Zemzem Suyu Ne Kadar Dayanır?

Zemzem suyu hassas bir konu olduğu için ne kadar dayandığı konusunda çok fazla bilgi bulmak kolay değil. Bu konuda en doğru bilgiyi uzun yıllar Suudi Arabistan'da Zemzem suyunun başdanışmanlığını yapan Su Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen'den alabiliriz. Prof. Dr. Zekai Şen'in söyledikleri hem manevi hem de bilimsel kanıtlara dayanıyor.

Zemzem Suyunun Mucizesi Nedir?

Zemzem suyu mucizesine birkaç yönden bakmak lazım. Birincisi o kuyunun konumu açısından bakacak olursak; hem coğrafi konumu bakımından, hem de iklim açısından, yağışlar ve topografya bakımından zemzem suyunun çok özel bir konumu vardır. İkincisi zemzem kuyusunun yer altındaki o çatlaklarla olan ilişkileri var. O bambaşka bir mucize. Çünkü bir noktada bir kuyu var ve o nokta öyle bir nokta ki kilometrelerce değişik yönlerden gelen 3 tane çatlak oraya su getiriyor. Bugünkü hangi teknik bunu bulabilirdi? Üç çatlak bir noktada buluşuyor ve her bir çatlaktan gelen suyun tadı, kalitesi farklı orada karışıyor ve zemzem kuyusunun suyunu oluşturuyor. Manevi mucizesine Anadolu insanı çok daha fazla inanıyor. Arap ülkelerinde bizdeki kadar rağbet gösterilmiyor zemzem suyuna.

Zemzem Suyu Ne Kadar Dayanır? Zemzem Suyu Mayalanır mı?

Bir suya birkaç damla zemzem suyu katarsan o su zemzem oluyor. Bu kesinlikle olamaz, bilimsel karşılığı yok. Zemzemin içinde bir takım anyon ve katyonlar var, zemzemin kendine has bir karakteristiği var. 10 yıl da dursa yosunlaşmaz, bozulmaz. Çünkü tamamen jeolojik kayaçlardan geçip de gelen bir su zemzem. Kimyasal açıdan mümkün değil. Fakat manevi olarak mümkün. Arabistan'dan getirmenin bir sınırı var, eş dosta ikram etmek için yeterli olmuyor getirilen birkaç bidon zemzem, bizim halkımız da normal suya zemzem katarak gelen giden misafirine ikram ediyor. Mayalama manevi olarak mümkün, kimyasal olarak mümkün değil. Zemzem katılan su bilimsel olarak kesinlikle zemzem olmaz.

zemzem ne kadar dayanır

Zemzem Suyunun Kalitesi Düşünce Şifası da Azalıyor mu?

Şifasına iki yönden bakmak lazım. Bilimsel yönden bakılacak olursa içindeki kimyasallar değişiyor. Manevi açıdan ise azalma söz konusu olamaz. Herkes manevi bir inançla içiyor. Neye niyet ederek içerlerse ona faydalı olduğuna inanılır. 

Zemzem Suyu Bozulur mu? Kalitesinde Değişiklik Olur mu?

Zemzemin kalitesi yağışların durumuna göre değişir. Sık sık Arap Yarımadası'na gitme fırsatı bulanlar tat değişikliğinden bunu anlayabilir. Zemzemin kalitesi anlaşılır, kutsal topraklara sık sık gidenler kalitesini yakından takip etme fırsatı bulur. Suyun kalitesi hiçbir zaman sabit değildir. Yağışlara göre değişir, zemzem suyu yer altı suyudur ve yağışlardan beslenir. "Arap Yarımadası gibi kurak bir yerde, böyle zengin bir kuyunun suyu hangi yağışlardan besleniyor?" diye soracak olursanız; Mekke'nin doğu tarafında 2000 metreden daha yüksekte Tayf vardır, burası çok yağış alır. Oradaki yağışlardan beslenir. Kuyudan su ne kadar güçlü pompalanırsa pompalansın seviyesi hiç düşmez çünkü çatlaklardan besleniyor. Sık sık Arap Yarımadası'na gitme fırsatı bulanlar her seferinde değişik bir tat ile karşılaştıkları için "Bu Araplar da zemzeme su karıştırıyor, hile yapıyor" diyorlar. Oysa ki öyle bir durum söz konusu değil, kalitesi zamanla değişiyor. Tuzluluk oranı 1500 seviyelerine çıkıyor, bir bakıyorsunuz 600'lere düşüyor. Tadı değişiyor sadece. 1953 yılından beri günlük kimyasal tahliller var, zemzem suyunun kalitesi bazen artar, kurak zamanlarda ise kalite düşer.

Zemzem Suyunun Hikayesi

Hz. İbrahim oğlu İsmail ve eşi Hacer'i Mekke'de çölün ortasında bıraktı. Aradan günler geçti. Yanlarındaki su ve hurma bitti. Hz. Hacer su aramaya başladı. Safa tepesine çıktı, Merve'ye gitti. Bir yudum su bulmak için Safa ile Merve arasındaki gidip geldi. Yedinci defa Merve'ye çıktığında şimdiki Zemzem kuyusunun bulunduğu yerde bir melek gördü. Ayağının ökçesiyle yeri eşiyordu. Oradan su çıkmıştı. Diğer bir rivayete göre çocuk ayağı ile kumları eşelemeye başlamış ve oradan bir su çıkmıştır. Hz. Hacer gelip kana kana içti, çocuğuna da içirdi. Hz. Hacer su boşa akmasın diye gölet yapıp suyu muhafaza etmeye çalışıyor, bir yandan da avuçlarıyla kırbasını dolduruyordu. Hz. Peygamber bunu şöyle anlatmıştır: "Eğer Hacer, Zemzem'i kendi haline bıraksaydı da, suyu avuçlamasaydı, muhakkak ki Zemzem akar bir kaynak olurdu.".

Gerçek Zemzem Suyu Nasıl Anlaşılır?

Bazı vatandaşlar plastik şişelerde satılan zemzem suyunun gerçek olup olmadığını merak ediyor. Zemzemin gerçek olup olmadığını anlamak için iki yöntem var. Asıl yöntem kimyasal değerlerine bakmak fakat bu değerlere evlerde bakamayacağımız için diğer iki yöntemi kullanabiliriz. Birincisi aynı hacimdeki zemzem suyu diğer sulardan daha ağırdır. İkincisi ise zemzem suyu normal sulardan daha geç donar. Donma testini evlerinizde kolayca uygulayabilirsiniz. 

Zemzem Suyunun Özellikleri

  • Zemzem’deki tat başka hiçbir suda yoktur 
  • Az miktarda tuzludur.
  • Bulanık değildir tamamen saf haldedir
  • Mikropsuzdur ve Kokusuzudur.
  • Sağlığa zararlı olan hiçbir şeyi içerisinde mevcut etmez.
  • Vücut besinlerini karşılayabilme özelliği vardır.
  • İnsanı tok tutmaktadır.
  • Zemzem suyu idrar yollarıyla değil sadece terle dışarı atılır.

Prof. Dr. Zekai Şen'e göre zemzem karakteristik yapısından dolayı 10 yıla kadar saklanabilir ve dayanır. Yukarıdaki cevaplar aynı zamanda zemzem suyu plastik şişede veya pet şişede bozulur mu? Zemzem suyunun son kullanma tarihi var mı? Zemzem suyu çiçeğe dökülür mü? gibi sorulara cevap olmuştur diye düşünüyoruz. Konya'da 2007 yılından beri zamzam markası adı altında zemzem suyu plastik şişelerde satılmaktadır. 2021 yılı itibariyle 250 ml pet şişenin fiyatı 3 TL'dir. Sizde almak isterseniz buraya haritadaki konumunu bırakıyorum.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski