Hindistan Cevizi Yağı Ne Kadar Dayanır?

Her evde bulunması gerekenler listesi yapsanız muhtemelen hindistan cevizi yağını bu listeye eklemezsiniz. Bu yazıda anlatılanlardan sonra bu yağı her evde bulunması gerekenler listenize ekleyeceğinize eminiz. Yazımızın asıl konusu hindistan cevizi yağı nasıl muhafaza edilir ve hindistan cevizi yağı nasıl saklanır olsa da, bu mucizevi yağ hakkında bilinmesi gereken önemli bilgileri de bu yazıda bulabileceksiniz. Hindistan cevizinin neden bu kadar mucizevi olduğunu açıklayarak başlayalım öyleyse hindistan cevizi yağının içerisinde bolca laurik asit bulunur ve bu onu tıbben çok yararlı bir yağ yapar. Şimdi sıkı durun; hindistan cevizi yağında olan kadar laurik asitin sadece ve sadece anne sütünde olduğunu biliyor muydunuz?

Hindistan cevizi yağı satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yağın katkısız ve doğal olmasıdır. Piyasadaki hindistan cevizi yağı diye satılan ucuz yağların içinde inceltici yağlar bulunur. Satılan bazı hindistan cevizi yağları rafine yani işlenmiş yağlardır. Bu tarz rafine yağların tadı ve kokusu çok daha azdır ve kullanırken anlaşılır. İçeriğine bakmadığınız yağı kesinlikle satın almayın. Satın alırken oda sıcaklığında katı halde kalabilen soğuk sıkım hindistan cevizi yağlarını tercih etmeniz en doğrusudur.

hindistan cevizi yağı ne kadar dayanır

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Saklanır?

Rafine edilmiş hindistan cevizi yağı karanlık, kuru ve oda sıcaklığında olan bir yerde yaklaşık 2 yıl bozulmadan saklanabilir. Rafine edilmemiş saf hindistan cevizi yağı ise yukarıdaki şartlarda saklanırsa 5 yıla kadar dayanır. Bazı hanımlar bu yağı banyoda muhafaza ederler fakat banyoda sıcaklık değişimi çok fazla olduğu için banyoda muhafaza edilmesi önerilmez yine de çok uzun yıllar dayandığı için ve çok sık kullandıkları için ev hanımları genellikle hindistan cevizi yağını mutfaklarında tezgah üstünde muhafaza ederler. Yukarıda belirtilen süreden sonrada kullanılabilir fakat tadında ve dokusunda değişimler olabilir. Tadı ekşimeye başladığı için 2 yıldan sonra dikkatli kullanmakta fayda var. Siz satın aldığınız hindistan cevizi yağını mümkünse 2 yıl içinde tüketmeye çalışın. Hindistan cevizi yağı 24 derecenin üstünde sıvı hale geçer ve tekrar katılaşabilir. Bu yağın bozulduğunu göstermez.

Hindistan Cevizi Yağının Katkısız Olduğunu Nasıl Anlarım?

Elinizdeki yağ kesinlikle katkısızdır diyemesekte katkısız olan hindistan cevizi yağı 22 derecenin altında kesinlikle katı formdadır. Katkısız hindistan cevizi yağları katı halde, beyaz renkte, yumuşak ve kendine has hindistan cevizi kokusuna sahiptir. 22 derecenin üstünde ise erimeye başlar ve 24 dereceden sonra ise berrak olarak görünen bir sıvı haline gelir.

Hindistan Cevizi Yağı Buzdolabına Konur mu?

Hindistan cevizi yağı uzun süre dayanır ve bozulmaz. Normalde kilerde veya serin bir dolapta muhafaza etmeniz önerilir fakat çok sıcak veya nemli bir iklimde yaşıyorsanız buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabında sakladığınızda tamamen katılaşır ve kullanmadan önce yumuşaması için beklemeniz gerekir. Katı durumdayken yağın birazını kullanmak için bir kaşık kullanacaksanız kaşığın temiz olduğundan emin olun. Aksi halde kaşıktan yağa geçen bakteriler yağın daha hızlı bozulmasına sebep olabilir.

Hindistan Cevizi Yağı Buzluğa Konur mu?

Hindistan cevizi yağını kısa zaman içinde kullanmayacaksanız derin dondurucunuza koyabilirsiniz. Dondurmak için en iyi yöntem ise buz kalıplarında dondurmaktır. 25 derecede sıvı hale geldiği için biraz ısıttıktan sonra buz kalıbına koyun. Buzlukta bir saat dondurduktan sonra buzdolabı poşetlerine alıp tekrar buzluğa koyun. Böylece kullanmak istediğinizde tüm yağı çıkarmak yerine küp küp çıkarıp kullanabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı Bozulur mu?

Hindistan cevizi yağı yağ asitleri içeriği çok yüksek olduğu için çabucak bozulmaz. Hatta içerdiği laurik asit hindistan cevizi yağını çok faydalı bir yağ haline getirir. Yazının devamında hindistan cevizi yağının faydalarını okuyabilirsiniz. Hindistan cevizi yağının bir numaralı düşmanı güneş ışığıdır. Doğrudan aldığı güneş ışığı yağındaki antioksidanları yok eder ve daha hızlı bozulmasına neden olur. Çok hızlı bozulmasa da hindistan cevizi yağı sonsuza kadar dayanmaz ve bir müddet sonra rengi sararmaya başlar, tadı ve kokusu kötüleşir, topaklaşır hatta üzerinde küflenme bile görebilirsiniz. Sararma ve küflenme ile yağın bozulmaya başladığını anlayabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı Yenir mi?

Direk saf bir şekilde yenebileceği gibi yemek yapımında da kullanabilirsiniz. Tatlı bir aromaya sahip olduğu için tek başına kullanılması önerilmez. Kullandığınız diğer yağla beraber 1'e 1 ölçekte kullanabilirsiniz. Fakat unutmamak gerekir ki hindistan cevizi yağının yanma sıcaklığı diğer yağlara göre çok düşüktür. Bu yüzden kızartma gibi yemekler yerine fırın yemeklerinde kullanılması önerilir.

Hindistan Cevizi Yağı Zehirler mi?

Bozulmuş hindistan cevizi yağı sizi hemen hasta etmez veya gıda zehirlenmesine neden olmaz. Fakat fazla tüketiminde oluşan toksinler ve ekşimiş yağların oksidasif doğasından dolayı zamanla etkilenmenize neden olabilir.

Hindistan Cevizi Yağı Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?

  • Gargara olarak kullanmak ağız enfeksiyonlarını önleyebilir,
  • İştahı azaltır ve bu sayede kilo vermeye yardımcı olur,
  • Güçlü anti bakteriyel özellikleri, onu kimyasal içermeyen harika bir doğal deodorant yapar,
  • Dişleri çürüklere karşı korur,
  • Saç maskesi olarak kullanılır,
  • Saç uzamasını hızlandırmak için kullanılır,
  • Egzama tedavisinde kullanılabilir,
  • Vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılabilir,
  • Ağızdaki pamukçuk tedavisinde kullanılabilir,
  • Göz kremi olarak kullanılır,
  • Vücut nemlendiricisi olarak kullanılır,
  • Dudak kremi olarak kullanılabilir,
  • Makyaj temizleyici olarak kullanılabilir,
  • El, ayak ve vücut peelingi için kullanılabilir,
  • Tırnak eti bakımında kullanılır,
  • Evcil hayvanların tüylerini parlatmada kullanılabilir,
  • Kek, pasta ve şekerlemelerin yapımında kullanılabilir,
  • Deterjan kokusu olarak fabrikalarda kullanılır,
  • Ve son olarak güneş sonrası güneş yanıklarının etkisini azaltmak için mükemmel bir yağdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski