Kuşkonmaz Ne Kadar Dayanır?

Kuşkonmaz, yani tarihte anılan adıyla kralların yiyeceği. Lüks pahalı ve yetiştirilmesi bir o kadar zahmetli olan sebzemiz. Hasat edilecek olgunluğa erişebilmesi için tam 3 yıl geçmesi gerekiyor. Bu yüzden doğru koşullarda saklanması da bir o kadar önemli bir hale geliyor. İlk çağlardan beri afrodizyak etkisi olduğuna inanılarak tüketilen bu sebzeniz çabuk bozulmasını istemeyiz değil mi?. Bu yazımızda kuşkonmaz yani bir diğer adıyla asparagus nasıl saklanır? Kuşkonmaz ne kadar dayanır sorularına cevap vereceğiz.

Kuşkonmaz soğan, sarımsak ve pırasa ile aynı aileden olmasına rağmen onlar kadar ucuz bir sebze değildir. Zaten hali hazırda pahalı olan bu sebzeyi, mevsiminde organik olarak bulabilirsiniz ve fiyatı iyice düştüğünde bol bol alıp kış mevsimi için saklayabilirsiniz. Yazının tamamını okumak istemeyen okurlarımız için özetle; kuşkonmaz özellikle B vitamini ve folik asit açısından oldukça zengin bir sebzedir. Ayrıca A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K ve E vitaminlerinin yanı sıra bakır, demir, triptofan, molibden, manganez, potasyum, fosfor, protein, çinko, magnezyum, pantotenik asitselenyum, folat ve kalsiyum içermektedir. Yaklaşık 150 gram kuşkonmaz tüketimi, vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyacının yarısından fazlasını karşılamaktadır. Kuşkonmaz buzdolabında uygun koşullar altında 1 hafta uygun koşullar sağlanmazsa 2 güne kadar tazeliğini korur ve dayanır. Derin dondurucuda ise şoklama yöntemiyle 1 yıla kadar saklayarak istediğiniz zaman afiyetle tüketebilirsiniz. Yazının devamında kuşkonmaz ne kadar dayanır konusunun ayrıntılarına ve kuşkonmazın yararlarına değineceğiz.

kuşkonmaz ne kadar dayanır

Taze Kuşkonmaz Buzdolabında Ne Kadar Dayanır?

  • Kuşkonmazı uzun süre saklamak için ilk maddemiz tazelik. Bulabildiğiniz en taze kuşkonmazı satın alın. Kuşkonmazın taze olup olmadığı nasıl anlaşılır? Kuşkonmaz parlak ve açık yeşil renkte olmalıdır. Kök kısmından en ucuna kadar herhangi bir yara bere içermemelidir. Gövdenin en dibini kontrol edin sert ve kahverengi bir görünüme sahipse o kuşkonmazın yakın zamanda hasat edilmediğini gösterir. Kısacası koyu renkli ve üzerinde beyaz bereler olan kuşkonmaz taze değildir. 
  • İkinci olarak eğer mümkünse temizleyene kadar kuşkonmazı toplu şekilde tutan lastiği çıkarmayın. Genel olarak kuşkonmaz toplu halde satılır ve lastik bantla birlikte tutulur. Temizleyene kadar lastiğini çıkarmazsanız daha uzun süre taze kalırlar.
  • Kuşkonmazın kök kısmına en yakın kısım havayla en çok temas ettiği kısım olduğu için en çabuk o kısım bozulur. Kuşkonmaz yapısı gereği kök kısmına doğru ilerledikçe sertleşir. Bu yüzden temizleme aşamasına geçmeden önce en alt kısmından 1 cm olacak şekilde kesip, çıkan kısımları atabilirsiniz.
  • Kesme işleminden sonra evinizde bulunan boş bir kavanoza 3-4 cm su doldurarak kuşkonmazları dik bir şekilde kavanoza koyun. Bu kuşkonmazın nemini kaybetmemesini ve daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Buzdolabındaki diğer yiyeceklerin kokusunun kuşkonmaza sinmemesi için kavanozun kapağını kapatın.
  • Eğer kavanoza sığmıyorsa bu işlemi kilitli buzdolabı poşetleri ile yapabilirsiniz. En dip kısımlarını ıslak havlu peçeteye sarıp saklayabilirsiniz. Fakat bu durumda peçete kurudukça değiştirmeniz gerekir ve poşeti buzdolabına bir şekilde dik olarak yerleştirmeniz gerekir.
  • Kavanozun suyunu iki günde bir kontrol edin ve bulanıklaşan suyu değiştirin. Kuşkonmazı bu şekilde buzdolabında 1 hafta muhafaza edebilirsiniz. Bu da 1 hafta boyunca en az iki kere suyunu değiştirmeniz gerektiği anlamına gelir.

Kuşkonmaz Şoklama Yöntemi ile Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

  • Doğrama kısmına kadar buzdolabında saklama yöntemi ile aynı ilerleyip daha sonra şoklama işlemi için kuşkonmazı 15 cm'lik parçalar halinde kesin.
  • Şoklama işlemi için kaynayan bir su ve buz dolu bir tencere hazırlayın.
  • Yeteri kadar kuşkonmazı kaynayan tencereye ekleyin ve sadece 30 saniye sonra alıp hiç bekletmeden buz dolu tencereye koyun. Bu işlem kuşkonmazın taze ve sert kalmasını sağlayacaktır. Ayrıca süreyi kısa tutmak kuşkonmazın besin değerlerinin çok fazla azalmasına engel olur.
  • Kaynama süresini sapların kalınlığına göre belirleyebilirsiniz. Kuşkonmazın sapları ne kadar kalınsa kaynar suda bekleme süresini o kadar artırabilirsiniz. Çok kalın saplı kuşkonmazları 3 ila 5 dakikaya kadar kaynar suda bekletebilirsiniz. Eğer kuşkonmaz biraz kartlaşmışsa ve sert bir kabuğa sahipse kabuklarını soyarak bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Taze ve ince kuşkonmazın kabuğunu soymanıza gerek yoktur.
  • Daha sonra kaynar suda beklettiğiniz süre kadar buzlu suda bekletin.
  • Bu işlemden sonra kırık olan kuşkonmazları içlerinden ayıklayabilirsiniz.
  • Buzlu sudan çıkardığınız kuşkonmazları tepsiye sererek ön donma işlemi yaptırmanız gerekmektedir. Tepsiye serdiğiniz kuşkonmazları 1 saat kadar buzlukta bekletip buzdolabı poşetlerine alırsanız kuşkonmazların birbirine yapışmasını engelleyebilirsiniz.
  • 1 saat buzlukta beklemiş kuşkonmazı havası alınmış şekilde buzdolabı poşetlerine doldurun ve buzluğa atın. 1 sene boyunca tazeliğini korur ve buzluktan çıkardığınızda buzunu çözdürmeden buzlu şekilde yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
  • Eğer kuşkonmazları şoklamadan direk buzluğa atarsanız bu şekilde 3 ay dayanır ve şoklama yöntemine göre çok daha az dayanır.

Pişmiş Kuşkonmaz Ne Kadar Dayanır?

Kuşkonmazı haşlayarak veya tavada kızartarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Pişmiş kuşkonmaz yemeğini bu şekilde 1 haftaya kadar buzdolabında bozulmadan kalabilir fakat kuşkonmazı lezzetli yapan birazda kıvamı olduğu için gün geçtikçe ağızda yarattığı his değişeceği için ne kadar erken tüketirseniz o kadar fazla zevk alırsınız. Pişirme işleminden sonra hava almayan cam kaplarda saklamaya özen gösterin. Pişmiş kuşkonmazın hava almaması buradaki en önemli püf noktadır.

Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?

  1. Yoğun lif içermesi nedeni ile sindirimi kolaylaştırır.
  2. Böbrekleri çalıştırarak idrar söktürür, böbrekleri ve idrar yollarını temizler.
  3. Kandaki şeker seviyesini düşürür.
  4. Kan dolaşımını hızlandırır.
  5. Yüksek tansiyonla ilgili rahatsızlıkların giderilmesinde faydalıdır.
  6. İçerdiği yüksek miktardaki potasyum ve folat nedeni ile kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
  7. Ödem atıcıdır.
  8. Sivilcelerin ve ciltte oluşan hafif seviyedeki alerji ve kızarıklıkların azaltılmasını sağlar.
  9. Dalak ile ilgili rahatsızlıklarda faydalıdır.
  10. Hamilelik öncesinde ve hamilelik döneminde tüketilmesi, fetüsün gelişimi için olumlu bir katkı sağlar.
  11. Cinsel gücü arttırıcı bir etkiye sahiptir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski