Mikroplar Gümüş ve Hidrojen Peroksite Ne Kadar Dayanır?

En etkili dezenfektan yöntemlerinden biridir gümüş ve hidrojen peroksit. Güvenlidir çünkü uygulandığı ortamlarda insan ve çevreye zararlı kalıntı madde bırakmazlar. Hem gıda maddelerinin dezenfeksiyonunda hem de üretimde kullanılan aletlerin sterilizasyonunda kullanılması ne kadar güvenilir olduğunun kanıtı niteliğindedir.

mikroplar gümüşe ne kadar dayanır

Ag ve H2O2 gıda üretim endüstrisi ve insan sağlığı için ciddi sonuçlar doğurabilecek birçok mikroorganizma üzerine etkilidir. Konu ile ilgili Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümünden Artun YIBAR'ın çalışmasının özeti şu şekildedir (Makalenin tamamına sayfa sonundaki linkten ulaşabilirsiniz); Dezenfeksiyon işleminin yapılmasında dezenfektan adı verilen maddeler kullanılmaktadır.  Hidrojen peroksit ve gümüş kullanılan dezenfektan maddeler arasındadır. Ayrı ayrı kullanılabildikleri gibi birbirleri ile kombinasyon halinde de kullanılabilmektedirler. Atık ve temiz su sistemlerinde,  hastanelerde ve gıda işleme alanlarında güvenle kullanılmaktadırlar. Özellikle metisilin dirençli Staphylococcus aureus (MRSA), vankomisine dirençli enterkoklar (VRE), Escherichia coli,  Salmonella spp., Pseudomonas spp. ve Candida spp. gibi gıda üretiminde çeşitli sorunlar yaratan bu mikroorganizmalar üzerinde olumlu etkileri gözlenmiştir. Özellikle klor gibi çok yaygın kullanılan diğer dezenfektanlara kıyasla uygulandıkları bölgede insan sağlığına zararlı kalıntılar bırakmamaları ile daha insan ve çevre dostudurlar. Etkinlikleri ve çevre dostu özelliklerinden dolayı gıda sanayinde kullanımları diğer dezenfektanlara göre daha uygundur.

Ag ve H2O2 gıda üretim endüstrisi ve insan sağlığı için ciddi sonuçlar doğurabilecek birçok mikroorganizma üzerine etkilidirler. Uygulandıkları ortamlarda insan ve çevreye zararlı kalıntı maddeler bırakmazlar. Hem gıda maddelerinin dezenfeksiyonunda hem de üretimdeki alet-ekipmanın sterilizasyonu işlemlerinde kullanılabilir olması da diğer önemli özelliklerindendir. Bu kombinasyon gıda sanayinde etkin ve güvenilir bir hijyen-sanitasyon programı oluşturmak için başta klor olmak üzere diğer dezenfektanlara alternatif olarak rahatlıkla kullanılabilir. Minimal işlenmiş ürün üretimi başta olmak üzere benzeri gıda üretim uygulamalarında gümüş hidrojen peroksit kombinasyonunun kullanımının yaygınlaşması tüketiciler için daha kaliteli, daha uzun ömürlü ve daha güvenli ürünlere ulaşılmasını sağlayacaktır.

Makalenin tamamını okumak için tıklayın.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski