Aleo Vera Jeli Ne Kadar Dayanır?

Aleo vera bitkisi son yıllarda herkesin evine girmiş ve kolayca yetiştirilebilen bir bitkidir. Aleo vera bitkisinin kökeni Afrika'dır. Zambakgiller familyasına ait olan bu bitki çoğu zaman kaktüs çeşitleriyle karıştırılır. Aleo veranın bir çok kullanım amacı vardır. Güneş yanığını giderir, saç ve yüz maskesi olarak kullanılabilir, içeceklerde ve yoğurtlarda kullanılabilir. Neredeyse 6000 yıldır çeşitli amaçlarla kullanılan aloe vera, bitkisel tedavi yöntemleri arasında da oldukça popülerdir. Bu bitkinin keşfedilmesinden sonra ölümsüzlük bitkisi olarak Mısır firavunlarına sunulmuştur. Aloe vera hem kutsal hem de şifalı kabul edilen bitkilerden biridir. Bugün Aleo vera jeli nasıl saklanır? Aleo vera jeli ne kadar dayanır sorularına cevap vereceğiz. 

aleo vera jeli ne kadar dayanır

Birinci yöntem aleo vera jelini yapraktan ayırmadan buzdolabında saklama.

Kesilmiş yaprakları streç film ile sararak veya buzdolabı poşetine koyarak buzdolabında 4 veya 5 gün muhafaza edebilirsiniz. Jeli, yaprağı keser kesmez değil kullanacağınız zaman yaprağın içinden alırsanız daha taze bir jel kullanmış olursunuz. Yaprakların ne zaman kesildiğini unutmamak için asetat kalemi ile poşetin üstüne kesim tarihini yazabilirsiniz. Daha uzun süre saklamak için aleo vera jelini dondurabilirsiniz. Aleo vera jeli buzlukta 6 ila 8 ay boyunca tazeliğini korur. Bu süreden sonra tadında ve kokusunda değişiklik olabilir fakat yine de güvenle kullanabilirsiniz. Eğer kesilen yaprakları buzdolabı poşetinde saklayacaksanız kesilmiş bölgeleri streç film ile sararsanız daha uzun süre sorunsuz şekilde saklayabilirsiniz. Derin dondurucudan çıkan aleo vera yapraklarını oda sıcaklığında çözdürün. Kesinlikle mikrodalgaya koymayın. Mikrodalga jelin kıvamının bozulmasına sebep olur.

İkinci yöntem aleo vera jelini yapraktan ayırıp saklama. 

Kesilmiş aleo vera yapraklarını öncelikle soğuk su ile yıkayın ve iyice temizleyin. Ardında büyükçe bir kağıt havlu ile kurulayın. Yeni kesilmiş bir yaprak kullanacaksanız kesilmiş kısım aşağı bakacak şekilde bir süre bekletin. Böylece aleo vera yaprağının sarı ve acımsı kısmı olan alloinin maddesinin süzülerek yapraktan ayrılmasını sağlayın. Alloinin çok fazla tüketildiğinde ishale, şiddetli karın ağrısına ve mide rahatsızlıklarına neden olur. Yapraktan ayırıp küp küp doğradığınız jeli cam kavanozlarda buzdolabında 10 güne kadar saklayabilirsiniz. 10 gün sonunda artan aleo vera jelini buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuda dondurabilirsiniz.

Burada bir kaç püf noktadan bahsedecek olursak; buzluktan çıkan aleo vera jelini rahatça kullanabilmek için dondurmadan önce blender ile çekerek buz kalıplarında dondurursanız daha sonra kullanımı çok kolay olacaktır. Bazen jel çözdüğünde renginde bozulmalar olabilir. Bu bozulmaları engellemek için derin dondurucuya koymadan önce aleo vera jeline bir kaç damla E vitamini yağı ekleyebilirsiniz. Aleo vera jeli aynı yaprağı gibi 8 aya kadar buzlukta saklanabilir.

Üçüncü ve son yöntem ise aleo vera jeli ile balı karıştırarak saklama. 

İkinci yöntemdeki gibi aleo vera jelini blenderde çektikten sonra 1 e 1 ölçek olacak şekilde saf süzme bal ile karıştırın. %50 aleo vera jeli %50 saf bal. Bu yöntem ile aleo vera jelini tam 3 yıl bozulmadan muhafaza edebilirsiniz. Bal aleo vera jeli için mükemmel bir koruyucudur.

Bonus bilgi: Raf ömrünü uzatmak için aleo vera jeline limon suyu ekleyebilirsiniz. Bu hem aleo vera jeline ferahlatıcı bir aroma verir hem de raf ömrünün uzamasına yardımcı olur.

Aleo Vera Jeli Saklamanın Püf Noktaları;

  • Aloe veri jelini uzun süre muhafaza etmek için yapraklardan çıkardığınız jel kısmını, temiz ve cam bir kavanozda saklayabilirsiniz.
  • Kavanoz olarak cam kavanoz kullanın. Cam kavanozun kuru olması, aloe veri jelinin yapısını koruyacaktır. Kapağının ise sıkıca kapalı olması önemlidir.
  • Suya ve toza maruz kalmamalıdır.
  • Jelin üzerinde küflenme ya da renk değişimi gözlemlerseniz yeni bir jel hazırlamalısınız. Renk değişimini engellemek için yazımızın üst kısımlarına tekrar bakabilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski