Muz Ne Kadar Dayanır?

Muz nasıl saklanır, çözümü gayet basit olan bu sorunla başa çıkmak bazen zor olabiliyor. Evde uygulayacağınız bir kaç kolay yöntem ile muzun erken kararmasını engelleyebilirsiniz. Öncelikle muzun neden karardığını anlayabilirsek dayanma süresini artırabiliriz diye düşünüyorum. Muzun kararmasını sağlayan etilen gazından ne kadar uzak tutarsak muz o kadar geç kararır.

muz ne kadar dayanır

Muz Neden Kararır?

Muzların olgunlaşma süreci yeşil renk ile başlar. Yeşil muz nasıl sararır? Yeşil muzlar sararır ve zamanında tüketilmezse üzerinde oluşan koyu benekler çoğalarak muzun tamamının kararmasına sebep olur. Aslında bu döngü, bir bakıma muzun olgunlaşma serüvenidir. Muzdaki olgunlaşmayı sağlayan şey ise çoğu bitkide doğal olarak bulunan etilen gazıdır. Meyvelerin çoğu olgunlaştıkça daha az etilen üretse de elma, domates ve muzlarda etilen gazı salınımı giderek artar. Yüksek miktarda etilen, enzimatik esmerleşme ismi verilen bir reaksiyon sonucu muzdaki sarı renk pigmentlerinin kahverengi pigmentlere dönüşmesine neden olur. Aslında bu süreç meyvenin olgunlaşması için gereklidir ancak kendi gaz bulutunun içinde uzun süre kalan meyve, olgunlaşmakla kalmaz ve zamanla çürümeye başlar.

Muzun Korunması Nasıl Sağlanır?

  • Muz, güneş ışığını sevmez, öncelikle güneş ışığından korunması gereken bir meyvedir. 
  • Olgun olarak satın aldığınız muzlar normal bir oda sıcaklığında 3 ila 4 gün boyunca taze kalabilirler. Muz tropik bir meyve olduğu için fazla soğuğu sevmez bu yüzden muzları depolamak için en uygun sıcaklık 10 ile 14 derece aralığıdır. Bu sıcaklık aralığında muz 7 ila 10 gün aralığında taze kalabilir. Sıcaklık arttıkça muzların çürüme hızı da artar. 
  • Güneş ışığından sonra en önemli kural aldığınız muzu eve gelir gelmez poşetten çıkarma kuralıdır. Plastik poşetler nemi ve etilen gazını dışarıya salmadığı için muzun çürümesini hızlandırır. Bu sebeple muzlar kesinlikle ağzı kapalı plastik torbalarda muhafaza edilmemelidir. Bunun yerine kese kağıdını tercih edebilirsiniz. 
  • Muzu muhafaza etmenin en etkili yöntemi ise yerden biraz yükseğe asmaktır. Hiç bir poşete veya kese kağıdına koymadan muzu astığınızda üretilen etilen gazı muzdan uzaklaşır ve bu da muzun kararmasını geciktirir. 
  • Eğer muzu aldığınız gün tüketmeyecekseniz tüketene kadar buzdolabına koyabilirsiniz. Fakat buzdolabı nemli olduğu için muz kabuğunun normalden daha çabuk kararmasına neden olabilir fakat içi taze kalacaktır. Bu yöntem genellikle yeşil muzlar için tavsiye edilmektedir. Buzdolabı her ne kadar muzun çürümesini geciktirse de lezzetinde azalmaya sebep olabilir.
  • Diğer bir yöntem ise kararmış muzları diğer muzlardan ayırmak. Evet yanlış duymadınız muzlar birbirinden etkilenen bir meyvedir. Kararmış muz diğer muzlardan daha çok etilen gazı ürettiği için diğer muzlarında kararmasını hızlandırır.
  • Muzu kararmadan en az 10 gün boyunca tüketmek isterseniz şimdiki yöntem en etkili yöntemlerden biridir. Muzun sapının hava ile temasını kesmek. Toplu şekilde duran muzların sap kısmını streç film ile sararsanız muzların kararmasını geciktirirsiniz.

Muz Dilimleri Nasıl Saklanır?

Muz dilimlerini saklamak için öncelikle buzdolabı poşetlerine yerleştirin ve havasını mümkün olduğunca alarak düğümleyin. Bu şekilde muz dilimlerini buzluğa atabilirsiniz. Bir de aklınıza gelen her türlü meyve ve sebzenin kararmamasında kullanılan limon var. Limon suyuna batırdığınız muz dilimlerini bu şekilde buzdolabında saklayabilir 2 ila 3 gün içinde güvenle tüketebilirsiniz. Ayrıca pastalarda kullanacağınız muzu da limon suyuna batırırsanız pasta içinde kararmasını geciktirir ve pastayı yerken daha güzel bir görüntü elde edebilirsiniz.

Muz Kurutarak Nasıl Saklanır?

muz çiçeği ne kadar dayanır

Muzu saklama yöntemlerinden biri de kurutma yöntemidir. Son yıllarda oldukça yaygın olarak kullanılan meyve kurutma yöntemi muzlar üzerinde de uygulanır. Muzunuzu güneşte veya fırında kurutabilirsiniz. Güneşte kurutmak için muzları dilimleyin ve birbirine değmeyecek şekilde güneş alan bir yere serin. Muzları bu şekilde 10-15 gün kadar açıkta bekletin. Muzlar tamamen kuruduğunda saklama kaplarına koyarak kapağını kapatın ve buzdolabına kaldırın. Bu şekilde muzları uzun bir süre saklayabilir, püre veya normal olarak tüketebilirsiniz. Fırında kurutma yöntemiyle muz dilimlerini kurutmak için muz dilimlerini fırın tepsisine birbirine değmeyecek şekilde dizin. 70 derece fırında yaklaşık 10 saat kadar muzları pişirin. Her saat başında muzları ters düz edin. Kuruttuğunuz muzları kaplara koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz ve aynı şekilde tüketebilirsiniz.

Bonus Bilgi: Muz kabuklarını siğilleri yok etmek, dişlerinizi parlatmak, sivrisinek ısırığı kaşıntısını azaltmak, cilt lekelerini ve kırışıklıkları azaltmak, ayakkabılarınızı parlatmak gibi amaçlar doğrultusunda kullanabilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski