Japon Balığı Açlığa Ne Kadar Dayanır?

Her yaştan insanın severek beslediği japon balıkları, doğru bakıldıklarında 25 yıla kadar uzunca bir süre yaşayabilirler. Herkes küçükken en az bir defa balık sevdasına düşmüştür. Hevesle aldığımız ve gözümüz gibi baktığımız balıklarımızı gün gelir evde yalnız bırakmak zorunda kalırız. Genelde bu durum tatile çıkacağımız zaman başımıza gelir. Bir de yemleyecek kişi bulamazsak japon balığı açlığa ne kadar dayanır sorusu gelir aklımıza. 

Japon Balığı Açlığa Kaç Gün Dayanabilir?

Her ne kadar minik japon balığını aç bırakmak istemesek de bazen bu duruma mecbur kalırız. Bugün sizlere japon balığı kaç gün aç kalabilir sorusunun yanıtını vereceğiz fakat baştan söyleyelim; hiç bir japon balığını 2 günden fazla aç bırakmanızı tavsiye etmiyoruz. Açlığa uzun süre dayanan japon balıkları biz insanlar gibi strese girer ve ne yapacağı belli olmaz.

Eğer bir gün tatile giderken japon balığını evde bırakmak zorunda kalırsanız balığınız için tatil yemi satın alabilirsiniz. Tatil yemleri suda yavaş yavaş eriyerek balığın düzenli olarak beslenmesini sağlar. Bazı markaların tatil yemleri 1 hafta dayanırken bazılarınınki 2 haftaya kadar dayanır. Bu sayede gözünüz arkada kalmadan tatilinize gidebilirsiniz. Peki tatil yemi almaya fırsatınız olmadı ve japon balığınız evde yalnız kaldı. Bu gibi durumlarda 2 gün aç kalmasının hiç bir zararı olmaz. Hatta bu şirin obur hayvanlar için güzel bir diyet olur. 2 günlük aç bırakmalar balıkların hazımsızlığına iyi gelir ve fazla yağlardan kurtulmalarını sağlar. 2 günden sonrada japon balıkları yaşamaya devam eder fakat günden güne strese girmeye başlar. 

Japon Balığı Açlığa Ne Kadar Dayanır?

japon balığı açlığa ne kadar dayanır
Japon balıkları sindirim sistemleri ve obur yapıları dolayısıyla beslenme konusunda pek isteklidirler. Japon balığım kaç gün aç kalabilir veya açlığa ne kadar dayanır? Diye bir soru sorabilirsiniz. Endişe edilecek kadar uzun süreli bir tatile çıkmıyorsanız açlık süreci gözünüzü korkutmasın. Küçük boyutlu 4-6 cm japon balıkları ortalama bir hafta aç kalabilirken, daha büyük boyutlara sahip olan sağlıklı bir japon balığı 10 güne kadar aç kalabilir. Farklı kaynaklarda japon balığının 2 haftaya kadar aç kalabildiği yazar. Tabi ki çok geçerli bir sebebi olmadıktan sonra bu hobiye gönül veren hiç kimse böyle bir şeyi göze almaz. Ancak iyi beslenmiş, sağlıklı bir japon balığının 2 haftaya kadar aç yaşayabildiğini söyleyebiliriz. Bu süre kesin bir çizgi ile belirlenmiş net bir süre değildir. Çünkü balığınızın boyutuna, sağlık durumuna, genel beslenme durumuna, su sıcaklığına ve daha birçok etkene göre bu süre değişir. Örneğin su sıcaklığı daha yüksek olduğunda balığın metabolizması daha hızlı çalışır ve daha çok yeme ihtiyaç duyar. Su sıcaklığı daha düşük olduğunda ise balık metabolizma hızını azaltır ve daha az besine ihtiyaç duyar. Hatta sıcaklık 8 derecenin altına düştüğünde japon balığına yem verilmemesi gerektiği söylenir, çünkü japon balığı bu sıcaklık değerinin altında besinleri düzgün bir şekilde sindiremez.

Eğer japon balığının ne kadar aç kalabileceğini merak ettiğiniz konu tatile çıkmanızla alakalı değilse japon balığınızda yüzme kesesi sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Beslemeyi geçici olarak durdurmak istemenizin bir başka nedeni de, sindirim sistemlerinde tıkanıklık nedeniyle yüzme kesesi sorunu yaşıyor olmaları olabilir. Bu durumda, üç güne kadar beslememeniz gerekli. Bu da suya batma sorunlarından kurtulmaya yardımcı olabilir.

Şimdi de gelelim yaşanmış örnek hikayelere. Türkiye'de bulunan akvaryum forumlarını gezdiğinizde japon balığını bir ay boyunca evde yalnız bırakıp, bir ay sonra yaşarken bulan arkadaşlar görebilirsiniz. Bu gibi durumlar sizlere kötü örnek olmaması için eklemek istemedik fakat soru japon balığı açlığa ne kadar dayanır olduğu için yaşanmış olaylardan da bahsetmeden edemedik. Bunun dışında kayıtlara geçmiş japon balığının aç kalarak en uzun yaşama rekoru 134 gündür. İngiltere'nin tanınmış gazetelerinden The Telegraph'ın 2011 yılında yayımladığı habere göre, 181 kişinin ölümüyle sonuçlanan Yeni Zellanda'daki Christchurch depreminden sonra mahsur kalan iki japon balığı tam 134 gün sonra fark edilerek kurtarılmış. Shaggy ve Daphne adındaki iki japon balığı, deprem sonrası evde mahsur kalmış. Üstelik elektrik de olmadığından akvaryumlarının filtresi ya da su ısıtıcısı da bu sürede hiç çalışmamış. Buna rağmen balıklar tam 134 gün boyunca hayatta kalmayı başarmış. Yemsiz ve bakımsız geçen bu 134 günde balıklar için en büyük şans 100 litrelik geniş bir akvaryumda yaşıyor olmalarıymış. Yemsiz geçen bu süreçte balıkların akvaryumun camları ve kayalarında biriken algleri yiyerek beslendikleri düşünülüyor. Ayrıca oturmuş akvaryum suyundaki yararlı bakterilerin de filtre çalışmadığı halde akvaryumdaki sağlıklı döngüyü devam ettirdikleri düşünülüyor. Burada hikayeyi ilginç kılmak için eksik anlatmışlar. Hikayede önemli bir detay daha var. Deprem gerçekleştiğinde akvaryumda 6 japon balığı varmış. Bunlardan üçü ile ilgili ortada hiçbir iz yok. Bir tanesi akvaryumda ölü olarak bulunmuş. Diğer ikisi ise canlı. Ne diyelim? Sonuçta japon balıkları omnivor yani hem otçul, hem de etçil beslenen canlılar. 

Açlık süresini merak ettiğiniz balık türü japon balığı değilse bu sorunun cevabı için başka sayfaları inceleyebilirsiniz fakat biz yine de genellememizi yapalım. Balıkların türü ve boyutlarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor olsa da sağlıklı bir akvaryum balığı ortalama üç gün ila bir hafta süresince aç kalabilir. Ancak akvaryumda beslenebilecekleri yosun ve alg türevi oluşumlar ile avlayabilecekleri boyutlarda canlılar mevcutsa  balıklarınızın açlık süresi uzayabilmektedir. 

Peki Japon Balıkları Nasıl Daha Uzun Süre Yaşar?

Vereceğimiz bilgileri uygulanmak zorunda değildir fakat amaç japon balığını 25 yıla kadar yaşatmak istiyorsanız aşağıdaki maddeleri uygulamanızda fayda var.

  • Balık başına 75 litre su içeren akvaryum.
  • Balıkları içine koymadan önce hazır halde 1 hafta bekletilmiş akvaryum.
  • Canlı bitki ve çakıllarla dekor. Dekorlar üzerinde fazla oyuntu olmamasına dikkat edin. Oyuntular içerisinde zararlı organizmalar üreyebilir.
  • Akvaryumunuzun büyüklüğüne uygun bir hava pompası ve hava taşı kullanın.,
  • Akvaryum tankınızı en az iki haftada bir temizleyin.
  • Akvaryumunuzun suyunu değiştirirken, balıkları çıkarmayın.
  • Mevsim değiştikçe su sıcaklığının değişmesine izin verin.
  • Balıklarınızı gereğinden fazla beslemeyin.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski