Frenli Menteşe Ne Kadar Dayanır?

Bugün çok farklı bir konuyla birlikteyiz. Hemen hemen herkesin evinde bulunan bir malzeme, menteşe. Düz menteşelerin ömrü uzun olur bu konuda yorum yapmaya gerek yok fakat teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan frenli menteşelerin bir ömrü var. Bugün sizlerle, yaşadığımız tecrübelerden de faydalanarak frenli menteşe ne kadar dayanır sorusuna cevap arayacağız. Frenli menteşenin ay veya yıl bazında standart bir ömrü olmaz çünkü kullanım ömrü menteşenin açma kapama sayısıyla ölçülür. Fakat araştırmalarımız doğrultusunda piyasada en çok satılan frenli menteşelerin kaç kere açıp kapattıktan sonra bozulduğuyla ilgili bir bilgi bulamadık. Genelde menteşe kataloglarında uzun kullanım ömrü ibaresi geçiyor fakat bu açıklama bizim gibi meraklı insanları tatmin etmiyor. 

frenli menteşe ne kadar dayanır

Frenli Menteşe Nedir?

Frenli menteşe; kapı, pencere, mobilya kapağı vb. aç kapa mekanizmalı malzemelerde kullanılan, açıp kapanan malzemeyi yavaşlatarak kullanım ömrünü artırmayı amaçlayan ürünlerdir. Frenli menteşelerin piyasadaki diğer adları stoperli menteşe, pistonlu menteşe ve amortisörlü menteşedir. Frenli menteşelerin modellerinin fors frenli olan serileri, özel tasarım stoplu menteşe ve frenli düz menteşe çeşitleri vardır. Frenli menteşelerin farklı kullanım alanları farklı özelliklere sahip olan çeşitleri vardır. Bununla birlikte menteşe renkleri, malzemesi, boyutları, mukavemetleri, mekanizmaları, biçimleri gibi hususlar her ürün grubunda değişkenlik gösterebilir. Menteşeler genel olarak bakır ve krom menteşe formunda veya siyah menteşe renginde üretilir. Hammadde, seçim aşamasında etkili olan bir diğer unsurdur. Plastik menteşe modelleri, çelik menteşeler, alüminyum menteşe üretimleri ve ahşap menteşe tasarımları en fazla tercih edilenler arasında yer alır. Menteşe fiyatları ürün tipine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ürünlerin nitelikleri, marka satış politikaları, özel indirim ve kampanyalar fiyatlandırma üzerinde etkili olabilir.

Frenli Menteşe Fiyatları

Mekanizma sistemi, kullanım ömrü, tek ya da set halinde satış, dahili vida ekipmanı gibi unsurlar fiyat üzerinde etkilidir. Çelik ve krom materyalli ürünler en sağlam ve güvenilir olanlar arasında yer alır ve uzun süre kullanım avantajını beraberinde getirir. Pirinç ve kaplama pirinç menteşeler ise ekonomik olarak daha avantajlı bir yapı sergiler. Menteşe ne kadar sorusunun tek bir yanıtı olamaz çünkü hali hazırda piyasada birbirinden farklı özelliklerde tam 3967 adet menteşe satılmaktadır. Frenli menteşelerde bu sayıya dahildir. Bu 3097 çeşit menteşenin 2852 tanesi 50 TL'nin altında, 618 tanesi 50 ile 150 TL arasında, 485 tanesi ise 150 TL üzerinde satılmaktadır (2021 Mayıs Ayı). 

En Çok Tercih Edilen Frenli Menteşe Markaları Hangileridir?

Şuan piyasada en çok tercih edilen frenli menteşe markaları tercih edilme sırasına göre, Samet, Yaprak, Beşel, Uludağ, Ugr ve Tuba markalarıdır. 

Frenli Menteşe Ne Kadar Dayanır?

Bugün sizlere Samet marka Master model frenli menteşenin ömründen yaşadığımız tecrübelerle birlikte bahsetmek istiyoruz. Samet marke Master model frenli menteşenin kendi kataloğundaki bilgileri şu şekilde; "MASTER Yavaşlatıcılı Menteşe, SAMET Menteşe Sistemlerinin yeni nesil bir ürünü olup, mobilya kapaklarının yavaş ve sessiz kapanmasını sağlar. MASTER Yavaşlatıcılı Menteşenin, özel olarak geliştirilmiş yavaşlatıcı mekanizması, menteşenin estetik görüntüsünü tamamlayacak yalın bir çözümle gövdenin içine yerleştirilmiştir." Ürün gerçekten kaliteli bir ürün fakat bizce ömrü kalitesi kadar yüksek değil. Kendi evimizde 105 cm x 35 cm bir banyo dolabı kapağı var. Dolap kapağı piyasada bulunabilecek en kaliteli kapaklardan. Bu kapak üzerinde iki adet Samet marka Master frenli menteşe mevcut. Banyo dolabı günde ortalama 10 kere açılıp kapatılıyor. Bu ortalamaya göre yılda ortalama 3500 ila 4000 kere açılıp kapanan bir dolaptan bahsediyoruz. Dolabın üzerindeki frenli menteşeler 1 yılın sonunda bozuldu ve yavaşlatma özelliğini kaybetti. Tekrar aynı marka aynı model menteşeden tedarik edip değiştirdik ve yine aynı şekilde 1 yılın solunda menteşenin yavaşlatma özelliği bozuldu ve düz menteşe haline geldi. Menteşe markasını değiştirirsek dolapta yeni delikler açmak zorunda kalırız düşüncesiyle menteşeleri Samet marka Star model düz menteşe ile değiştirip bu sefer üzerine yine Samet marka menteşe üstüne takılan kapak frenleyici aldık. Bu şekilde bir çözüm ürettik. Eğer bu frenleyici de bozulursa menteşe üzerine takılan kapak frenleyici ne kadar dayanır diye bir yazı daha yazarız.

menteşe üstü kapak frenleyici

Frenli menteşenin ömrü muhtemelen taşıdığı kapağın ağırlığı dahil olmak üzere bir kaç etkene göre değişiyor. Kendi tecrübelerimize göre frenli menteşe ortalama 3500 - 4000 aç kapa işleminden sonra bozuluyor. Aynı menteşeden evdeki başka dolaplarda da takılı ve ortalama günde 1 kere açılan bir dolap üzerinde 3 yıldır bozulmadan frenleme işlemini gerçekleştirmeye devam ediyor. Aynı mantıklı kullanım ömründen 3 yıl gittiğini 7 yıl kaldığını söyleyebiliriz. Verdiğimiz bilgiler tek bir marka tek bir model için 2018 yılında satın alınmış bir frenli menteşe için ve yaşadığımız tecrübeye dayanan bir durum için geçerlidir. Bu marka bu modelini sonraki yıllarda geliştirmiş olabilir veya farklı dolaplarda ve farklı markalar ile farklı sonuçlar elde edilebilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski