İnsan Uykusuzluktan Ölebilir mi?

Bir insan uykusuzluğa ne kadar dayanabilir? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişir fakat bildiğimiz bir şey var o da resmi kayıtlara göre, şimdiye kadar en uzun süre uykusuz kalan insanın kaç saat uykusuz kaldığı.

Uykusuzluğun Zararları

Etik olmasa da uykusuzluk konusunda yapılan deneyler mevcut. Bu deneyler bize uykusuzluğun zararlarını ve bir insanın kaç gün uykusuz kalabileceği konusunda fikirler vermekte. Uykusuz kalan bir insanda görülen en belirgin zararlar; yorgunluk, hissizlik ve bazen baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısıdır. Bu belirtiler bir gün bile uykusuz kaldığınızda görülebilir. Uzun süre uykusuzluk durumunda zihinsel aktivite git gide yavaşlar ve bir süre sonra konsantrasyon sorunu yaşamaya başlarsınız ve asıl ciddi problemler baş gösterir. Bunlar; bağışıklık sisteminin zayıflaması,görme bozukluğu, kolesterol düzeylerinde artış, kas ağrısı, ellerde ve bacaklarda titreme, artmış kan basıncı, anksiyete, depresyon, migren, sinirlenme ve hafıza sorunlarıdır. Daha da şiddetli uykusuzluk durumlarında, halüsinasyonlar ve psikotik davranışların görüldüğü yaygındır.

Uzun süre uykusuzluk beyin hasarına yol açar mı? Bu konuyla ilgili İsveç'te 15 gönüllü erkek üzerinde yapılmış bir deney mevcut. Bu deney çok uzun süre yapılmadığı için kesin bir sonuç edilemedi fakat 8 saat uyumamış kişilerin kanında beyne bağlı iki molekülün yüksek konsantrasyonu bulundu. Bu da bilim adamlarını uykusuz kalan kişilerin beyin dokularında hasar meydana geldiğine inandırdı.

Peki gelelim uykusuzluk rekoruna. Resmi olarak, en fazla uyumadan geçirilen saat rekoru, Randy Gardner adında bir lise öğrencisi tarafından kırıldı. 1965’te 264 saat uyanık kaldı, yani tam 11 gün. Bu lise öğrencisi bir bilim fuarı projesi yapıyordu. Bu rekor, Kaliforniya Üniversitesinde psikiyatri profesörü olan psikiyatrist J. Christian Gillin tarafından belgelendirildi.

Öğrenci 17 yaşındaydı ve onu gözlemleyenler, uyanık olduğu sırada birkaç semptom geliştirdiğini söyledi. Sonuç öğrencinin bilişsel eksiklikler, konuşma ve görme sorunları ve hatta halüsinasyonlar gördüğünü gösterdi. Ayrıca uyumadan daha fazla dayanabilen kişilerin olduğu da rivayet edilir. Örneğin, bir iddiayı kazanmak için 18 gün uyanık kalan bir İngiliz kadının olduğunu günümüze kadar ulaşan hikayelerdendir. Ancak, resmi olarak belgelenmediği için de doğruluğunu bilemiyoruz.

Dünyada "ölümcül ailesel uykusuzluk hastalığı" olarak adlandırılan garip bir hastalıktan muzdarip yaklaşık 40 aile olduğu da bilinmektedir. Sinir sistemini değiştiren ve nöronal dokuda bir tür delik oluşturan genetik bir bozukluktur. Bu problemden muzdarip olan aileler uyuyamayacakları bir noktaya ulaşırlar. Birkaç hafta sonra uyurgezer gibi davranırlar, zayıflarlar ve sonunda ölürler.

uykusuz kaç saat dayanabilirizUzun süre uykusuzluk insani ölüme götürür mü? Uzun süre uykusuzluk sonucu beyin dokusundaki genleşme insanı ölüme götürebilir fakat bunun kaç günde gerçekleşeceğine dair bilgi mevcut değil. Bilindiği üzere insanlarla ilgili deneylerin bir çoğu fareler üzerinde yapılır. 1980'lerde fareler üzerinde yapılan deneylerde uyumaya çalışan farelere elektrik akımı verilerek uyandırılmış ve 11 ila 32 gün içinde farelerin öldüğü gözlemlenmiş.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski