Araçların Aküsü Ne Kadar Dayanır?

Araç aküsü ne kadar dayanır? Aracınızın aküsü aşınan ve yıpranan parçalar kategorisine girer. Bu, aracınızın tüm ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanan bir parça değildir ve kullanım ömrünü kısaltabilecek bir dizi faktör vardır. Aracınızın aküsünün işini güvenilir bir şekilde yapmasını ve ne kadar dayanacağını büyük ölçüde nerede sürdüğünüz, ne sürdüğünüz ve nasıl kullandığınıza bağlıdır.

araç aküsü ne kadar dayanır

Ortalama olarak, yeni bir Akü ideal koşullarda yaklaşık beş yıl dayanır, ancak yaptığınız kilometreye bağlı olarak değişebilir. İdeal koşullarda derken, otomobilin elektrik sisteminin kusursuz olduğunu, akünün düzenli olarak tam şarj döngülerinden geçtiğini ve düzenli olarak aşırı sıcaklıklara maruz kalmadığını kastediyoruz. Ayrıntılı olarak, aracınızın elektrik sistemi alternatör, voltaj regülatörü, ayrıca bir kablo ağı ve topraklama kafesinden oluşur. Yukarıdakilerden herhangi biriyle ilgili bir sorun, göz ardı edilirse akünüzün ömrünü kısaltabilir. Önleyici bakım burada çok işe yarıyor. Isıtıcıyı açtığınızda sönen farlar veya belirgin derecede sönük olan gösterge paneli ışıkları gibi erken uyarı işaretlerine dikkat edin. Tam şarj döngülerine gelince, aracınızın 12 voltluk aküsünün, motoru her çalıştırdığınızda marş motorunu harekete geçirmek için önemli miktarda elektrik verdiğini unutmayın. İşe gidip gelmeniz yarım mil uzunluğundaysa, alternatörün aküyü şarj etmek için zamanı olmayabilir. İşten daha uzakta yaşamak gerektiğini söylemiyoruz, ancak sadece kısa mesafeler sürüyorsanız, arabanızı 20 ila 30 dakikalık bir yolculuğa çıkın ve akünün tam şarj olmasını sağlamak için ara sıra kullanın. Dondurucu-soğuğun bir araba aküsü üzerindeki etkisi nispeten iyi bilinmektedir. Bir motor, termometre 20'lere veya altına düştüğünde, yağın kalınlaşması nedeniyle daha fazla enerji gerektirir. Aynı zamanda, soğuk pili daha az etkili hale getirir. Daha zayıf, ancak daha fazla çalışması gerekiyor ve bu iyi bir kombinasyon değil. Pek çok sürücünün fark etmediği şey, sıcak havanın araçlarının aküsünden daha da fazla zarar vermesidir ve Kasım ayında bitmiş bir akünün nedeni Temmuz ısısı olabilir. Yaz aylarında motorun çalışması genellikle daha kolay olsa da, akünün bulunduğu kaput altındaki yükselen sıcaklıklar elektrolit çözeltisinde ki suyun buharlaşmasına ve plakaların paslanmasına neden olur.

Bataryanız bagajda veya arka koltuğun altındaysa, yine de ısınacaktır, ancak bu daha az etkileyecektir. Ve nihayetinde, serin tutmak için yapabileceğiniz çok şey yok. Yapabileceğiniz en iyi önlemler, pilinizi düzenli olarak, tercihen ilkbaharda ve sonbaharda test etmek ve bir jumper ( ara ) kabloyu bagajda veya ön koltuklardan birinin altında tutmaktır.

Akünüz biterse ne olur? Bitmiş bir akü ile sıkışıp kalırsanız üzülmeyin. Oto yolda , işyerinizde veya bir yolculuğun ortasında olsanız da, eve veya en yakın tamirhaneye götürmek için arabanızı tekrar çalıştırmanın yolları vardır. Aracınızın manuel şanzımanı varsa, iterek, ikinci vitese takıp yeterli hızı oluşturduktan sonra debriyajı serbest bırakarak çalıştırabilirsiniz. Bunu yapabilmek için muhtemelen en az bir yardımcıya ihtiyacınız olacağını unutmayın. Alternatif olarak, iyi bir jumper (ara) kablo seti ve ikinci bir araba, marş motorunu çevirmek için akünüze yeterli elektriği kanalize edecektir. Ayrıca,
ikinci araca ihtiyaç duymadan aynı sonucu elde eden jumper aküleri de var.

Son olarak, bir araba aküsünü değiştirmek göründüğünden daha kolaydır. Genel olarak, 10 dakikadan fazla sürmeyen, ileri düzeyde bilgi gerektirmeyen bir görevdir ve yalnızca temel araçlar ve basit  önlemler ile tamamlanabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski