Patlıcan Ne Kadar Dayanır?

İster koyu mor renkli Topak (Amerikan) patlıcanı, ister soluk yeşil (Çin) çeşidi, yeşil-beyaz çizgili (Tayland) tipi veya Casper gibi beyaz çeşitleri olsun, tüm çiğ patlıcanlar buzdolabında günlerce taze kalır. Sebzenizin tam olarak ne kadar dayanacağı, büyüklüğüne, eve getirdiğinizde tazeliğine ve buzdolabınızda saklama şeklinize bağlıdır. Tüm patlıcanlar bol miktarda sağlıklı lif içerir, sodyum veya yağ içermez ve kalorisi düşüktür, ancak sebzenin sağlıklı özelliklerini korumak için nasıl pişirileceği çok önemlidir.

patlıcan ne kadar dayanır

En Taze Patlıcan

Patlıcan, satın aldığınızda ne kadar taze olursa, buzdolabında o kadar uzun süre dayanır ve tadı o kadar güzel olur. Elinizde ağır hissettiren, pürüzsüz, parlak bir cilde sahip ve çatlaklar veya lekeleri olmayan birini seçin. Patlıcan başparmağınızla bastırdığınızda biraz ezilebilir, ancak taze olan patlıcan hızla geri döner. Sapının parlak yeşil olmasına dikkat edin.

Tazeliği Korumak İçin Saklama

Patlıcanı, havaya maruz kalmasını azaltmak için yıkanmadan streç naylonla sarın ve buzdolabınızın 4 dereceden biraz daha sıcak olan sebzelik çekmecesinde saklayın. Çok sıcak veya çok soğuk geçişler patlıcana zarar verebilir. Çekmecenin kendisi veya diğer sebzeler tarafından sıkılması, patlıcanın kabuğunu zedeleyebilir ve normalden daha hızlı yaşlanmasına veya bakteri oluşumuna neden olabilir. Düzgün bir şekilde saklandığında, bütün bir patlıcan üç ila yedi gün süre dayanabilir.

Patlıcan Pişirme

Pişirmede kullanılan yağ miktarını sınırladığınızda patlıcan sağlıklı bir sebze olarak kalır. Sağlıklı kalması için sıcak fırında kızartın veya biraz zeytinyağlı sıcak tavada pişirin. Veya küp patlıcanı buharda pişirip biber, soğan ve cevizle karıştırarak tuzlu bir sos yapın. Bununla birlikte, patlıcanı diğer sebzelerden daha kolay emdiği için çok fazla yağda kızartırken dikkatli olun.

Patlıcan Dondurmak

Yedi günlük tazelik süresi içinde bütün bir patlıcanı kullanamazsanız, daha sonra pişirmek için dondurucuya koyun. Dikkatlice saklanan patlıcan kalitesini sekiz aya kadar koruyacaktır. Bundan sonra ki sürede de yenmesi güvenli olacaktır, ancak doku zarar göreceğinden salmadan yemeğe eklenmesi iyi olacaktır. Dondurmadan önce patlıcanı yıkayıp soyun. Daha sonra 1 santimetrelik dilimler halinde kesin ve 4 dakika boyunca biraz limon suyu ile kaynar suya daldırın. Dilimleri hızlıca buzlu suda soğutun, patlıcanı süzün ve buzdolabı poşetlerine koyun.

Közlenmiş patlıcanı buzdolabından saklama yöntemi:

  • Patlıcanları közledikten sonra kabuklarını soyun.
  • Soğuduktan sonra buzdolabı poşetine koyun ve ağzını bağlayın.
  • Poşetin ağzını bağlayıp buzdolabında saklayabilirsiniz.

Közlenmiş patlıcanı kavanozda saklama yöntemi:

  • Patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyun.
  • Sap kısmını çekip çıkarın.
  • Kavanoza 2-3 patlıcan yerleştirip içine kabuğu soyulmuş 1-2 sarımsak ve kaya tuzu ekleyin.
  • Kavanozu tam doldurmayın 1-2 parmak boşluk bırakın.
  • Bu boşluğu zeytinyağı ile doldurun.
  • Kavanozu kapattıktan sonra tencerenin içine ters şekilde koyun ve sızma olup olmadığını kontrol edin.
  • Sızma yoksa 15-20 dakika kaynatın ve soğuduktan sonra kilerinizde veya karanlık bir ortamda saklayabilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski