Bamya Nasıl Saklanır?

Bamya ebegümecigillerden soframıza gelen bir lezzettir, ılık iklimlerde yetişen ve lif oranı yüksek bir bitki türüdür. Ilık iklimleri sevdiği için ülkemizde en çok Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilir fakat işin bir de çiçek bamya türü var ki Amasya ilimiz çiçek bamya üretimi konusunda oldukça başarılıdır. Konya mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan çiçek bamya ile yapılan bamya çorbası Konya'ya yolunuz düştüğünde mutlaka denemeniz gereken bir lezzettir. Bamya yaz mevsiminde yetişen bir sebze olduğundan dolayı kışın taze bamya bulmak çok zordur. Bu yüzden belli yöntemler uygulayarak bamyayı yıl boyu tüketmek isteriz. Bu yazımızda sizlere bamyanın hangi yöntemleri uyguladığımızda ne kadar dayandığından bahsedeceğiz.

Bamyayı saklamak için 3 yöntem uygulanır: Kurutma, şoklama ve bamya konservesi yapma. Bamyayı her mevsim bamya tüketmek istiyorsanız, bamyayı yazın taze olarak alıp kurutmanızı öneririz. Kurutacağınız bamya, hazır konserve ürünlere göre de daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır. Evde kendinizde bamya konservesi hazırlayabilirsiniz. Yazının devamında evde bamya konservesi nasıl hazırlanır bundan bahsedeceğiz.

Bamya sebzesinin sağlığımıza birçok faydası vardır. Özellikle sindirim problemleri olanlarda ve fazla kilo problemi olanlar için oldukça faydalı bir besindir. Böyle faydalı bir besini ne kadar süre saklayabiliriz? Pişmiş bamya yemeği dolapta 2 gün, taze bamya dolapta 6, 7 gün, dondurulmuş veya konserve yapılmış bamya ise en iyi lezzetini koruyarak 6 ay dayanır. 6 aydan sonra yavaş yavaş tadında değişiklikler yaşansa da 1 yıla kadar güvenle tüketilebilir.

bamya ne kadar dayanır

Bamya hakkında o kadar çok soru soruluyor ki tüm soruların cevaplarını tek bir yazıda vermek mümkün değil. Bamya hakkında en çok sorulan sorular ise şunlardır; Bamya yemeği ne kadar sürede pişer? Bamya neye iyi gelir? Bamya yemeği yanına ne gider? Bebeklere bamya yemeği ne zaman verilir? Rüyada bamya yemeği yemek ne demek? Bamya yemeği ekşi olursa ne yapılır? Bamya yemeği salyalanmaması için ne yapılmalı? Bamya ne zaman ekilir? Gördüğünüz gibi bilinmeyen sorular çok fazla. Bir sonraki yazımızda bu soruların cevaplarını vermeye çalışacağız. Şimdi gelelim bamya saklama yöntemlerine.

Şoklama

Bamya dipfrizde nasıl saklanır? Şoklama yöntemi yani bamyayı buzluğa atma yöntemi; özellikle bamyaların tamamen taze olmasına özen gösteriniz. Ayıkladığınız bamyaları (başlarını koni şeklinde kesebilirsiniz), deniz tuzu ve limon suyu eklediğiniz su içerisinde yarım saat bekletin. Bu işlem bamyalarınızın kararmasını ve salgısını akıtmasını engelleyecektir. Bu işlemdeki püf nokta bamyanın içindeki salgının akmamasıdır. Ardından bamyaları kaynar suda 3 dakika haşlayın. Bamyaların rengi değişip koyu bir renk aldığında kevgir yardımıyla bamyaları süzün ve buzlu suyun içerisine bırakın. Süzdüğünüz bamyaları hiç vakit kaybetmeden daha önce hazırladığınız buzlu suya koyarak şoklama işlemini tamamlayın.

Şoklanan bamya buzlukta nasıl saklanır?

Bamya dondurucuya nasıl konur? Şoklanan bamyaların hemen fazla suyunu alarak buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık olacak şekilde bölüştürün ve buzluğunuza veya derin dondurucunuza bu şekilde koyarak saklayın. Buzluktan ya da derin dondurucudan aldığınız bamyaları kullanmadan önce buzdolabında bekleterek çözdürün. Bir anda sıcak bir ortamda çözdürmek bamyanın bakteri üretmesine sebep olabilir.

Bamyalarınızı şoklamadan da buzluğa atabilirsiniz. Bunun için yazının devamındaki kaynatmadan bamya konservesi yapımını okumanızı öneririz.

Kurutma

Güneşte kurutma yöntemi en geleneksel yöntemdir. Kurutulacak bamyaları temizleyip ayıklandıktan sonra yıkayın. Bamyaların sap kısımlarını koni şeklinde kesin. Gıda ile kullanımı uygun iplik geçirilmiş bir iğne yardımıyla bamyaları kestiğiniz sap kısımlarından ipe dizin. İpe dizerken düzenli aralıklarla bırakacağınız boşluklar bamyalarınızın hava almasını sağlar. Bamyaları daha sonra direk yakıcı güneşe maruz kalmayan sıcak ve gölgelik bir alana asın ve kurumaya bırakın. Bamya kurutma işlemi sırasında nemi her zaman kontrol etmelisiniz. Nem kurutma işlemindeki en önemli faktördür. Örneğin yağmur ortamdaki nemin değişmesine ve kurumakta olan bamyaların tekrar nemlenmesine sebep olur. Geceleri ve yağmurda bamyaları kurutmaya ara verebilirsiniz.

Fırında kurutma ise bamyaları kurutmak için kullanabileceğiniz bir diğer yaygın yöntemdir. Kurutulacak bamyaları temizleyip ayıkladıktan sonra fırın tepsilerine dizin ve 50 derecede kapağı hafif aralık şekilde fırınlayın. 2 saat sonra fırınınızın ısısını ve bamyalarınızın kuruma seviyesini kontrol edin. Eğer fırın soğumuşsa tepsileri içinden çıkartın ve fırınınızı bir daha ısıtın. Bu işlemi gerektiği kadar tekrar ederek kurutma işlemini tamamlayın.

Kuru bamyalar nasıl saklanır?

Kuru bamyaları serin bir yerde bez bir torba veya kapalı bir kavanozda saklayın. Ayrıca saklarken torbanın içerisine bir avuç kaya tuzu veya deniz tuzu eklemeniz kuru bamyaların raf ömrünü arttıracaktır. Peki kuru bamya nasıl pişirilir? Kuru bamyalarınızı dilediğiniz zaman kaynar su içinde bekleterek yemek yapmaya hazır hale getirebilirsiniz.

bamya tohumu

Kaynatmadan Bamya Konservesi Nasıl Yapılır? (by Cahide)

Malzemeler

1 kg.bamya

Yarım kg domates

  • Öncelikle bamyalarınızı güzelce yıkayın, baş kısmını koni şeklinde ayıklayın.
  • Derin bir kabın içine bir limonu sıkıp, bamyaları bu suya ekleyin
  • Bu arada domateslerin kabuklarını soyup, yemeklik doğrayın, bir tencereye alın
  • Hiç yağ koymadan domatesleri pişirin,
  • Domatesler kaynamaya başlayıp, suyunu çekmeye başladıktan (yaklaşık 10-12 dakika kadar) sonra, bamyaları sudan çıkartın ve domateslere ilave edin.
  • Nazikçe karıştırıp, ağzını kapatın.
  • Bamyaları yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Az pişirirseniz ekşimesi kolaylaşır. Ekşimesi bamyanın bozulduğunu gösterir. Çiğ kalmaması lazım. Ayrıca limon sıkmanıza gerek yok. Domatesin ekşisi salyalanmayı engelliyor.
  • Bamyaları koyacağınız kavanozları ve kapaklarını, kaynar suyla hafifçe yıkayın.
  • Hala pişmekte olan bamyaları büyük bir kaşıkla bu kavanozlara koyun.
  • Üzerinde suyu eksik görünüyorsa, kaynar su ilave ederek, fazla boşluk kalmamasını sağlayın.
  • Kapaklarını sıkıca kapatıp, kuru bir bez üzerine ters çevirin. Kavanozlar soğuyuncaya kadar düz çevirmeyin.
  • Güneş görmeyen bir yerde saklayın. Afiyet olsun.

Bu işlemden sonra bamyaları cam kavanoza yerine buzdolabı poşetlerine ekleyip buzlukta dondurabilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski