Bir Şehrin Gıda Stoku Ne Kadar Dayanır?

Son günlerde en çok merak edilen konulardan biri de şehirlerimizin gıda stokunun durumu. Bu durum ülkeden ülkeye, şehirden şehire değişebilir fakat ortalama bir bilgi her zaman işe yarar. Avrupa'da yeni tip korona virüs salgın haline geldiğinde insanlar marketlerdeki tuvalet kağıdı, sıvı el sabunu ve süt stoklarını tükettiler. Türkiye'de ise ilk korona virüs vakası görüldüğü gün marketlerde kolonya stokları tükendi. Daha sonraki günlerde ise makarna ve bakliyat alışverişinde yoğunluk görüldü.

gıda stoku ne kadar dayanır

Paniğe gerek yok! Devletin çeşitli kurumlarından insanların panik yapmaması gerektiği konusunda çeşitli açıklamalar geldi. Konya Ticaret Odası (KTO), Konya Ticaret Borsası (KTB) ve Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından yapılan ortak açıklamada, koronavirüs karşısında vatandaşlara paniğe kapılmaması uyarısında bulunarak, Devletimiz gerekli tedbirleri almaktadır. Gıda noktasında da yeterli üretime, stoka sahibiz denildi.

panik yok

Devletimize bu konuda güvenimiz sonsuz fakat içimizde bulunan bazı fırsatçılar insanlarda stok yapma isteği uyandırmakta. Bunun son örneğini kolonyada yaşadık. Ensonhaber.com'un haberine göre kolonya daha ilk günden karaborsaya düşmüş durumda. İlk günden başımıza bunlar geliyorsa depolardaki stoklar tükendiğinde neler olabileceğini siz düşünün. Salgın dünyada yayılmaya başladığından beri en çok ihtiyacımız olan maskelerdeki artış ise korkunç seviyelere ulaşmış durumda. Örnek verecek olursak 3M marka FFP3 ve N95 filtre özelliğine sahip Auro 9332+ model maske salgın öncesi 60 TL'ye satılırken şuan 240 TL'ye satılmaktadır. Bu da stoku azalan ürünlerdeki artışı gözler önüne sermektedir. Ensonhaber.com'un kolonya haberiyle ilgili küçük bir kesiti aşağıda görebilirsiniz.

FİYATLAR TAVAN YAPMIŞ
Arnavutköy'de marketi bulunan ve kolonya almak için Bayrampaşa'daki toptancılar çarşısına gelen Hacı İlanlı, "Bir, iki parça zor bulduk. 8-10 liralık bir kolonya 15 lira. Fiyatlar tavan yapmış. Piyasada bulamıyorsun. Bildiğiniz karaborsa olmuş. 4-5 adet buldum. Piyasada yok gibi bir şey." dedi.

KOLONYA SATIŞI ŞU AN KARABORSADA
Toptancılık yapan Kenan Ersoy ise, "Kolonya satışı şu an karaborsada. Piyasada kolonya bulunmuyor. Olan da fiyatları yükseltmiş. Bu şekilde. Bizdekiler bitti. Dün 85-90 lira olan kolisi bugün 150 lira. Kolide 48 adet var." diye konuştu.

Gelelim bir şehrin gıda stokunun ne kadar dayandığına. Yapılan araştırmalar lojistik destek tamamen kesilirse marketlerin stokunun sadece 3 günde tamamen tükeneceğini gösteriyor. Peki lojistik destek kesilmedi fakat üretim tamamen durdu. Bu durumda da yapılan açıklamalara göre depoların 60 gün yani 2 ay dayanacağını göstermektedir. Yani en kötü senaryoda bile ortalama 2 ay yetecek stokumuz bulunmakta. Kalın sağlıcakla.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski