Tulumba Tatlısı Ne Kadar Dayanır?

Tulumba tatlısı fiyatından dolayı bolca alınan bu yüzden her seferinde artan ve bir kaç gün tüketilen bir Türk tatlısıdır. Bu aşamada tulumba tatlısı nasıl saklanır ve tulumba tatlısı ne kadar dayanır soruları akıllara gelen ilk sorular oluyor. Normalde şerbetli tatlılar havadar ve serin ortamlarda muhafaza edilir ve buzdolabına koyulmaz. Tulumba tatlısı buzdolabında muhafaza edilirse ömrü bir gün daha uzar. Peki tulumba tatlısının ömrü ne kadardır? Tulumba tatlısını çıtır halde yemek isterseniz yazın 2 kışın ise 3 gün içinde tüketmeniz gerekir.

Tulumba tatlısı kızartılmış hamurun şekerli şurup içinde bekletilip servis edildiği bir tatlıdır bu yüzden tulumba tatlısının içinde temel olarak özel un, Ayçiçek yağı, toz şeker ve yumurta bulunur. Bildiğiniz üzere içinde yumurta olan yiyecekler çok fazla dayanmaz. Zaten tulumba tatlısını çıtır halde tüketmezseniz çok fazla zevk almazsınız. Çıtır olmasını çok önemsemezseniz tulumba tatlısı duruma göre 4 ila 5 gün boyunca tüketilebilir ve oda sıcaklığında 5 günden daha fazla dayanır fakat taze taze yemek için 2 gün içinde tüketmenizi öneririz.

tulumba tatlısı ne kadar dayanır

Tulumba Tatlısı Neden Yumuşar ve Nasıl Sert Kalır?

Tulumba tatlısı nemli ve soğuk bir ortama yani buzdolabına konulursa yumuşar. Nasıl sert kalır sorusunun cevabı dışarıda bekletilmesidir. Buzdolabı dışında bekleyen tulumba tatlısı çok daha sert kalır. Peki tulumba tatlısını evinizde yaparken daha sert, daha çıtır yapmayı düşündünüz mü? Buradaki püf nokta ise soğuk yağ. Tulumba hamuru hazırlandıktan sonra tulumba tatlısı soğuk yağ içerisine atılır. Aksi takdirde tulumba tatlısı yumuşak olur. Bunun için tencereye yağ koyulur ve kaynamadan tulumba tatlısı hamurları yağın içine eklenir. Bu şekilde tulumba tatlısı hamurları kızartılır. Tulumba tatlısı yaparken her seferinde yağın yeniden soğutulması gerekir. Pişmiş olan tulumba tatlısı şerbetin içerisine atılır. 2 dakika kadar şerbet içinde bekleyen tulumba tatlısı tabağa alınır. Bir diğer püf nokta ise şerbetinde soğuk olması gerekir. Mümkünse tuluma tatlısının şerbetini bir gün önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsiniz. Tulumba tatlısı soğuk yağda pişirildiği için ateşinin harlı olması gerekir. Böylece kıtır kıtır tulumba tatlıları elde etmek mümkün hale gelir. İyi bir tulumba tatlısı için hamurları harlı ateşte devamlı karıştırarak pişirmenizi tavsiye ederiz.

Evde tulumba tatlısı yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar; Tulumba tatlısının hamurunu yaparken de dikkat etmeniz gereken iki önemli nokta var. Bunların birincisi nişasta, ikincisi de yumurtalar. Tulumba tatlısının hamuru, şu hamuru ya da pataşu denen ve profiterol yapımında da kullanılan hamur gibidir. Önce su ve yağ kaynatılır, ardından yağlı suya un eklenir. Unun ardından en önemli faktör ise yumurtalardır. Yumurtanın diğer malzemelerle iyice kaynaşması gerekir. Bu nedenle yumurtaları teker teker eklemeyi ve bu esnada hamuru elinizden geldiğince hızlı karıştırmayı unutmayın. Bu işlemi yapmaktaki amacımız pürüzsüz bir tulumba tatlısı elde etmek. Nişastaya gelirsek, tulumba tatlısının çıtır çıtır olmasını sağlamanın yolu hamuruna mısır nişastası ilave etmektir. Nişastayı da tıpkı yumurtalar gibi hamura iyice yedirmelisiniz. Bazı tariflerde irmikte kullanıldığı oluyor bazılarında olmuyor. Yani tulumba tatlısı tarifinde irmik zorunluluğu yoktur, kullanacaksanız eğer 5-6 kişilik bir tarifte 3 yemek kaşığı irmik kullanmak yeterli olacaktır.

Tulumba Tatlısı Derin Dondurucuda Saklanır mı?

Tulumba tatlısını buzdolabı poşetlerinde veya vakumlu kaplara koyarak buzluğa atabilirsiniz fakat daha şerbetlemediyseniz. Şerbetli tatlılar derin dondurucuya sadece şerbeti dökülmeden önce koyulabilir. Donmuş tulumba tatlısını buzluktan çıkarıp şerbetleyerek taze taze yiyebilirsiniz. Bu duruma tek istisna baklava olabilir. Baklavanın her türlü gideri olduğu için buzluktan çıkmış baklavayı çözdürüp afiyetle yiyebilirsiniz. Son olarak bazı tulumba tatlısı tariflerinde limon göreceksiniz. Bunun sebebi şerbetin geç şekerlenmesiniz sağlamaktır.

Bonus bilgi: Tulumba tatlısı hamurunu yağda kızartmak yerine fırında pişirir ve içini doldurursanız ekler ya da profiterol yapmış olursunuz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski