Buji Nedir Ne Kadar Dayanır?

Bujilerin ömrü; bujilerin markası, tırnaklarının yapıldığı madde (iridyum, platin, normal), arabanın markası, modeli, yaşı ve kilometresi gibi bir çok faktöre bağlıdır. Bir çok firma ürettiği bu tarz yedek parçalar için 1 yıl veya 10.000 km garantisi vermektedir. Bu da bujilerin minimum ne kadar dayandığı konusuyla ilgili bir fikir vermektedir. Bujiler en az 10.000 km dayanırken en fazla ne kadar dayandığıyla ilgili bilgi vermek çok mümkün görünmüyor. Yine de illa bir sınır isteyenler için 100.000 km'ye kadar buji değişimi yapmadan kullanılan araçların olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç olarak buji değişimi için 10.000 - 100.000 km gibi geniş bir aralık verebiliriz. Anlattığımız her şey benzinli araçlardaki bujiler gibi dizel araçlarda bulunan kızdırma bujileri içinde geçerlidir.

bujiler ne kadar dayanırBuji Nedir? Buji, ateşleme bobininden gelen elektriği, kablolar yardımıyla bujilere aktaran parçaya denilmektedir. Bujiler düzgün bir ateşleme olması açısından son derece önemlidir ve mutlaka doğru çalışması gerekmektedir.

Eğer aracınızın bakımlarını yetkili serviste yaptırıyorsanız arabanızın bujilerini sık sık değiştireceklerdir. Fakat bujilerin bu kadar sık değişmesi gerekmeyebilir. Bujilerin eskiyip eskimediği gözle çok rahat anlaşılabilir. Eğer aracınızın bakımlarını yetkili olmayan bir yerde yaptırıyorsanız muhtemelen ustalar 30 bin km'de bir bujileri kontrol ederler ve gerek duyarlarsa buji değişimine giderler. Eskimiş bujiler kendini hemen belli eder. Üzerinde aşırı bir siyahlaşma ve tırnak kısmında erimeler varsa bujilerin değişim zamanı gelmiş demektir. Bujilerin değişmesi gerektiğini bujilere bakmadan da anlayabilirsiniz. Arabanız çekişten düştüyse, gaza bastığınızda kesik kesik bir ivmelenme yaşıyorsanız, yakıt tüketiminde artış varsa veya araç egzozdan siyah duman atmaya başladıysa bujilerin değişim zamanı gelmiş olabilir. Unutmadan söylemek gerekirse bujilerin en büyük düşmanı kötü yakıttır.

Buji değişiminde ucuza kaçmayın. Buji kalitesi, direk olarak aracın yakıt tüketimini ve performansını etkilediği için buji değişimi geldiği zaman masraftan kaçınmayın. Zaten buji fiyatları diğer bir çok yedek parçaya göre daha düşük seviyelerde. Her ne sebeple olursa olsun buji bakımları kesinlikle ihmal edilmemelidir. Buji bakımları yapılmayan otomobiller yüksek yakıt tüketimi ve düşük çekiş performansına sahiptirler. Buji değişiminde orijinal oto yedek parça kullanımı göz önünde bulundurulmalıdır. Oto servis ve oto sanayi gibi yerlerde buji değişimi yapılırken tırnak sayılarına ve ürün markasına kesinlikle dikkat edilmelidir. Ayrıca genellikle buji kablolarında var olan arızalarda bu saydığımız birçok unsuru etkilemektedir. Bundan dolayı buji bakımı ve buji değişimi doğru yerlerde uzman teknik personel tarafından yapılmalıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski