Fissür Örtücü Ne Kadar Dayanır?

Fissür Nedir ve Fissür Örtücü Ne Kadar Dayanır?

Fissür azı dişlerinin çiğneyici olarak kullanılan yüzeylerindeki yarıklara verilen isimdir. Azı dişlerinin bakımı küçük yaşlardan itibaren çok önemlidir. Özellikle çocuklar şekerli gıdalara gıdalara daha düşkün olduğu ve bakımlarını yetişkinler kadar iyi yapamadıkları için diş problemleri çocuklarda daha çok görülür. Fissür örtücü sadece azı dişlerine yapılır. Peki ne zaman yapılır bu fissür örtücü uygulaması? İster 3 yaşından itibaren ağızda bulunan ilk molar dişlere (süt dişi) isterseniz de 12 yaşından itibaren ikinci molar azı dişlerine uygulanabilir. Genellikle önerilen ilk uygulama yaşı 6 yaştır. Fissür örtücü kaliteli malzeme kullanıldığında ve işinin ehli bir diş hekimi tarafından uygulandığında çok uzun yıllar dayanabilir. Bazı diş hekimlerinin sitesinde bu tarz uygulamaların 15 yıla kadar dayandığı yazar. Kendi azı dişlerime 20 yıl önce uygulanan fissür örtücü hala sapa sağlam durmakta fakat unutulmamalıdır ki uygulanan madde plastik olduğu için hiç bir plastik malzeme sonsuza kadar dayanmaz. 

fissür örtücü ne kadar dayanır

Eğer fissür örtücülerinin istemeden de olsa düştüyse veya aşındıysa kolayca tekrar yaptırabilirsiniz. Fissür örtücü uygulaması ağrısız, sızısız ve iğnesiz yarım saat içinde uygulanır (Her bir diş için 2-3 dakika). Uygulama bölgesinin kuru tutularak yapılması gerektiği için huzursuz küçük çocuklarda bu süre bir saate kadar çıkabilir. Her bütçeye uygun olduğu için daha sonradan daha maliyetli olan implant ve dolgu tedavileriyle uğraşmak yerine daha düşük bir maliyetle fissür örtücü işlemi yaptırarak önlem almanızı tavsiye ederiz.

Çürük Nasıl Oluşur? Çocuklarda Fissür Örtüsünün Önemi

Okul çağındaki çocukların çürüklerinin %88'inin bu fissürler sebebiyle oluştuğu bilinmektedir. Fissür alanlarında diş minesi çok ince ve dayanıksızdır. Çürük, bakterilerin yiyecekleri sindirdikten sonra oluşturdukları asitlerin, mineyi eritmesiyle oluşur. Çürük başlayıp dişte açılma başladıktan sonra dolgu yapılmalıdır. Flor her ne kadar çürüğü azaltsa da dişin fissür ve oyuklarında etkisi yetersizdir. İşte bu sebeple çürüğe bariyer oluşturarak etki gösteren sealantlar çok önemlidir. Bizce tüm çocuklara bu işlem yapılmalı, özellikle gelişme çağında olan tüm çocuklara fissür aşısı uygulanmalıdır (Ailelerin kolay anlaması ve dişleri çürüklerden koruduğu için bu uygulamaya diş aşısı da denmektedir). Bu sayede diş bakımına çok özen gösteremeyen çocukların dişlerinin korunması ve ilerde çürümesi engellenir. Diş sağlığının korunması adına son derece önemli uygulamalardan bir tanesidir. Yapıldıktan sonra herhangi bir ağrı ya da acı oluşturmadığı için günlük hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Aklınıza fissür örtücü işleminin zararlı olup olmadığı gelebilir fakat diş yapınızda herhangi bir değişikliğe yol açmadığı için herhangi bir zararı yoktur. Hatta azı dişininze yemek artığı birikmesini engellediği ve temizliğini kolaylaştırdığı için yaptırmanız yararlıdır diyebiliriz. Fissür Örtücü işleminin ingilizcesi fissur sealant olarak geçer. Bu kelimeleri gördüğünüzde de fissür örtücü uygulamasından bahsedildiğini anlayabilirsiniz.

Fissür Örtücü İle Diş Çürükleri Nasıl Önlenir?

Fissür örtücü malzeme kalitesi ve uygulama yöntemlerine göre farklı sürelerde etkili olur. Azı dişlerinin boşluklu yapısını doldurarak diş çürümesini önlemeyi hedefleyen bu uygulama son derece başarılı ve yararlıdır. Diş aşısı olarak da bilinen bu uygulama diş yüzeyini daha kolay fırçalanabilir hale getirir ve girintili yüzeylerin içinde yiyecek artıkları ve bakteri oluşumunu engellemeyi amaçlar. Çocuklarda diş sağlığı için yaygın olarak tercih edilen bu yöntem oldukça faydalıdır. Uygulama sonrasında dişler uzun süre çürümelere karşı koruma altına alınmış olur.

Fissür Örtücü Hangi Durumlarda Tavsiye Edilmez?

Eğer çürük süreci başlamışsa fissür örtücü uygulamak için çok geçtir. Örtücü altında çürük başlayamaz çünkü bakterilerin ihtiyacı olan oksijen ortama giremez.

Fissür örtücü uygulansa da ağız bakımı çok önemlidir. En az günde iki kez dişinizi fırçalamalı, bir kez diş ipi kullanmalı ve düzenli olarak diş hekimine kontrole gitmeyi ihmal etmeyin.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski