kokusu ile bir kozmetik ürün olarak algılanması gereken kolonyanın, kirli ellere sürüldüğünde, bakterilerin cilde yapışmasına neden olduğunu belirtti. Kolonyanın katkısıyla el yüzeyine iyice yapışan bakterilerin, temas ile kişiden kişiye geçtiğini bildiren Ağrıdağ, şunları söyledi: "Temizlik, mutlaka su ve sabunla yapılmalıdır. Kolonya ile temizlik olmaz. Kolonya cildi kurutur, özellikle hassas ciltlerde terleme olmasını engeller ve ciltte bakterilere karşı savunma mekanizmalarının çalışmasını önler. Bu nedenle kolonya yerine su ve sabunu tercih etmeliyiz. Yalnız başına su bile, bakterilerin miktarını azalttığı için kolonyadan daha etkilidir."

Ağrıdağ, mikrop kapmasını engellemek amacıyla yaraların üzerine kolonya dökülmesinin de yanlış olduğunu vurgulayarak, "mikroplardan arındırmak için yara üzerine kolonya dökmek doğru değil. Yaraya dökülen kolonya mikrobu önlemez, aksine yarının derinleşmesine ve iyileşme sürecinin uzamasına neden olur” dedi.

Prof. Dr. Ağrıdağ, Ramazan Bayramı öncesi alışveriş yapacak vatandaşları da uyararak, ikram edecekleri kolonyayı dikkatli seçmelerini istedi. Kolonya yapımında etil alkol kullanılması gerektiğinin altını çizen Ağrıdağ, metil alkolden üretilen kolonyanın sağlık açısından son derece tehlikeli olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış, uygun koşullarda üretilmiş ve kapalı ambalajlardaki ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Ağrıdağ, "Özellikle açıkta satılan kolonyalar sağlık için son derece tehlikeli. Standartlara uygun olmayan ürünler, görme kaybına, ciltle temas halinde ise alerji ve egzama gibi birçok rahatsızlığa yol açarlar" dedi.

semazen kolonyaCoronavirüs sebebiyle, 4 ayda tükettiğimiz etil alkolü sadece 1 hafta içinde tüketmiş bulunuyoruz. Türkiye toplamda 56 ülkeye kolonya ihracatı yapan bir ülke. Kolonya kültürü bakımından bize benzerlik gösteren İran ve Suudi Arabistan'dan çok yoğun bir kolonya talebi gelmekte. Son günlerde iç pazarda oluşan kolonya talebinden dolayı kolonya ihracatı durma noktasına gelmiş bulunuyor.

Bonus Bilgi: Havalar ısınmaya başlayınca kolonyayı buzdolabında saklayın. Ferahlatma etkisi 10 kat artacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski