Çin Su Kestanesi Ne Kadar Dayanır?

Çin Su Kestanesi Nedir?

Çin su kestanesi tatlı deniz sularında, bataklık ve göllerde yetişebilen bir bitkidir. İngilizcesi water chestnut olan bitkinin kökleri tüketilebilir. Bu bitkinin yumru şeklindeki kökleri kestaneye benzediği için su kestanesi adını almıştır. Hindistan’da Hindu dilinde "Paniphal" veya "Singhara" olarak bilinen su kestanesi, Çin'e özgü bir besindir ve Çin'deki hanelerde oldukça yaygındır. Antik zamanlardan beri Çin'de yetiştirilmektedir. Çin mutfağında bolca kullanılan bu bitkinin tadı yer elmasının tadına benzer. Doğal yaşam alanlarının dışında, Çin dışında da sulak alanlarda kültürü yapılmaktadır. Ülkemizde hobi amaçlı yetiştirilebilmektedir. Yemekleri yapılabildiği gibi tatlısı da yapılabilmektedir.

Taze Çin Su Kestanesi Ne Kadar Dayanır?

Taze su kestanesi 2 hafta boyunca tazeliği korur ve tüketilebilir. 2 hafta boyunca saklayabilmek için kabuğunun soyulmamış olması gerekir. Bu şekilde buzdolabında, buzdolabı poşetinde iki haftaya kadar tutulabilir. Pişirmeden önce soymanız gerekir. Eğer soyulmuş şekilde muhafaza etmek isterseniz su kestanelerini su içerisinde muhafaza edin fakat suyunu her gün yeni bir soğuk su ile değiştirin. Böylece tazeliğini daha uzun süre muhafaza edebilir.

çin su kestanesi ne kadar dayanır

Açılmamış Su Kestanesi Konservesi Ne Kadar Dayanır?

Çin su kestanesi su ile birlikte konserve haline getirilerek satılır. Bu yüzden uzun yıllar dayanır. Son tüketim tarihi olarak genelde konserve üzerinde 3 ila 5 yıl arasında bir tarih yazar. Bu süre konservenin saklama koşullarına göre değişir. Sızmış, paslanmış, şişmiş veya ciddi şekilde çökmüş teneke konserveleri hiç düşünmeden atabilirsiniz.

Açılmış Su Kestanesi Konservesi Ne Kadar Dayanır?

Konserve açıldıktan sonra 1 haftaya kadar dayanır fakat yine de ilk 3 gün içinde tüketilmesi önerilir. Konserveyi açtıktan sonra su kestanesine konservenin kokusu sinmiş olabilir. Bu durumdan kurtarmak için su kestanelerini sıcak su ile yıkayabilirsiniz.

Çin Su Kestanesi Kaç Kaloridir?

100 gram su kestanesi 97 kaloridir. Kolesterol oranı sıfırdır ve çok düşük oranda yağ içerir. Potasyum yönünden çok zengin bir bitkidir. 100 gram su kestanesi içinde yarım gramdan fazla potasyum bulunur. Önemli oranlarda kalsiyum ve magnezyum içerir. 24 gram karbonhidrat içeren bitki protein yönünden fakirdir. Çin su kestanesi içerisinde ayrıca; Manganez, bakır, B 16 gibi maddeleri içerir.

Çin Su Kestanesi Nasıl Kullanılır?

Çin su kestanesinin en önemli özelliği pişince bile gevrekliğini korumasıdır. Asya mutfaklarında pek çok sebze ile karıştırılıp yenebildiği gibi et yemekleri ile de güzel gider. Çiğ olarak da tüketilir. Haşlanmış şekilde, ızgara, salamura, şekerleme olarak tüketilebilir. Ülkemizde konserve şeklinde bazı marketlerde satılmaktadır. Genel olarak kahverengi kabuğu soyulduktan sonra dilimlenerek tüketilir. Water chestnut cake olarak bilinen jölemsi bir tatlısı da yapılır. Patates ile birlikte kızartılarak da tüketilebilir.

Çin Su Kestanesinin Yararları Nelerdir?

Vücut için mükemmel bir soğutucu görevi görür. Tükürük salgılanmasını artırır ve susuzluğu ve boğaz kuruluğunu giderir. İyot ve manganez gibi yararlı mineraller içerdiğinden, tiroid bezinin düzgün çalışmasını sağlar. Farklı idrar enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir. Saydığımız sayısız yararlarına ek olarak, cilt için oldukça faydalı olabilir. Bunların dışında daha saymadığımız onlarca faydası vardır. Bu bilgilere google aracılığıyla kolayca ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski