Bakla Ne Kadar Dayanır?

Mayıs ayı biterken aynı zamanda baklanında mevsimi bitmek üzere. Bu güzel lezzeti yaz aylarına hatta kış aylarına taşımak isteyenler bakla ne kadar dayanır ve bakla nasıl saklanır sorularının cevaplarını aramaya başladı bile. Taze bakla, iç bakla, çiğ bakla veya yeşil bakla, aradığınız tüm cevaplar burada. Baklanın muhafazası dışında en çok sorulan diğer sorular ise histamin intöleransı olanlar bakla yiyebilir mi? Fazla bakla yemek zehirler mi? Bakla ezmesi tüy döker mi? ve Emziren anneler bakla yiyebilir mi? gibi sorulardır. Yazının devamında tüm bu sorulara cevap bulabilirsiniz. Gelelim baklayla ilgili merak edilen sorulara.
bakla ne kadar dayanır

Taze Bakla Kaç Gün Dayanır?

Taze bakla nasıl saklanır? Bildiğiniz gibi patates, soğan ve sarımsak gibi sebzeler hariç tüm sebzeleri buzdolabında muhafaza etmek gerekir. Bakla buzdolabında en az 3 ila 4 gün tazeliğini korur. Peki bakla buzdolabında nasıl saklanır? Baklayı buzdolabına yıkamadan koymak gerekir. Genellikle tavsiye edilen buzdolabı poşetine koyup hava alması için üzerine bir kaç delik delip buzdolabının sebzelik bölümünde saklama yöntemidir. Bu şekilde baklanız 1 hafta boyunca bozulmadan durabilir.

İç Bakla Buzdolabında Ne Kadar Dayanır?

İç bakla nasıl saklanır? Bakla dolaba nasıl konur? Baklayı kabuğundan ayırdığınızda kabuklu haline göre dayanma süresi uzar. Taze iç baklayı buzdolabında hava almayacak şekilde muhafaza ettiğinizde 1 aya kadar tazeliğini korur. 1 ay boyunca buzdolabından çıkarıp en çok tercih edilen tariflerden olan iç baklalı enginar dolması tarifinizde kullanabilirsiniz.

İç Bakla Buzlukta Ne Kadar Dayanır?

İç bakla buzlukta nasıl saklanır? Bakla dipfrizde nasıl saklanır? İç bakla yani çiğ baklayı derin dondurucuda dondurup saklayabilirsiniz. Bunun için bir çok yöntem mevcut. En çok tercih edilen yöntemler; 10 dakika kaynar suda haşlayıp dondurma, buharda haşlayıp dondurma ve direk çiğ olarak dondurma yöntemleridir. Bazı bilgi kaynaklarında 3 dakika kaynar suda bekletme, kaynar sudan alıp 3 dakika buzlu suda bekletme yöntemi de önerilmektedir. Baklanızı bu şekilde şoklayarakta dondurabilirsiniz. Bu yöntemlerle dondurduğunuz bakla derin dondurucuda 12 ay bozulmadan kalabilir. Siz yine de ne kadar erken tüketirseniz bakla o kadar lezzetli olur. Taze fasulye, bakla gibi sebzeleri dondururken bilmeniz gereken bir kaç püf nokta var. Bu kolaylıkları bildiğiniz takdirde hepsinin saklama koşulları birbirine benzerdir. Peki nedir bu baklayı buzlukta saklamanın püf noktaları.

Bakla Saklamanın Püf Noktaları;

  • Kararmaması için suyuna limon eklemek. Ölçü olarak suyun içine bir veya yarım limonun suyunu ekleyebilirsiniz.
  • Yemek yapacağınızda buzu çözmeden buzuyla kullanmanız gerekir.
  • Baklayı çiğ şekilde de dondurabilirsiniz fakat bazı kaynaklarda bakla çiğ olarak dondurulduğunda lezzet kaybına uğradığı belirtilmektedir.

Kuru Bakla Nasıl Saklanır?

Kuru bakla satın aldığınızda, temizlenmesi ve ayıklanması gereklidir. Kuru bakla alırken rengine dikkat edin. Koyu kahve tonunda olan baklalardan uzak durmaya özen gösterin. Çok koyu tonda olan kuru baklalar, bayatlamaya yakın baklalardır. Kuru bakla biraz daha sert yapıya sahip olduğu için ön haşlama işlemi uygulamamız gerekir. Ön haşlama temizlenmesini kolaylaştırır ve pişme süresini yarıya indirir. Öncelikle derin bir tencere içine kuru baklaları ekleyin ve üzerini geçecek kadar su ilave edin. 1 yemek kaşığı karbonatı da suya karıştırın ve 2 saat kadar baklaları dinlendirin. Dinlenme süresi bittiğinde baklanın suyunu değiştirin ve yine aynı miktarda su ekleyin. Şimdi tencerenin altını orta ateşte açın ve baklalar yumuşak kıvama gelene kadar pişirin. Pişirme işlemi bitince, baklaları soğuk sudan geçirip süzün ve dışında bulunan kabuğu elinizle kolayca çıkartın. Bunun için baş parmağınız ve işaret parmağınız arasına baklayı alın ve kabuğu kaydırın. Anında kabuk çıkacaktır.

Baklanın Faydaları

  • Sağlıklı bir doğum sağlar, doğumdaki kusurları önler.
  • Böbrekleri çalıştırır.
  • Osteoporozu önlemeye yardımcı olur.
  • Parkinson semptomlarını hafifletir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Favizm hastası olmayanlarda anemiyi önler.
  • Kilo vermeye yardımcı olur.
  • Hazmı kolaylaştırır, idrar yollarını temizler.
  • Kan şekerinin düzene girmesine yardımcı olur.
  • Bakla ezmesi tüylerin zayıflamasına ve dökülmesine yardımcı olur.

Histamin İntöleransı Olanlar Bakla Yiyebilir mi?

Baklanın kıymetini en çok histamin intöleransı olanlar bilir. Bakla çok fazla histamin içermediği için doktorlar tarafından histamin intöleransı olan hastalara sıklıkla önerilen bir sebzedir. Bu durum baklanın değerini artırır ve baklanın saklanıp uzun süre tüketilmesi gereken bir sebze haline getirir.

Bakla Zehirlenmesi Nedir?

Fazla bakla yemek zehirler mi? Bakla zehirlenmesi bir tür genetik hastalığa sahip olan kişilerde görülebilir. Vücudumuzdaki bir enzimin eksikliği nedeniyle bakla zehirlenmeleri görülebilir. En çok 1 ve 5 yaş arası erkek çocuklarında görülür. Halk arasındaki bakla zehirlenmesinin adı tıpta favizm diye geçer. Bu hastalığın doğmasına esas olan neden, genetik yollarla geçen bir enzim eksikliği ya da yetersizliğidir. Kısa adıyla G6PD olarak bilinen, Glikoz 6 fosfat denidrogenaz adındaki enzim, kan hücreleri için çok önemli bir koruyucudur. Bu enzimin eksikliği ya da yetersiz olması, bir tetiklemeyle birlikte kan hücrelerinin parçalanmasına yol açar. Tetikleme olmasa bile genetik yollarla enzim eksikliği olan bebeklerde etkili olabilir. Örneğin çok yaygın olan yeni doğan bebeklerdeki sarılığın başlıca nedeni bu enzim eksikliğidir. Kuru ya da taze, pişmiş ya da haşlanmış bakla fark etmez. Enzim eksikliğini tetikleyip kansızlığa neden olan tetikçilerin başında bakla gelir. Özetle bakla herkesi zehirlemez fakat favizim hastalarında fazla tüketim ani kansızlığa sebep olabilir. Tüm bu bilgiler ışığında en çok sorulan sorulardan olan emziren anne bakla yiyebilir mi sorusuna da cevap bulmuş oluyoruz. Doktorlar, favizm hastalığından dolayı emziren annelerin ve bebeklerin 2 yaşına kadar bakla yemesini önermemektedir.

Bonus: Fava Tarifi

Fava, Ege ve Yunan mutfağıyla özdeşleşen ve kuru bakla ile hazırlanan bir mezedir. Protein bakımından zengin olan fava sindirim sistemini ve böbrekleri rahatlattığı için, genellikle et ürünleriyle birlikte servis edilir. Ara sıcak olarak sunulan bu besin, düşük kalorili olduğu için diyet listelerinde yer verilebilir. Genellikle balık yemeklerinin yanında servis edilir. İlk olarak kuru baklayı bol suyla ıslatın ve tencerede bekletin. Ertesi gün bol suda yıkayıp süzün. Kullanacağınız soğanı temizleyin ve ince ince kıyın. Zeytinyağını tencereye alıp ısıtın. Soğanı tavaya ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine baklaları ilave edin. 3-4 su bardağı su ekleyip baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Dereotunu temizleyip kıydıktan sonra, tencereye ilave edip karıştırın ve ocaktan alın. Robotla püre haline getirin. Limon suyunu ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Favayı kıyılmış maydanoz ve kırmızı biberle süsleyebilirsiniz. Favayı soğutmadan servis etmeniz gerekir. Baklalar soğudukça sertleşmeye ve koyulaşmaya başlayacaktır. Bir porsiyon fava 115 kaloridir. Afiyet olsun.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski