Oksijen Tüpü Ne Kadar Dayanır?

Frenli menteşeden sonra yine farklı bir konu ile birlikteyiz. Oksijen tüpü ile ilgili konular bu aralar çok merak edilen konular arasında olduğu için bugünkü yazımızın konusu oksijen tüpü ne kadar dayanır. Özellikle en çok kullanılan 10 litrelik oksijen tüpü ne kadar dayanır konusu olacak. Bildiğiniz üzere atmosferdeki havanın hacimce %21'i, ağırlıkça %23,2'si oksijen gazından oluşmaktadır. Oksijen, insanla birlikte bir çok canlının yaşamlarına devam edebilmelerini sağlar. Sağlıklı insanlar için havadaki oksijen yeterli olmaktayken solunum sıkıntısı çeken insanlar daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Oksijensiz kalan beyin hipoksiye uğrar ve bir müddet sonra beyin ölümü gerçekleşir. (Beyin hipoksiye ne kadar dayanır yazımızı okumak için tıklayınız). Bu yüzden 1800'lü yılların başından itibaren oksijen tüplere doldurulup insan sağlığı için kullanılmaya başlanmıştır. Oksijen tüplerinin kullanım alanı tabii ki sadece sağlık sektörü değildir. Bir çok sektörde oksijen tüpleri kullanılır ve çeşitleri vardır.

Tıbbi amaçlı kullanılan oksijen gazının doldurulduğu tüplere oksijen tüpü denir. Oksijen tüpü çelik ve alüminyum olmak üzere iki farklı maddeden üretilebilir. Alüminyum olan oksijen tüpleri daha hafiftir ve genelde ev tipi kullanım için 10 litreye kadar üretilir. Çelik oksijen tüplerinin kapasitesi ise 50 litreye kadar çıkabilmektedir. 10 litrelik tüpün boyu yaklaşık 1 metre ağırlığı ise 14 kg civarındadır. Tüpte bulunan oksijen gazının yoğunluğu yaklaşık olarak %98'dir. Oksijen tüplerinin kapasiteleri litre cinsinden ifade edilir. 10 litreye kadar olan oksijen tüpleri taşınabilir özellikte olduğu için evlerde genel olarak 10 litrelik oksijen tüpü kullanılır. Oksijen tüpleri kullanılırken eğer raporda veya reçetede aksi belirtilmedikçe akış miktarı en fazla dakikada 2 litre olacak şekilde ayarlanması gerekir.

oksijen tüpü ne kadar dayanır

10 Litrelik Oksijen Tüpü Ne Kadar Dayanır?

10 litrelik oksijen tüpü ne kadar gider? Oksijen tüplerinin belirli bir kullanım süresi vardır. Oksijen tüplerinin dayanma süreleri, tüpün akış ayarına ve hacmine göre değişir. Örnek verecek olursak, 10 litre oksijen tüpü dakikada 2 litre akış ayarına ayarlanmış olsun. Bu şekilde 10 litrelik oksijen tüpü yaklaşık 6-7 saat kadar, 5 litrelik ise yaklaşık 3-3,5 saat kadar dayanabilir. Eğer yüksek barda kullanıyorsanız örneğin 3-4 bar arasında kullanıyorsanız bu süre yaklaşık 3 saate iner ve 3 saat sonra oksijen tüpü biter.

10 Litrelik Oksijen Tüpü Dolum Fiyatı Nedir?

Bu konuda internette bilgi bulmak çok zor. Firmalar bu konuda yazılı şekilde fiyat vermek istemiyor. Genelde verdikleri bilgi şu şekilde: "Tıp alanında yaygın olarak kullanılan ve insan hayatı için çok önemli bir yere sahip oksijen tüpü fiyatları en uygun koşullarda verilmektedir." Biz sizler için gerekli araştırmaları yaptık 2021 mayıs ayı itibariyle 5 litrelik oksijen tüpü dolum fiyatı 20 - 25 TL civarındayken, 10 litrelik oksijen tüpü dolum fiyatı ortalama 35 - 40 TL civarındadır. 

Oksijen Tüpünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Oksijen tüpünün bittiğini anlamanın 2 yolu vardır. Birinci yol oksijen tüpünün saat ibresine bakmak. Vanası açık tüpün saat ibresi sıfırda ise tüp bitmiştir. İkinci yol ise oksijeni nemlendirmek için kullanılan su kabına bakmak. Vana açıkken su kabında herhangi bir baloncuk oluşmuyorsa oksijen tüpü bitmiştir. Oksijen tüpü tam doluyken saat ibresi 140 ile 160 bar arası gösterir.

Oksijen Tüpünün Kullanım Ömrü Ne Kadardır?

Oksijen tüplerinin kullanım ömürleri üretim tarihinden itibaren 10 yılı aşmamış olmalıdır. Çünkü tarihi geçmiş tüpler korozyona ve oksitlenmeye sebep olur. Bu da hasta sağlığını tehlikeye atar. Süresi geçen tüplere sanayi bakanlığınca onaylı testin yapılması gerekir. Bu işlem tüpün ömrünü 5 yıl uzatır.

Neden Her Dolumdan Sonra Basınç Göstergesi Farklı Bar Gösterir?

Oksijen tüpleri doldurulurken ısınma meydana gelir. Genelde tüm tüplere 160 bar oksijen basılır. 15 - 20 dakika sonra tüpler soğuduğunda içerisindeki oksijenin basıncı da bir miktar düşer. Bu düşüm tüpün ısınmasına göre tüpten tüpe değişiklik gösterir. Bu yüzden her seferinde farklı bar değeriyle karşılaşmanız mümkündür. 140 bar basınca kadar düşmesi normal kabul edilir.

Oksijen Manometresi Nedir?

Oksijen tüplerinin içinde yüksek basınçlı gaz vardır. Bu basınç nedeniyle kullanıcıya doğrudan uygulanamaz. Gaz basıncını kullanıma uygun hale getirmek için manometre (regülatör) adı verilen cihazlar kullanılır. Oksijen manometresinin bir diğer adı oksijen terapi cihazıdır. Oksijen manometresi tüpten gelen yüksek basınçlı oksijen gazını kullanıma uygun basınca getirip hastaya verilmesini sağlar.

Oksijen Konsantratörünü ve Oksijen Tüpünü SGK Karşılıyor mu?

Oksijen makinesini devlet karşılıyor mu? Taşınabilir komponenti olan oksijen tedavi cihazları. Oksijen konsantratörü verilen kişilere, raporda belirtilmek koşuluyla oksijen tüpü önerilmesi durumunda bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanır. Fiyatlar alacağınız parçalara göre değişiklik gösteriyor. Aşağıda genel fiyatı görebilirsiniz. 

  • Oksijen Konsantratörü SGK’nın karşıladığı tutar: 2000 TL.
  • Oksijen tüpü ve manometre SGK’nın karşıladığı tutar: 127 TL'dir.

Oksijen tüpü alırken CE, TSE ve ISO Belgelerinin mevcut olmasına özen gösteriniz ve hiçbir oksijen cihazına, yanma ve patlama tehlikesine karşı, makine yağı, ateş, petrol ürünleri ve yağlı sabunlar ile yaklaşmayınız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski