Corona Virüs Cansız Yüzeylerde Ne Kadar Dayanır?

Corona virüs cansız yüzeylerde yaşayabilir mi? Geçmiş tarihlerde yayılan virüsler gibi corona virüste cansız yüzeylerde yaşayabiliyor. Çin'den dünyaya yayılan corona virüsün cansız yüzeylerde ne kadar hayatta kaldığına dair endişeler günden güne artmakta. Araştırmacılar corona virüsün cansız yüzeylerde ne kadar süre yaşayabildiğini araştırıyor. 12.03.2020 tarihinde yayınlanan araştırma sonuçlarını yazının sonunda bulabilirsiniz. 25.03.2020 tarihinde yayınlanan araştırma sonuçlarını yazının sonunda bulabilirsiniz.

Coronavirüsün cansız yüzeylerde ne kadar yaşadığı henüz bilinmediği için Çin Merkez Bankası, virüsün daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla günde birkaç kez el değiştiren kağıt paraları derinlemesine dezenfekte etmek amacıyla sıkı önlemler aldı.

corona virüs cansız yüzey

Çin’den dünyaya yayılmaya başlayan, günden güne Türkiye'ya yaklaşan virüs son olarak komşumuz Yunanistan ve Gürcistanda görülerek adeta hilal taktiğiyle Türkiyenin etrafını sarmış durumda. Dünyada da enfekte olan insanların sayısı her geçen gün artıyor. Bilindiği üzere geçen haftalarda virüsün sadece canlılardan insanlara bulaşmadığı ortaya çıkmıştı. Ancak virüsün bulaşma potansiyeli olan yüzeylere ve nesnelere ne kadar süre dayanabileceği henüz tam olarak bilinmiyor. Araştırmacılar, virüsün davranışlarını inceleyerek bazı ipuçları bulmaya çalışıyor. Bugün itibariyle 2700'den fazla insanın ölümüne sebebiyet veren virüsün hayvanlar arasında yaygın olan bir virüs grubu olduğu araştırmacılar ve uzmanlar tarafından birçok kez söylendi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, bilim insanları virüsü zoonotik olarak adlandırıyor. Hayvanlardan insanlara geçen virüsün şu an için hangi hayvandan bulaşmış olduğu ise kesin olarak bilinmiyor. Özellikle şuan yayılan virüsün yarasalarda görülen corona virüsüne çok benzediği için virüsün ilk olarak yarasadan insanlara geçmiş olabileceği düşünülüyor. Daha önce yapılan çalışmalar, develere temas ettikten sonra insanların Corona virüs veya MERS ile enfekte olduğunu ve misk kedilerinin SARS ile Şiddetli Akut Solunum Sendromu taşıyabildiklerini ortaya çıkarmıştı. Bu da hayvanlardaki virüslerin mutasyona uğrayarak insanlara bulaşabildiğini gösteriyor.

Şubat ayının başında enfeksiyonları konu alan dünya genelindeki bir tıp dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, SARS ve MERS gibi virüsler metal, cam veya plastik gibi yüzeyler dahil olmak üzere cansız yüzeylerde de yaşayabildiği ortaya çıktı. Eğer bu yüzeyler dezenfekte edilmemişse virüs dokuz gün kadar canlı kalabiliyor. Corona virüsü ile ilgili yapılan yeni bir çalışmaysa araştırmacıların virüs hakkında bilgi sağlamaya yardımcı olabileceğini umdukları daha önce yayınlanmış olan 22 çalışmanın analizini içeriyor.

Kaliforniya Üniversitesi’nde araştırmalarına devam eden ekibin içinde yer alan Dr. Charles Chui bulaşıcı hastalık çalışmaları üzerinde çalışmalarını devam ettiriyor. Chui konuyla alakalı olarak "Mevcut verilere dayanarak, öncelikle test edilen virüsler arasında Corona’ya en yakın olan SARS virüsünün verilerine dayanacağım. SARS virüsü için, yüzeylerdeki kalıcılık aralığı beş dakikadan dokuz güne kadardı. Bununla birlikte, çeşitli çalışmalarda test edilen farklılıklar, çevresel koşullar ve virüsün kendisiyle ilgili veri eksikliği nedeniyle bu bulguları Corona virüsü bağlamında değerlendirmek şu an için çok zor. Yani gelecek olan Corona virüsü kültürlerini kullanarak yüzeylerde hayatta kalabileceği süreyi belirlemek için daha fazla araştırma yapmaya ihtiyaç var" şeklinde bir açıklamada bulundu.

Kısacası corona virüsü dünyanın başına bela olmaya devam edecek gibi görünüyor.
12.03.2020 tarihinde yayınlanan araştırma sonuçları;
ABD'li bilim insanları, korona virüsün günlük hayatta kullanılan nesnelerin üzerinde ne kadar tutunabileceğini gösteren bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre, malzeme türüne bağlı olarak yüzeyde 3 saat ile 3 gün arasında yaşayabilen virüsün yaşama süresi, sıcaklık ve nem gibi bazı faktörlere de bağlı.

Hangi yüzeyde ne kadar dayanıyor? Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden yayınlanan yeni araştırma sonuçlarına göre korona virüs, kargo kutuları gibi karton yüzeylerde 1 güne kadar yaşayabiliyor. Öte yandan, korona virüsün en çok sevdiği malzemelerin paslanmaz çelik ve plastik olduğunu söyleyebiliriz. Virüs, plastik ve paslanmaz çelik yüzeylerde 3 güne kadar yaşayabilirken, bakır yüzeylerde ise 4 saate kadar dayanabiliyor. Ayrıca havada 3 saate kadar yaşayabilen virüs, kapı tokmağı ve masa üstü gibi pürüzsüz, gözeneksiz yüzeylerde daha fazla tutunabiliyor. Araştırmacılar, korona virüsün para, kumaş ve saç gibi gözenekli yüzeylerde ise daha az tutunduğunu söylüyor.

Korona virüsün sevdiği koşullar; yapılan detaylı araştırmaya göre korona virüs; yüksek nemli, orta sıcaklıklı, düşük rüzgarlı ve sert yüzeyli ortamları daha çok seviyor. Virüs, bu ortamlarda daha fazla hayatta kalmayı başarıyor. Ayrıca sıcaklığın artması, virüsün ömrünü de kısaltıyor. Bilim insanlarının araştırma sonuçları henüz çok yeni ve hala birtakım testler uygulanıyor. Bu nedenle kesin süreleri öğrenebilmemiz için biraz daha beklememiz gerekebilir.

25.03.2020 tarihinde yayınlanan araştırma sonuçları;
ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi, daha önce yüzeylerde 3 gün yaşadığı tahmin edilen yeni tip koronavirüsün, bundan 5 kat daha uzun süre canlı kaldığını açıkladı.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yüzeylerde, daha önce açıklanandan çok daha uzun süre yaşayabildiğine dikkati çekerek Japonya ve California'daki yolcu gemilerinde, tahliyeden 17 gün sonra bile kabinlerde virüsün izine rastlandığını bildirdi.

CDC'nin yeni raporunda, daha önce yüzeylerde 3 gün yaşadığı tahmin edilen virüsün, bundan beş kat daha uzun süre canlı kaldığı belirtildi.

Raporda, Japonya'nın Yokohama kenti açıklarında karantina süresi dolduktan sonra yolcuların tahliye edildiği gemide, 17 gün sonra kabinlerde koronavirüs izlerine rastlandığı kaydedildi.


Uzmanlar, Japonya'daki Diamond Princess ve California'daki Grand Princess yolcu gemilerinde, tahliyelerden 17 gün sonra dahi, virüsü kapan ve hastalık belirtisi gösteren ile belirti göstermeyen yolcuların odalarında koronavirüs izleri buldu.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski