Brezilya Fönü Ne Kadar Dayanır?

Kadınlar saçının her zaman fönlü ve bakımlı olmasını ister. Fakat yaz aylarında bunu gerçekleştirmek pekte kolay değil. Havadaki nem ve teninizdeki terle bozulan saçlar her kadının kabusu. İşte bu duruma çözüm olarak son dönemlerde oldukça yoğun talep gören bir işlemdir Brezilya Fönü. Amerikan fönü ne kadar dayanır yazımızda, içerisindeki formaldehit maddesinden dolayı Brezilya Fönü talebinin azaldığını ve zararlı olduğunu söylemiştik fakat son zamanlarda çıkan formaldehitsiz brezilya fönü uygulamaları, brezilya fönünü tekrar popüler hale getirdi. Fakat saçın asıl düzleşmeni sağlayan formaldehit maddesi olmadan brezilya fönü uygulamasının nasıl yapıldığı hala akıllarda bir soru işareti? Bazı insanlar formaldehitsiz brezilya fönü uygulamasının bir kandırmaca olduğunu savunurken bazı insanlar hala yaptırmayı düşündüğü için brezilya fönü ne kadar dayanır merak ediyor. Yazının devamında formaldehitle ilgili ayrıntılı bilgiyi bulabilirsiniz.

Brezilya Fönü Nedir?

Özellikle dalgalı veya kıvırcık saçlara sahip olup şekil vermekte zorlanan kişilerin kullandığı, özel bir keratin karışımı ile takviye yapılarak uygulanan, saçların uzun süreli düz, parlak ve canlı kullanılmasını sağlayan bir bakım işlemidir.

brezilya fönü ne kadar dayanır

Brezilya Fönü Ne Kadar Dayanır?

Brezilya fönü işlemi kuaförlerde yaklaşık 2 ila 3 saat süren bir işlemdir. Kalıcılığı ve ne kadar süre dayandığı sorusu ise saçınızın kıvırcıklık seviyesine göre ve işlem sonrası bakımınıza göre değişir. Ortalama olarak eğer saçlarınız dalgalı ise 6 ay çok kıvırcık ise 4 ay kadar dayanır.

Brezilya Fönünü Neler Bozar?

  • Deniz suyu (Tuzdan dolayı)
  • Klorlu havuz suyu
  • SLS içeren şampuanlar
  • Kısa zamanda saç boyatmak

Bunlar, Brezilya fönüyle saç telinize kalınlık ve düzlük veren keratin kılıfı bozar! Saçlarınızın düz duruşu gider. Deniz ve havuz suyundan saçlarınızı korumak için spreyler satılmaktadır. Bu spreylerden alarak brezilya fönünüzü koruyabilirsiniz.

Brezilya Fönünden Sonra Saçımı Ne Zaman Yıkamalıyım?

Brezilya fönü uygulamasından sonra saçın yapısına göre 24 ile 48 sonra saçlar yıkanmalıdır. Eğer saçları çok dalgalı ve kıvırcık ise 48 saat sonra hafif dalgalı düze yakın ise 24 saat sonra üzerinden düzleştirici geçip yıkanabilir.

Brezilya fönü yapıldıktan sonra su ile temas arasına  24 ila 48 saatlik bir süre girmesi gerekir. Saçlara su gelmesi dahilinde hemen kurutulmalı ve orta derece de düzleştirici ile düzleştirilmeli. Saçların keratin sonrası bozulmaması için saçlara at kuyruğu, tokalar ve saç bantlarını saçlara takılmamalıdır. Saçları aşırı işlem yapılmamalıdır. Keratin sonrası saçlara sülfatsız şampuan ve saç kremleri kullanılmalıdır.

Hamileler Brezilya Fönü Yaptırabilir mi?

Hamile veya emziren anneler ile astım, solunum yolu  ve deri hastalıkları olanların brezilya fönü yaptırması önerilmemektedir.

Brezilya Fönü Zararlı mı?

Brezilya fönü uygulamasında saçlara keratin takviyesi yapıldığı için oldukça faydalı bir uygulamadır. Saçlara güç ve parlaklık verir. Öncelikle  şunu bilmelisiniz keratin zararlı bir şey değildir. Zararlı olan bu bakımlarda kullanılan formaldehit ve türevi malzemelerdir. Zaten bu formaldehiti gizlemek için bu bakımların adına keratin bakımı, adı verip doğal bir ürünmüş görünümü veriyorlar. Formaldehit duşta sıcak suyla yıkandığınızda veya fön makinası kullandığınızda, güneşe maruz kaldığınızda yani formaldehit ısı gördüğünde gaza dönüşerek sizi azar azar zehirler.

Aldehitlerin en basit türevi olan formaldehit (CH2O) kimyasal formülünde zehirli bir kimyasal maddedir. Formaldehit katı veya gaz formunda bulunan, renksiz ve kötü kokulu bir maddedir. Formaldehit soluyan insanlarda sersemleme hali, yorgunluk, baş ağrısı ve dönmesi, deri döküntüleri görülür. Uzun süre formaldehit solunursa solunum güçlüğü, egzama ve alerjik durumlar çok sık gözlemlenir. Formaldehit insanlarda kanser yapıcı maddelerden birisidir ve akciğer kanseri, beyin kanseri ve lösemi yani kan kanserine neden olduğu da düşünülmektedir.

Peki size keratinin yaptığı söylenen ama aslında formaldehit tarafından yapılan bakım saça ne yapıyor. Şimdi ilk olarak şunu belirtelim saçınızda kalıcı fön yapan, yani saçınızı düzleştirdiği iddia edilen ürünler formaldehitsiz olmaz, olamaz. Bu işlemlerde formaldehit saçın dış kütikül tabakasını kaplayarak saçı düz ve parlak gösterir. Gerçekten formaldehit içermese bile ısı uygulanınca formaldehit ortaya çıkaran maddeler içermesi muhtemeldir.

Formaldehitin Zararları Nelerdir?

  • Brezilya fönü gibi ısılı işlem gerektiren ürünlerin buharı gözlerde sulanmaya ve kızarmaya ve yanmaya burunda tıkanıklığa neden olabilir.
  • Baş dönmesi ve mide bulantısı oluşturabilir.
  • Gün içerisinde kendinizi bitkin hissetmenize neden olabilir
  • Deri dökülmesi, astım krizi, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
  • Yoğun bir şekilde formaldehit ve buharına maruz kalanlarda kanser riski gözlenmektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski