Elektriksiz Dünyada Dijital Dünya Ne Kadar Dayanır?

Elektriğin önemiyle ilgili makalemize hoş geldiniz. Her yerde elektrik olması ve insan hayatının bu kadar içine işlemiş olması, farkında olunmasa da elektriği bizler için daha öneli kılmaktadır. En  ufak bir elektrik kesintisinde çoğu insan için hayat durma noktasına gelir, yapılan işler yarıda kalır. Bu durum bile elektriğin ne kadar önemli olduğu gerçeğini gözler önüne sermektedir. Elektriksiz bir dünyayı düşünmek bile artık çok korkutucu ama elektriğin uzun süre olmayacağı bir senaryoda, dijital dünyaya hala nasıl bağlı kalabiliriz. İşte önemli tavsiyeler;

elektriksiz dünya

1 - Güneş Panelleri ve Powerbank

Dijital cihazlarımızı çalıştıracak kadar gücü günümüz şartlarında elde etmek için en mantıklı çözümlerden biri minik güneş panelleri. Bunlar halihazırda telefonları ve laptopları şarj etmek için zaten kullanılıyorlar ancak çok yaygın oldukları söylenemez. Elbette, güneşin olmadığı zamanlarda da kullanabilmek için güneş panelleriyle şarj edilebilecek powerbank’ler çok faydalı olacaktır. Otomobil veya jeneratör gibi cihazlar üzerinden yakıt tüketerek elektrik üretmek ve şarj etmek fikri ilk aşamada daha pratik gelse de elektrik kesintisi uzadığında, sonunda yakıta ulaşma probleminin de ortaya çıkacağını unutmamak lazım. Yani güneş enerjisi, her zaman kurtarıcıdır.

2 - MikroSD / NanoSD Kartlar

Telefonlarımıza veya diğer dijital cihazlarımıza bağlayabileceğimiz, küçük tırnak boyutundaki bu minicik SD kartlar, onlarca GB veri saklama boyutlarıyla binlerce kitaba, binlerce şarkıya, binlerce filme, videoya ev sahipliği yapabiliyorlar. İnternete ulaşma şansımız olmayacaksa, bir süre kendi arşivlerimizi saklamak için veri depolayacak ve depoladığımız verilere ulaşacağımız minik depolama cihazları en büyük yardımcılarımız olacak.

Ayrıca, elektriğin olmadığı bir dünyada, müzik dinlemek istediğinizde artık dijital servislere imkan da çok kısıtlı olacak. İnternete ulaşmanın bulunmadığı bir durumda, sevdiğimiz şarkılardan oluşan bir mikrosd kart, hayatımızı çok kolaylaştıracaktır. Bu minik SD kartlardaki müzik arşivine, telefonunuz üzerinden ulaşabileceğiniz gibi eğer destekliyorsa akıllı saat, akıllı bileklik ve Bluetooth kulaklık kombinasyonuyla da kolayca dinleyebilirsiniz.

3 - Biyoenerji Adaptörleri

Evet, çalı çırpı yakarak, ısınmak veya yemek yapmak için yaktığımız ateşin enerjisiyle de elektrik üretmemiz ve cihazlarımızı şarj etmemiz mümkün. Bunun için pek de yaygın olmayan ama biraz zorlarsanız bulabileceğiniz, biyoenerji/ısı adaptörlerini kullanabilirsiniz.

4 - Dalga ve Rüzgar Jeneratörleri

Eğer deniz kenarındaysanız, gerekli araçlara sahipseniz ve teknik bilgi birikiminiz yeterliyse, neredeyse sonsuz enerji sağlayan bir dalga jeneratörü inşa ederek, yakınlardaki evinize veya kampınıza buzdolapları bile çalıştıracak kadar enerji ulaştırabilirsiniz. Rüzgar jeneratörleri biraz daha havanın durumuna bağlı olduğu için, her an yeterli düzeyde elektrik sağlamayabilir ama felakette hayatta kalma planınıza uygunsa, dünyanın iyi günlerinde, herkesin keyfi yerindeyken bir rüzgar jeneratörü alıp kenara koymanın da zararı olmaz.

5 - Ayakkabıyla Elektrik Üretme

Alman araştırmacılar geliştirdikleri ayakkabılarla yürümeyi enerjiye dönüştürmeyi başardı. Gelecekte elektrik üretebilen ayakkabılarla kişilerin üzerlerinde taşıdıkları birçok elektronik cihazın pile ihtiyaç duymadan çalıştırılabileceği belirtiliyor. Yeni geliştirilen ayakkabının içinde iki ana cihaz bulunuyor. İlki 'şok toplayıcı' olarak adlandırılan parça. Yürürken topuk yere değdiği anda açığa çıkan enerjiyi bu cihaz emiyor. 'Adım toplayıcı' olarak adlandırılan ikinci parça ise yürürken ayak yerden kalkıp adımı atmaya başladığı andan itibaren oluşan kinetik enerjiyi topluyor. Yeni ayakkabının detayları Akıllı maddeler ve yapılar adlı akademik dergide yayımlanan makalede yer alıyor.

6 - Limon ile Elektrik Üretme

Limondan elektrik üretimi, bir limonu bir elektrokimyasal bir pil olarak kullanarak yapılan deneysel elektrik üretimidir. Bu deney için hemen her meyve (veya patatesi) kullanılabilse de ihtiyacınız olan tek şey bir galvanizli çivi ve tek bir bakır paradır (bakır çivi kullanmak daha iyi olsa da). Çinko kaplı bir çivi ("galvanizli" olarak da bilinir) bir taraftan limonun içine ve diğer tarafa bakır bir bozuk para sokun. Çinko ve bakır, limonun içine temas etmeyecek şekilde birbirinden mümkün olduğunca uzak olmalıdır.

Limon pil, tam bir devreye bağlandığında elektro-kimyasal reaksiyonla çalışır. Limonun içindeki sitrik asit, elektriği ileten bir çözelti olan elektrolit görevi görür. Çinko çivi elektronları elektrik yüklü iyonlar olarak aside doğru yönlendirir (materyal elektron kaybettiği için "Oksidiyon" adı verilen bir işlemdir).

Bir limondan elektrik üretmek deneysel bir işlemdir. 1800’lü yıllarda pilin mucidi Alexandra Volta tarafından keşiflerde limon kullanılmış ve limondan elektrik üretimi günümüzdeki teknolojinin gelişmesindeki ilk adım olsa da cep telefonunuzu şarj etmek için 27.000 limondan elektrik üretilmesi gerekir zira limon pili oldukça güçsüzdür.

Kaynaklar:

https://popsci.com.tr/elektriksiz-bir-dunyada-dijital-imkanlar-ne-kadar-dayanir/

https://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/01/150115_ayakkabi_elektrik

https://www.encazip.com/elektrik-nasil-uretilir

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski