Ucuz Mouse Ne Kadar Dayanır?

Bugün sizlere Mouse konusunda neden ucuza kaçmamanız gerektiğini, ucuz Mouse modellerinin ne kadar dayandığını yaşadığım bir tecrübe ile anlatmak istedim. Yazı genel olarak kendi almış olduğum ucuz ve pahalı iki Mouse'un hikayesini içeriyor. Herkes aynı tecrübeleri yaşamayabilir ama kendi tecrübelerim başkaları için gösterge olabilir. Ulusal olarak Mouse kendi dilimizde fare olan bu küçük ama etkili cihaz hakkındaki tecrübeme gelin birlikte bakalım.

ucuz mouse ne kadar dayanır

Pahalı Fare Ne Kadar Dayanır?

Öncelikle pahalı ve kaliteli Mouse'tan ve ne kadar dayandığından bahsedelim. Fakat burada bir parantez açıp pahalı Mouse'u nasıl uygun fiyata aldığımdan bahsedip biraz nostalji yapmak istiyorum. Yıl 2009'du yanlış hatırlamıyorsam. Logitech, şans bu kutuda diye yeşil bir kutu satışa çıkarmıştı. Aşağıda resmini görebilirsiniz. Kutuyu satın aldığınızda Logitechin belirlediği 3 farklı Mouse'tan birine şans eseri sahip oluyordunuz. İçinden çıkabilecek Mouselar Logitech V320, Logitech V550 ve Logitech VX Nano'ydu. Kutunun fiyatı 60 Türk Lirasıydı. Liste fiyatlarına göre V320 60 TL, V550 90 TL ve VX Nano 140 TL idi. Fakat piyasada bu fiyatlardan daha ucuza bulunabiliyordu bu Mouselar. Yani V320 60 TL etmezken VX Nano'yu 100-120 TL arasına bulabiliyordunuz. Bu yüzden kutudan VX Nano çıkarsa şanslı V320 çıkarsa şanssız oluyordunuz. Bu şans kutusundan Mouseların çıkma oranı ise %50 V320, %50 diğer iki Mouse modeli şeklindeydi. Bu yüzden 60 liraya bu riske girmek çok mantıklı gelmedi bana. 

logitech şans bu kutuda

Bir gün mağazanın birinde gezerken Logitech standında görevli eleman kutulara dokunarak içinden hangi modelin çıkacağını bilebildiğini söyledi. İlk başta çok güvenmesemde kutulara dokunduğumuzda farkı anladım ve satış görevlisinin önerdiği kutuyu satın aldım ve 60 TL ye VX Nano benim olmuştu. VX Nano o yıllarda piyasadaki en iyi Mouselardandı. Küçük USB alıcı çok fazla modelde yoktu. Ayrıca çift kademe kaydırma tekeri, her yüzeyde çalışabilme özelliği ve çift yönlü kullanabilme özellikleri ile gerçekten 60 liraya güzel denk gelmişti. Şuan piyasada VX Nano satılmıyor. Muadili olarak hala satışta olan Logitech M705 modeli var ve fiyatı 250-300 TL arasında. Bu yüzden ucuz Mouse ile karşılaştırırken bu fiyatı baz alacağım. Logitech VX Nano'yu yaklaşık 12 yıldır her gün kullanıyorum. 4 ayda bir iki küçük kalem pil yiyor, muhtemelen şuan daha az pil tüketen Mouselar çıkmıştır fakat 12 yıldır sıkıntısız çalışması Logitech'in kaliteli Mouselarının tercih sebebim olması için yetiyor.

logitech şans kutusu içeriğiDaha sonradan bir çok arkadaşıma bu kutuyu önerdim fakat Logitech ben aldıktan sonra 1 hafta içinde uyanmıştı. Kutuların içindeki modelin anlaşılmaması için her iki tarafına sert bir karton koyduğu yetmiyormuş gibi bu kartonların üzerine sert metaller yapıştırarak kutunun içindeki modelin tahmin edilmesini imkansız hale getirmişlerdi. Kutunun içinden çıkanları yandaki resimde görebilirsiniz. Nasıl bir şanssa, benden sonra alan tanıdığım herkese ucuz model olan V320 çıkmıştı ve insanlara tavsiye ettiğime pişman olmuştum. Bu kutu tutmuş olacak ki Logitech 2017 ve 2018 yıllarında farklı modellerle bu kutuları tekrar piyasaya sürdü fakat fiyatı çok daha yüksekti ve içeriğinden çıkan Mouselar ve çıkma oranı konusunda çok bilgim yok. Bilgisi olan arkadaşlar yorum kısmından bizleri bilgilendirebilirler.

Ucuz Fare Ne Kadar Dayanır?

Gelelim ucuz modelimize yıl 2020 yani geçen yıl. 20 TL ye aldığım Everest SM 804 modeli. Evet sadece 20 TL ve kablosuz bir Mouse. 20 TL ye oyun faresi bile alabiliyorsunuz. Hadron marka kablolu oyun Mouseları bu fiyatlara bulunabiliyor fakat almak ne kadar mantıklı? Everest SM 804 modeli her gün kullanılmamasına rağmen sadece 6 ay dayanabildi. Yorumlarda okuduğum kadarıyla ucuz farelerin dayanma süresi ortalama 1 yıl kadar. Benim tercih ettiğim Mouse o kadar bile dayanmadı. Bir gün Mouse'u elime aldığımda pilin + kısmının geldiği küçük metal çıkmış ve Mouse içinde dans ediyordu. Vidasını söküp tamir ettim bir kaç gün daha dayandı ve sonra bağlantısı yapılı olmasına rağmen hiç çalışmamaya başladı. Ucuz farelerin en çok bozulan bir diğer kısmı ise üzerindeki kaydırma topu.  Bunun yanında her yüzeyde çalışmaması da başlı başına büyük bir sorun. Şuan Everest marka SM 804 modeli kablosuz farenin fiyatı 30 TL civarında. 

Sizce bu farelerin hangisi daha ucuza geldi? 12 yıl boyunca kullandığım ve şuan muadilinin Trendyoldaki fiyatı 288 TL olan fare mi? Yoksa 6 ay kullanabildiğim mevcut fiyatı 30 TL olan fare mi? Basit bir matematik işlemiyle pahalı Mouse'un aylık fiyatı bana 2 TL ye mal olurken, ucuz modelin aylık kullanım maliyeti 5 TL ye denk geliyor. Eğer Mouse alırken tereddüt ediyorsanız benim şahsi önerim kaliteli bir Mouse alıp uzun yıllar kullanmak yönünde olacak. Logitech gibi köklü markaların garanti koşulları da çok iyi işlemekte. Mouse'unuz kendi hatanızla bile bozulsa garanti süresi içinde sıkıntı çekmeden yenisiyle değiştirebilirsiniz. Elektronik biraz şans işidir derler şansınız bol olsun.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski