Cevizli Sucuk Ne Kadar Dayanır?

Anadolu'nun tatlı kültürünün tarihi bir üyesi olan cevizli sucuk farklı yörelerde farklı isimlerle anılmaktadır. Köme, orcik ve pekmezli sucuk olarak da bilinir. Ceviz ve pekmezin muhteşem uyumundan oluşan bu güzel tatlının görüntüsü sizi yanıltmasın, muhtemelen yiyen herkesin seveceği bir tatlıdır. Farklı yörelerde farklı tatlarda olmasının sebebi kullanılan pekmezin farklı farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Çoğu yörede üzüm pekmezinden yapılmasına rağmen kayısı ve dut pekmezinden yapılan çeşitleri de en az üzüm pekmezinden yapılan cevizli sucuk kadar güzeldir.

Bir çok yöremizde cevizli sucuk  geleneksel yöntemlere uygun olarak üretilmeye devam ediyor ve bu tatlıyı sizler de evinizce kolayca yapıp 2 gün kurumaya bırakıp tüketebilirsiniz. Cevizli pekmezli sucuğu, atıştırmalık olarak tüketebilir, sütlü tatlılarınızı süslemek için kullanabilirsiniz. 

cevizli sucuk ne kadar dayanır

Cevizli Sucuk Oda Sıcaklığında Ne Kadar Dayanır?

İyi havalandırılmış bir alanda, ışık ve nem kaynaklarından uzakta 15 ila 22°C sıcaklıkta, cevizli sucuk 8 ​​hafta boyunca saklanabilir ve tazeliğini korur. Eğer hava almayan cam bir kapta muhafaza ederseniz, tadını kaybetmeden 2 yıla kadar dayanabilir.

Cevizli Sucuk Evde Nasıl Saklanır?

Cevizli sucuk ne kadar dayanır sorusunun belli bir süresi yok fakat hassas bir ürün olmadığı için uzun yıllar dayanır fakat yine de uygun saklama koşullarında saklamak gerekir. Örneğin bir çok ürünü güneşten korumanız gerekirken cevizli sucuk güneşte bile bozulmaz fakat tadında değişiklik yaşanmaması için her gıdayı olduğu gibi cevizli sucuğu da serin, kuru ve karanlık bir yerde saklamakta fayda var. Güneşten ziyade cevizli sucuğun baş düşmanı nemdir. Sürekli neme maruz kalmış bir cevizli sucuk küflenebilir.

Cevizli sucuk buzdolabına veya buzluğa atılabilir mi? 

Atılabilir fakat cevizli sucuğu dondurmanıza veya buzdolabında tutmanıza gerek yoktur. Kapaklı kaplar içinde kilerinizde saklayabilirsiniz. Buzdolabında sertleşeceği için buzdolabına koyulması tavsiye edilmez. Elbette cevizli sucuk buzdolabında da saklanabilecek bir gıdadır. Ancak buzdolabının nemi cevizli sucuğun bozulmasına neden olabilir. Buzdolabının neminden korumak için temiz bir kağıda sarmanız ve sonrasında ağzı kapalı cam bir saklama kabına koymanızda fayda var. Buzdolabınızın yumurtalık ya da kapak kısmında saklamanız soğuk kaynaklı sertleşme riskini de azaltır. Bu arada dilerseniz cevizli sucuğu derin dondurucuda da saklayabilirsiniz. Ancak buzu çözüldükten sonra yeniden derin dondurucuya koymanız ve cevizli sucuğun sürekli ısı değiştirmesine neden olmanız da bozulması için yeterli bir nedendir. Derin dondurucuya koymadan önce porsiyonlara ayırmanız ve ayrı ayrı kağıda sararak bir poşet ya da saklama kabına koyduktan sonra derin dondurucuya koyun.

Cevizli sucuğun ne kadar dayandığı konusunda püf nokta içindeki cevizlerin ne kadar dayanacağından geçer. Ceviz pekmeze göre daha çabuk bayatlayabilir. Bu nedenle cevizli sucuğun hava almayan cam kaplarda muhafaza edilmesi gerekir. Bunun dışında cevizli sucuğu alırken küçük bir parça tadına bakarsanız bayat ceviz içeren sucuğu satın almamış olursunuz.

Cevizli Sucuğun Faydaları

Cevizli sucuk içinde bal, pekmez ve ceviz barındırdığı için oldukça sağlıklı bir besindir. Kolay kolay bozulmadığı içinde günlerce rahatlıkla tüketilebilmektedir. Doğal ürünlerden elde edilen bir çeşit tatlıdır. Hem yetişkinler hem de çocuklar için tüketilmesinde yarar vardır. Vitamin, protein ve mineral açısında oldukça zengin bir gıda takviyesi olarak bilinir ve sağlıklıdır. 

Sertleşmiş Cevizli Sucuk Nasıl Yumuşatılır?

Cevizli sucuğunuz sertleşmişse kaynayan suyun üzerinde biraz tutabilir, ılık bir suda bekletebilir veya mikrodalgada bir kaç dakika ısıtabilirsiniz. Normalde cevizli sucuk pekmez bal ve cevizden oluşurken aşağıdaki malzemelerle yapıldığında çok daha yumuşak bir cevizli sucuk elde edilir.

Şeker, Su, Üzüm Pekmezi, Mısır Nişastası, İrmik, Buğday Unu, Ceviz, Asitlik Düzenleyici Sitrik Asit

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski