Canlı Çiçek Ne Kadar Dayanır?

Canlı çiçek uzun süre nasıl muhafaza edilir, hediye olarak aldığımız çiçekler nasıl saklanır, nasıl uzun süre bizleri mutlu etmeye devam edebilir diye merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Bugün sizlere çiçekleri canlı tutmak için gerekli olan tüm bilgileri madde madde sıralayacağız. Daha önceki yazılarımızda gül özelinde bilgiler paylaşmıştık bu yazı genel olarak canlı çiçekler ne kadar dayanır üzerine olacak. 

Taze çiçeklerin ömrü nasıl uzar? Daha önce duymadığınız yöntemlerin hepsini bir araya getirdik. Bazı maddeler birbiriyle bağlantılı iken bazı maddeleri ayrı ayrı uygulamanız gerekebilir.

canlı çiçek ne kadar dayanır

Canlı Çiçek Nasıl Muhafaza Edilir?

  1. Canlı çiçekler için birinci öncelikli düşman sıcaklık değişimleridir. Canlı çiçeğinizi yüksek sıcaklık değişimlerine maruz bırakırsanız çiçeklerin yaprakları çok çabuk dökülecektir.
  2. Vazo seçiminin önemi yoktur fakat çiçekleri koyacağınız vazonun temiz olmasına özen gösterin. Vazoların kirli olması canlı çiçeğin çabuk ölmesine neden olabilir. Gerekirse sıcak su ve sabun ile vazo yıkanmalıdır.
  3. Eğer hediye gelen çiçek canlıysa, her gün yapraklarını yumuşak ve ıslak bir bez yardımıyla temizlemeyebilirsiniz. Dalından koparılan çiçeklerin yaprakları kısa sürede solacağından, yaprakları kopararak çiçeğe sade bir görüntü kazandırabilirsiniz.
  4. Çiçeği vazoya koymadan önce suyu içinde kalacak yaprakları kesin. Yaprakların su içinde kalmaması gerekir. Normalde ideal olan çiçeğin 3 te 2 sinin su içinde kalmasıdır fakat çok fazla yaprak varsa çiçeğin yarısı suyun içinde kalacak şekilde ayarlama yapabilirsiniz.
  5. Saplarını doğru şekilde kesin. Keskin bir maket bıçağı veya makas kullanarak, sapları 45 derece açıyla kesin. Kör bıçak kullanırsanız, çiçeklerinizin gövdelerine zarar verir böylece hayatta kalmaları için gerekli olan suyu almalarını engelleyebilirsiniz.
  6. Canlı çiçekleri koyacağınız suyun serin ve oda sıcaklığına yakın olmasına özen gösterin. Zamanla suyun içindeki gövdede çürüme meydana gelir. Bu çürümeyi geciktirmek için suyun içine aspirin, boraks, votka veya şap ekleyebilirsiniz.
  7. Çiçeklerin daha uzun süre canlı kalmasını sağlamak için fazladan besin takviyesi yapabilirsiniz. Bunun için 1 litre suya 20-30 gram şeker ve 1 çorba kaşığı sirke olacak şekilde bir karışım hazırlayabilirsiniz. Sirke aynı zamanda güzel kokan çiçeklerin kokularını kaybetmesini yavaşlatır.
  8. Canlı çiçeğinizi direk güneş ışığı alan bir ortama koymayın.
  9. Normalde canlı çiçekler soğuk ortamı daha çok sever fakat sıcaklık değişiminden hoşlanmazlar. Canlı çiçekleri buzdolabında muhafaza ederseniz daha uzun süre canlı kalırlar fakat sürekli buzdolabına koyup çıkarmak çiçeğin yapraklarının dökülmesine sebep olur. Bu yüzden canlı çiçekleri sadece evden bir kaç gün uzak kalacağınızda buzdolabına koymanızı öneririz.
  10. Vazodaki suyu düzenli olarak yenileyin. Bayatlamış suda çiçekleriniz hızla solacaktır. Mümkünde iki güne bir vazodaki suyu değiştirmeye çalışın.
  11. Solgun çiçekleri ve yaprakları aradan koparıp çıkarın. Solmuş çiçek parçasının diğer sağlıklı kısımlara değmesine izin vermeyin ve onları koparın. Bunu yaparak, vazonun içine düşmelerini ve bütün çiçeği çürütmesini engellersiniz.
  12. Canlı çiçekleri daha uzun süre canlı tutmak için suyuna eklenebilecek şeyler; yukarıda ilk olarak aspirinden bahsetmiştik. Vazo suyuna bir adet ezilmiş aspirin eklerseniz çiçekleriniz daha uzun süre canlı kalır. Bunun yanında çiçekleri canlı tutmak için suyuna tuz, madeni bakır para ve karbonat eklediğiniz zaman çiçeklerin daha uzun süre canlı kaldığı bilinmektedir.
  13. Vazoda muhafaza edilen çiçeğin suyuna eklenen bir çay kaşığı beyazlatıcı, çiçeklerinizin dalından yeni koparılmışçasına taze kalmasını sağlar. Bir diğer formül ise, 1 litre suya eklenen 3 damla beyazlatıcı ve 1 çay kaşığı şeker eklemesi yapmaktır. Bu yöntem ile çiçeklerinizin de içinde olduğu suyun bulanıklaşmasına engel olabilir ve bakteri oluşumunun önüne geçebilirsiniz.
  14. Bir diğer az bilinen yöntem ise saç spreyi yöntemidir. Vazodan biraz uzaklaşarak, çiçeğin gövde yapraklarına ve taç yapraklarına sıktığınız saç spreyi buketinizin günlerce taze kalmasını sağlayabilir.
  15. Şimdiki yöntem çiçeğin daha uzun süre canlı kalmasını sağlarken çürümeye başladığında oluşan kötü kokuları da engeller. Genel olarak verilen tarif bir litre suya, bir tatlı kaşığı çamaşır suyu eklenmesidir. Kullandığınız çamaşır suyunun miktarını fazla kaçırırsanız, çiçeklerinize ters etki ederek solmasına neden olabilir. 
  16. Son ilginç yöntem ise gazoz yöntemi. Bu yöntem şeker yöntemiyle aynı mantıkla çalışır. Genelde açmamış olan goncaları açtırmak için kullanılır ve çiçeğe ek besin sağlayarak daha uzun süre canlı kalmalarını sağlar. Vazonuza 1/4 oranında gazoz ekleyebilirsiniz.

Yazımızın sonuna gelirken şunun altını çizmeliyim ki, dalından koparılmış hiçbir çiçek, bir ömür taze kalmaz. Ancak görüntüsüne doyana kadar, çiçeklerin gücü yettiğince ve yukarıdaki maddeleri uygulayarak sizlerde onun tazeliğini muhafaza etmesine yardımcı olabilirsiniz. Taze kalmayan çiçekler kurutularak, bir ömür o ilk gün geldiği zamanki görüntüsünü saklı tutabilir. Çiçekleri kurutarak muhafaza etme yöntemleri hakkında internette bir çok yazı bulabilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski