Maske Ne Kadar Dayanır?

Dün eczaneye gittim. Şerit çekilmiş, çalışanlar insanları kendilerine yaklaştırmıyor. Müşterilerinde en az birbirine 1 metre mesafede durması gerektiğini belirten uyarı levhaları asılmış. Sadece tek bir şeyi şeridin dışına koymuşlar. 2 kutu maske. Maskeler açıkta ve tek tek satılıyor. 3 katlısı 5 TL 2 katlısı 4 TL dedi çalışan eleman. Maskeler açıkta ve insanlara yakın bir mesafede duruyor. Öksürsen tüm virüsler maskelerin üzerinde yani. 50 kuruş etmeyecek maskeye 5 lira verip gerçekten hasta edebilirim kendimi. İşin trajikomik tarafı bu maskelerin tek işe yaradığı konu siz öksürdüğünüzde ağzınızdan çıkan damlacıkların etrafa yayılmasını engellemek ve yüzünüze biri öksürürse ilk etapta kalkan olmak. Uzmanlar şuan 5 TL ye satılan maskenin koruma oranının %30'larda kaldığını söylüyor. Eğer bu tarz bir maske kullanacaksanız 5 lira vermek yerine evinizdeki ıslak mendili kurutun. 3 tanesini üst üste getirip kulaklarınıza geçireceğiniz yerden delik açın. Alın size 5 TL ye satılan 3 katlı maske.

maske ne kadar dayanır

Kullanacağınız maskenin en azından N95 filtreli maske olması gerekiyor ki nefes alırken havadaki bakteri, virüs, toz, sis ve duman gibi kirleticileri filtrelesin. Virüsten önce 4 TL ye satılan N95 maskeler bugünlerde 40 TL ye satılıyor.

N95 Maske Ne Kadar Süre Kullanılır Ne Kadar Dayanır?

N95 maskelerin gözenek yapısı belli bir standart aralığındadır, bu gözenek çapı maskenin kullanılması ile birlikte değişmeye başlar. Maske zamanla toz tutmasıyla birlikte gözenekleri kapanır, nefes alıp vermeden dolayı da bazı gözeneklerin çapı büyür. Aynı şekilde suyla veya temizleyicilerle de yıkanması da bu gözenek çaplarında deformasyona sebep olur. Bundan dolayı n95 maskenin kullanım süresi kullanım şekline göre değişebiliyor. Ancak maskenin günlük olarak değiştirilmesi de öneriliyor.

N95 maskelerin belli bir kullanım süresi bulunmamakla birlikte tek kullanımlık maske sınıfı girdiklerinden dolayı çok uzun süreler kullanılması önerilmemektedir. Bu kullanım süresi havanın kirlilik durumu, kişinin nefes alıp verme hızı, kişinin kilosu gibi değişkenlere bağlı olarak değişir. Çok olağan dışı bir durum olmadıkça n95 maskenin günlük olarak değiştirilmesi uygun olacaktır.

Uzmanların söylediği bu. 30, 40 TL ye satılan maskeyi günlük değiştirmemiz gerektiğini söylüyor. Sizce bu mümkün mü?
Covid-19 virüsü bir çok virüse göre boyut olarak daha büyük ve havada asılı kalma süresi çok kısa. Yani bir ortama girdiğinizde virüsü hava soluyarak değil üzerinde virüs olan bir şeye dokunup sonrada elinizi yüzünüze götürdüğünüzde kapabilirsiniz. Yani kalabalık bir ortama girdiğinizde eğer biri sizin yüzünüze öksürmüyorsa maske takmanıza gerek olmayabilir. Ayrıca bırakın eczanede satılan 5 TLlik maskeleri n95 filtreli maskeyi bile sürekli yenilemeniz gerekir ki buna çoğu insanın maddi gücü yetmez. Bu yüzden aldığı 5 liralık maskeleri dezenfekte ederek tekrar tekrar kullanan insanlar gördük. Bildiğiniz üzere gümüş mikrop öldürücüdür ve üzerinde mikrop barındırmaz. Bir çok hava temizleme cihazında gümüş filtreleri bulunur. Virüsün bu derece yayıldığını bir dönemde gümüş suyuna da rağbet olmuş durumda. İnsanlar gümüş suyunu yanında taşıyıp dezenfektan olarak kullanmakta. Gümüş suyunu bol bulanlar ağız ve burunlarına sıktıktan sonra tek kullanımlık maskelere de sıkarak tekrar kullanma yoluna gitmekteler.

Maddi gücünüz yerinde ve filtreli maske kullanıyorsunuz. Bu filtreli maskenin ne kadar dayandığını da merak ediyorsunuzdur. Örnek verecek olursak gaz maskeleri; gaz maskesi filtrelerinin belli bir kullanım ömrü yoktur. Raf ömürleri ise 5 yıl yada 6 yıl kadardır. Elinizdeki filtrenin raf ömrünü filtre üstünden kontrol ederek öğrenebilirsiniz. Filtre ömrü ise kullanım sıklığı, ortamdaki gaz miktarı gibi etmenlerin dışında kullanıcının kilosu, nefes alma sıklığı gibi bir çok etkiye bağlı olarak değişmektedir. Bundan dolayıdır ki gaz maskesi filtre ömrü konusunda net bir bilgi bulamazsanız. Örnek verecek olursak ağır sanayide 8 saatte biten filtre vernik işlerinde aylarca kullanılabilir. Bazı markaların bazı modelleri kullanım ömrünü gösteren, filtreleri ne zaman değiştireceğini belirlemelerine yardımcı olan kullanım ömrü sonu göstergesine sahiptir.

maske filtre renkleriHangi Renk Filtre Neyi Filtreler?
Beyaz – Parçacık Koruması
Kahverengi – Organik Buhar Koruması
Gri – İnorganik Buhar Koruması
Sarı – Asit Gazları Koruması
Yeşil – Amonyak ve Türevleri

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski