Işgın Otu Ne Kadar Dayanır?

Işgın, kuzukulağıgillerden olan ravent bitkisinin Türkiye'de yetişen türüne (Rheum ribes) verilen isimdir. Ana yurdu uzak doğudur fakat ülkemizde de Doğu Anadolu'da bolca yetiştirilir. Rakımı 1000-4000 arasında olan yerlerde yetişen ışgın otu mayıs ve haziran aylarında sarımtırak beyaz çiçekler açar ve boyları bir metreyi geçebilir. Çok yıllık bir bitkidir ve bazen 3,4 yıl çiçek açmadığı dönemler olur ve bu dönemlerde bütün gücünü köklere verir. 

ravent ne kadar dayanır
Ravent Bitkisi

İngilizcesi rhubarb olan ravent bitkisinin ülkemizde yetişen türü olan ışkın otunun çok çeşitli isimleri vardır. Normalde sebze kategorisine girmesine rağmen ülkemizde meyve olarak bilindiği için bazı yörelerde doğunun muzu, doğunun kivisi ve yayla muzu isimleriyle adlandırılır. Ülkemizde genel olarak Doğu Anadolu Bölgesi’nde Kars, Muş, Erzurum, Bingöl, Malatya ve çevresi yetişir. Yöreden yöreye ismi değişen ışgın otunun farklı yörelerde ki adları; uçkun, uçgun, ışkındır.

Faydası saymakla bitmeyen ışgın otu ve ravent aynı zamanda tehlikelidir ve yanlış tüketildiğinde zehirleyen bitkilerdir. Yapraklarında biriken oksalik asitin fazlası vücut için zararlıdır ve böbrek yetmezliğine sebep olabilir. Oksalik asit halk arasında kuzu kulağı asidi diye bilinir. Amerikan Pediatri Akademizi ravent bitkisini çocuklar için en zehirli bitkiler kategorisine almıştır. 

ışgın otu ne kadar dayanır
Işgın Otu
Ravent, Türkiye’de yetişen ışgın otu ile bazen karıştırılmaktadır. Aynı aileden gelmelerine rağmen görüntüleri ve tatları farklıdır. Ravent ile ışgın otunu ayırmak oldukça kolaydır. Işgın otunun sapları sadece yeşil renkten oluşurken, raventin sapları kızıllık ve pembelik içerir. İkisi de benzer dayanma sürelerine sahip olduğu için bu iki bitkiyi aynı yazı içinde birleştirmek istedik.

Ravent Ne Kadar Dayanır? Nasıl Saklanır?

Ravent tazeliğini uzun süre koruyan bir bitkidir. Yaklaşık 8-10 gün taze kalır. Raventleri satın aldıktan sonra hiçbir işlem uygulamadan kesme ya da yıkama gibi doğrudan bir poşete koyup buzdolabında saklayabilirsiniz. Satın alırken mutlaka taze almalısınız ki 8-10 gün dayanabilsin. Taze ravent saklamak oldukça kolay bir işlemdir. Bu işlem için gerekli olan malzeme sadece yeterli büyüklükte bir poşet. Ravent saklamak için en çok dikkat edilmesi gereken nokta raventleri kullanana kadar herhangi bir işlem uygulanmamasıdır. Ravent olgunlaştıkça koyu kızıl, pembe bir renk almaya başlar. Olgunlaşmış olan raventler çok daha lezzetli olacağı için ravent seçerken bu noktaya özen gösteriniz. Ravent seçerken saplarının sağlam ve lekesiz olması o son derece önemlidir eğer bitki kendisini almışsa ve üzerinde kahverengi benekler bulunuyorsa taze değildir.

Ravent Nasıl Dondurulur?

Sağlıklı bir dondurma işlemi uygularsanız ravent bitkisi tazeliğini kaybetmeden yaklaşık 1 yıl buzlukta saklanabilir.

Sağlıklı bir dondurma işlemi için aşağıdaki maddeleri uygulayın.

  • Aldığınız raventleri detaylı bir şekilde yıkayın.
  • Derin bir tencerece suyu kaynatın daha sonra raventleri ortalama 3 cm boyunda küçük parçalara bölün.
  • Raventleri kaynar suya atın. Raventleri 2 dakikadan daha fazla kaynatmamaya dikkat edin.
  • Raventlere şoklama işlemi yapacağımız için derin soğuk su ve buz dolu bir kap hazırlayıp su ne kadar soğuk olursa o kadar iyi olacaktır.
  • Kaynar sudan bir süzgeç yardımıyla çıkartın ve soğuk suya atın.
  • Bu işlemi birkaç kere yapacaksanız suyun soğukluğunu sürekli kontrol edin, suyun soğukluğunu koruması oldukça önemli.
  • Soğuk sudan aldığınız raventleri havlu kağıt üzerine alıp suyunun süzmesini bekleyin.
  • Kuruyan raventleri buzdolabı poşetlerine istediğiniz miktarda koyup dondurucuya kaldırın.
  • Donmuş raventleri kullanmak istediğiniz her tarife rahatlıkla ekleyebilirsiniz.

Ravent Kaç Kaloridir?

Bu bitki su bakımından zengindir.

100 gram ravent bitkisi sadece 21 kcal kaloridir.

100 gramında yaklaşık 94 gr su bulunur.

Aynı miktardaki ravent otu; yaklaşık 5 gr karbonhidrat, 2 gr lif, 1 gr şeker, 1 gr protein, 4 mg sodyum, 288 gr potasyum, 86 mg kalsiyum, 102 IU A vitamini, 8 mg C vitamini, 29 mg K vitamini, 7 mikrogram folat, 14 mg fosfor, 12 mg magnezyum ihtiva eder.

Raventin Faydaları Nelerdir?

  • Kemik gelişimine destek olur, kemik erimesi gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır.
  • Hazımsızlık, kabızlık, gaz gibi bağırsaklarda yaşanan problemlerin azalmasına yardımcı olur. Midenin ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
  • Cilt yaralarına, egzama gibi hastalıklara iyi gelir.
  • İçerisindeki K vitamini ile hafızayı güçlendirir, beyni korur.
  • Doğru miktarlarda tüketildiği takdirde kusmayı ve ishali önlemeye yardımcıdır.
  • Metabolizmayı hızlandırarak daha hızlı yağ yakmanıza yardımcı olur.
  • Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
  • Kan şekerini düzenler, bu nedenle diyabet rahatsızlığı olanların gönül rahatlığıyla tüketebileceği sebzelerin başında gelir.
  • İçindeki A vitamini ve antioksidanlar sayesinde cildinizin güzelleşmesine de yardımcı olur.
  • Düşük kalorili oluşuyla zayıflamaya yardımcıdır ve tokluk hissi yaratır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski