Kiracılar Ne Kadar Dayanır?

İş yerlerinin neredeyse tamamı kapalı, kapalı olmayanlarda kapanmaya hazırlanıyor. Kapalı olan iş yeri çalışanları evde sürecin geçmesini bekliyorlar. Ama bir taraftan da hayat devam ediyor. Elektrik, su, doğal gaz, telefon ve buna benzer faturalar ödenmek zorunda. Diğer tarafta da kiracı olanlar şimdiden kara kara düşünmeye başladı ve "Bu durum ne zamana kadar böyle devam edecek?" Diye sorgulamaya başladılar. "Çalışmazsak, önce faturalarımız sonra da kiralarımızı ödeyemeyiz" Evet, hepimiz zor bir süreçten geçiyoruz. Belirsizlik aldı başını gidiyor. Hepimiz bir an önce bu zor durumun geçmesini  ekliyor ama uzmanlar bu işin hiç de kısa sürede bitecekmiş gibi konuşmuyor..! Diğer ekonomik durumu bilmem ama 20 yıldır emlak sektöründe biri olunca ve durumu çok yakından bilen biri olarak… "EV SAHİBİ-KİRACI" İlişkisi hiç de iyiye gitmeyecek. Kiracı haklı olarak: "Maaş alamazsam, kirayı ödeyemem" Ev sahibi de haklı olarak: "Benimde ödemelerim var, ödemelisin" Diyorlar ve  KİTLENİYORLAR… Bu durumda, kiracı da haklı, ev sahibi de haklı. Bu sorunu çözecek olan, benim devletim! Ama nasıl çözer de bilmiyorum! Ortalık o kadar gergin ki, belki de daha bu soruna sıra da gelmedi. İnanın yıllardır emlak sektöründeyim, ben bile buna bir çözüm bulamadım. Çünkü, her iki tarafta haklı. Ama şimdi bu sorunu görmezden gelirsek, "Yumurta kapıya dayandığında" çok daha farklı sorunlarla karşı karşıya kalırız. Olmasını istediğim tek şey, bir an önce bu Korona belasından kurtulmak… 

Umarım “EV SAHİBİ-KİRACI” karşı karşıya kalmaz. Bir şekilde tatlıya bağlanır.

Demişti Kocaeli Emlak'tan Murat Hamzaoğlu Bey, 25 Nisan 2021 de konuyla ilgili  hükümetten adım geldi ve Hürriyet Gazetesinden Nuray Babacan konuyu haberleştirdi. Haberi aynen aktarıyoruz.

kiracılar ne kadar dayanır

Pandemi yüzünden kapanan ve zor durumda kalan işletmeler için kira düzenlemesi yolda. Zorunlu olarak faaliyetleri durdurulan işyerlerinin kiralarının, kapalı kaldıkları süre boyunca ödenmemesi planlanıyor. Kiranın tamamının değil, bir bölümünün alınmaması da öneriler arasında.

Hükümet, Yargı Reform Paketi kapsamında pandemi nedeniyle hayatımıza ilk kez giren bazı konuları yasalara taşımaya karar verdi. Bunlardan biri, salgın ve benzeri durumlardaki iş yeri kira sözleşmeleri, diğeri ise dijital ortamlarda yapılan sözleşmeler ve anlaşmalar oldu. Borçlar Kanunu’nda yapılacak düzenlemeyle işletmeler, salgın nedeniyle kapalı oldukları dönemlerde kira vermeyecekler.

Kira Muafiyeti

Edinilen bilgiye göre, Yargı Reformu Paketi kapsamında Borçlar Kanunu’nda bazı düzenlemelere gidiliyor. Yaşanan sorunlardan yola çıkılarak yapılan çalışmaya göre, kira sözleşmeleri konusunda değişiklik yapılacak. Salgın şartlarında kira ödemelerinin nasıl olacağı düzenlenecek. Buna göre, idarenin kararı ile zorunlu olarak faaliyetleri durdurulan iş yerlerinin kiralarının, kapalı kaldıkları süre boyunca ödememesi planlanıyor. Kiranın tamamından değil, bir bölümünden vazgeçilmesine yönelik de öneriler bulunuyor.

Yasa Değişecek

Bugünkü Borçlar Kanunu’na göre bu gibi durumlar, mahkeme yoluyla veya anlaşmayla sonuca bağlanıyor. Yeni düzenlemeyle İl Hıfzıssıhha Kurulları aracılığıyla salgın nedeniyle AVM, restoran, kafe, spor salonları gibi yerlerin kapatılması kararını alırsa, başkaca bir işleme gerek kalmadan, kapatıldıkları süre kadar kiradan muaf tutulacaklar.

Zorunlu Haller

Çalışmaya katılan AK Parti kurmayları, "Sonuçta bir ticari faaliyet nedeniyle bu kira sözleşmeleri yapılıyor. O faaliyet olmayınca, gelir kaybı olacağı için kiranın da kapalı kalınan süre ile sınırlı olmak üzere, ödenmemesi konusunda öneriler var. Bu düzenleme Borçlar Kanunu’na yazılacak. Savaş, terör saldırısı, OHAL gibi durumlarda kapatılan yerler de kiradan sorumlu olmayacak. Kira sözleşmeleri de buna göre düzenlenecek. Sözleşmelerde zorunlu haller sayılacak" dedi.

Online Kararlar Geçerli Olacak

Çalışma kapsamında ayrıca, dijital ortamda yapılan toplantılarda alınan kararlar, yapılan anlaşmalar da yeniden düzenleniyor. Bu anlaşmalar da, Borçlar Kanunu’ndaki diğer sözleşme ve anlaşmalar gibi geçerli olacak. Özellikte salgın dönemlerinde, uzaktan çalışma kararı alan şirketlerde, zoom üzerinden veya tele konferansla yapılan toplantılarda alınan kararlar ve yapılan anlaşmalar da geçerli olacak. Bu anlaşmalar da, tıpkı yazılı sözleşmeler gibi kabul edilecek. Bu konuda yasaya hüküm konulacak. Bu şekilde yapılan toplantılarda alınan kararlar veya yapılan sözleşme ve anlaşmalar kayıt altına alınacak ve Borçlar Kanunu’na tabi olacak.

Nuray Babacan

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski