Baklava Ne Kadar Dayanır?

Türk mutfağının meşhur tatlıları arasında ilk sırada yer alan baklava, şerbetli bir tatlı olması sebebiyle muhafaza edilirken çok dikkat edilmesi gereken tatlılar arasındadır. Sütlü tatlılara kıyasla daha uzun ömürlü olduğu düşünülür ancak doğru koşullarda saklanmadığında baklava bozulmasa da ilk yapıldığındaki o muhteşem lezzeti vermez. Baklavayı doğru koşullarda muhafaza ettiğinizde ömrünü bir bir kaç gün daha uzatmak mümkündür. Ayrıca aniden gelecek olan misafirlerinize ikram edebileceğiniz bir şeyler olması açısından da saklama yöntemlerini bilmek oldukça önemlidir. Bu yazımızda sizlerden; baklava kaç gün dayanır, baklava nasıl saklanır, baklava ne kadar dayanır gibi baklava hakkında en çok gelen soruları derledik.

baklava ne kadar dayanır

Kalan Baklavalık Yufka Nasıl Saklanır?

Baklava yufkası elinizde fazla miktarda bulunuyorsa, kalan yufkayı daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz. Baklavalık yufka normal böreklik yufkadan çok daha incedir. Bu sebepten buzlukta saklamak yufkanın çabuk parçalanmasına sebep olabilir. Eğer yufkayı kısa zaman içerisinde tekrar kullanacaksanız en ideal yol buzdolabının dip kısımlarında saklamak olacaktır. Yufkalar bir hafta kadar bozulmadan taze şekilde saklanabilirler. Parçalanma riskini göze alacaksanız yufkaları derin dondurucuda yaklaşık 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Fakat yukarıda da söylediğimiz gibi, bu konuda buzluk tercih etmemenizi öneriyoruz. Buzluktan çıkarılan yufka çözdürüldüğünde direkt olarak birbirine yapışabiliyor veya kırılabiliyor. Bu yüzden her zaman buzdolabınızın alt kısmını kullanmanız daha sağlıklı. Yufka saklarken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise kullanım ömrüdür. Yufkanızı dolaba koyduktan sonra 1 hafta kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabında daha fazla tutmak yufkanın küflenmesine sebep olabilir, tüketmeden önce ara ara yufkayı kontrol etmenizi öneriyoruz.

Soğuk Baklava Nasıl Saklanır?

Soğuk baklava ilk kez 2017'de Diyarbakır'da ortaya çıkmış baklavanın sütlü ve çikolatalı halidir. Süt içeriğinden dolayı saklarken baklavayla aynı koşullarda değerlendirilmez. Soğuk baklava yapılırken hava şartlarına bağlı olarak 160 - 180 derece fırında ortalama 35 - 40 dakika kadar pişirilir. Fırından çıktıktan sonra dinlenen baklavanın üzerine süt ve şekerden yapılan şerbeti ilave edilir. Buzdolabında muhafaza etmek koşulu ile 4 gün kadar dayanır. 4 günden sonra da tüketilebilir fakat risklidir. Sütlü tatlıları çabuk bozulacağı için mutlaka buzdolabında saklamalısınız.

Baklava Buzlukta Nasıl Saklanır?

Baklavayı saklama yöntemlerinden biri de buzlukta saklamaktır. Bazı ev hanımları baklavayı plastik buzdolabı kaplarına koyduklarını kapağını kapatıp, buzlukta uzun süre bozulmadan, aynı tazelikte sakladıklarını söylerler. Bu şekilde uzun süre bozulmadan saklayabilirler. Pişmemiş baklava buzlukta saklanır mı diye merak ediyorsanız, bahsettiğim gibi saklanabilir. Tatlınızı uzun vadede saklayabileceğiniz tek yöntem buzdolabınızın derin dondurucu kısımlarıdır. Vakumlu kaplarda veya ağzı kapalı poşetlerde derin dondurucuda saklarsanız taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumda dikkat etmeniz gereken tek yöntem, şerbetini koymadan önce derin dondurucuya atmaktır. Buzluktan çıkarıp şerbeti döktüğünüzde ilk günkü tazeliğini koruyacaktır. Baklava dolaba konur mu diye merak ediyorsunuz fakat dolabın hangi bölümü olduğunu belirtmemişsiniz. Baklava buzdolabının buzluk bölümüne koyulabilir.

Ev Baklavası Nasıl Saklanır?

Baklava nerede saklanır? Bunun için uygulamanız gereken en doğru şey evinizde yaptığınız baklavayı oda sıcaklığında açık bir alanda muhafaza etmek olacaktır. Yoğun şerbet oranına sahip olduğu için baklavanın kutusundan çıkarılmadan ya da direkt olarak buzdolabında saklanması daha da fazla şekerlenmesine neden olacağından çok fazla tavsiye edilmemektedir. Ev baklavasını taze tutmanın bir kaç püf noktası vardır. Baklavanın en önemli püf noktalarından biri hamuruna limon sıkmaktır. Hamura yarım limon sıkarsanız baklavanın gevrek ve kıtır olmasını sağlayabilirsiniz. Şerbetli tatlıların parçalanmasının ya da yumuşamasının genel sebebi şerbetin sıcak olarak mı yoksa soğuk olarak mı dökülmesi gerektiğinin karıştırılmasıdır. Öncelikle eğer baklavanız sıcak ise şerbetin soğuk, şerbet sıcak ise baklavanızın soğuk olması gerekmektedir. İkisi sıcak olduğu zaman baklavada yumuşama ve dağılma meydana gelebiliyor ki bu da görüntüsünü olumsuz yönde etkiliyor, hem şerbetin hem de baklavanın soğuk olması ise bu sefer şerbet tatlının her yanına ulaşamadığından tatlınız kuru kalabiliyor. En doğrusu burada öncelikle baklavayı pişirmek olacaktır. Baklava soğumaya başladıktan sonra şerbeti hazırlayın ve soğumadan baklavanın üzerinde gezdirin. Böylece hem baklavanızda kuru, şerbetsiz bir yer kalmamış oluyor, hem de baklava üzerinde herhangi bir yumuşama ya da görüntüsünde bir problem yaşanma ihtimali ortadan kalkıyor.

Şerbetsiz Baklava Nasıl Saklanır?

Henüz şerbet dökmediğiniz baklavaları serin ve kuru bir yerde muhafaza etmeniz gerekir. Şerbetli baklavanın tadı sıcak havalarda çabuk bozulup, şekerlenip kıtır kıtır olacağından, yaz aylarında yiyeceğimizden fazla baklava yapmamalı, yaptıysak da odanın kuru ve serin yerinde bekletmemiz gerekir. Baklava saklamanın en doğru adımı, dışarıdan ya da hazır alınan baklavayı oda sıcaklığında saklamak olacaktır. Ayrıca açık bir alanda muhafaza etmek gerekir. Şerbetsiz baklava nasıl saklanır diyorsanız, ilk önerim oda sıcaklığında ve açık alanda saklamak. Şerbetli tatlıların tadı sıcak havalarda hızlı bir şekilde bozulur ve şekerlenip kıtır kıtır olarak tüketilmesi zor olur. Yaz aylarında yiyemeyeceğimiz kadar baklava yapmamak gerekir. Eğer baklavaya henüz şerbet ekleme yapmadıysanız, serin ve kuru yerde saklayabilirsiniz.

Pişmiş ve Pişmemiş Baklava Nasıl Saklanır?

İster pişmiş ister pişmemiş olsun baklava kuru ve serin bir ortamda üstü kapalı bir şekilde saklanmalıdır. Baklava buzdolabında saklanır mı diye merak eden çok kişi var; baklava asla buzdolabında saklanmamalıdır. Tatlınızın şerbetine limon koyarsanız, şerbetin zaman içerisinde kristalleşerek şekerlenmesini önlersiniz. Böylelikle hem tatlınıza hoş bir aroma kazandırmış olursunuz hem de tatlınızın şerbetini uzun süre muhafaza edersiniz. Baklava evlerimizde bulunan fırınları kullanarak pişirebileceğimiz bir tatlı değildir. Lezzetli olması için ağır ağır odun ateşinde pişmesi gerekiyor. Bu yüzden pişirme aşamasına geldiğinizde, yakınlarınızda bulunan ve daha önce anlaştığınız bir fırında pişirmenizi öneriyoruz.

Kuru Baklava Nasıl Saklanır?

Tercih ettiğiniz baklava şerbet oranı daha az kuru baklava ise çok uzun olmamak şartı ile buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Kuru baklavanın ömrü şerbetli baklavaya göre 15 güne kadar çıkabilir, tüketim süresi arttıkça lezzetin ve doğallığın azaldığını da unutmamak gerekir. Antepli baklava ustaları baklavanın yenmeden önce ısıtılması gerektiğini söylerler. Baklavayı yazın sıcaktan, kışın da çok soğuktan korumak gerekir, baklavayı buzdolabında saklamak yerine oda sıcaklığında saklamak en doğrusu. Kaymaksız Baklava olarak da bilinen Fıstıklı Kuru Baklava, tüketim süresi ile en uzun muhafaza edilebilen baklava çeşitlerindendir.

Çiğ Baklava Nasıl Saklanır?

Baklava piştikten sonra ve şerbet dökülünce buzdolabına koyulması pek tavsiye edilmez. Yoğun şerbetli olduğu için buzdolabında şekerlenir ve tüketilmez ama çiğ baklavayı buzdolabında saklayabilirsiniz. Henüz şerbet girmediği için şekerlenme olmaz.

Baklavanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz. Türk yemek kültürünün en değerli tatlılarından olan baklava, tüm lezzetinin alınabilmesi için, çıtır çıtır tüketilmesi gereken bir tatlıdır. Baklavayı iyi bir şekilde saklamak, tazeliğin bir süre daha korunmasında fayda sağlar. Ancak çok uzun bir süre tüketilmeyen baklava için, doğru biçimde saklamanın da bir önemi kalmayacaktır. Bayat ya da bozulmuş bir baklava yemek ya da misafirlerinize ikram etmek istemiyorsanız baklavanın dış görünüşüne ve rengine dikkat etmelisiniz. Altın sarısı renginden ödün veren, çıtırtısını ve o iştah açıcı görünümünü kaybetmiş, herhangi bir anormallik gördüğünüz baklavayı kesinlikle tüketmemelisiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski