Ekşi Mayalı Hamur Ne Kadar Dayanır?

Ekşi maya canlı bir organizmadır ve her canlı gibi onun da beslenmeye ve gıdaya gereksinimi vardır, yani o da bizim gibi acıkır. Ekşi mayanın gıdası un ve sudur. Nasıl ki insanların ne kadar dayandığı insandan insana göre değişirse ekşi mayanın dayanıklılığı da birbirine göre çok farklılık gösterebilir. Mayayı öldürmediğiniz sürece dayanır, beslemezseniz çok fazla dayanamaz. Şimdi bu konu hakkında insanların yaşadığı tecrübelere göre çıkardığımız bilgileri sizinle paylaşacağız.

Aşağıdaki uzun soru cevap kısmını okumak istemeyenler için cevabı iki cümle ile özetleyelim. Ekşi maya hazır olunca; oda sıcaklığında bekletecekseniz her gün, buzdolabında saklayacaksanız da 3-4 günde bir besleyerek çok uzun bir süre boyunca yaşatabilirsiniz.

ekşi maya ne kadar dayanır


İlk konu ekşi mayanın nasıl saklanacağı konusu, bu konudaki ilk yorum şu şekilde; "Forumun birinde ekşi mayanın un çuvalında saklanabileceği, böylece kendisini dilediği kadar besleyebileceği yazıyordu. Eskiler böyle yapıyormuş. Ben daha önce buzdolabında ekşi maya besledim ama biraz zahmetli oluyor. Kullanmadan önce 1 saat dışarıda bekletmek, sonra beslemek, doğurtmak lazım. Un çuvalında saklanırsa bu zahmetlere gerek yok. Doğrudan kullanılabilir sanıyorum." Yine aynı forumda yorum şu şekilde devam ediyor; "Alternatif saklama yöntemi Richard Bertinet bir kitabında fazla miktardaki ekşi mayayı bolca unlayıp sonrada tarhana yapar gibi kurutup ufalayıp bir nevi kuru maya yapıyor hem fazla maya ziyan olmuyor, hem de gerçekten mayanın performansından memnun olduğumuz bir anda bir anlamda bilgisayar gibi yedeklemiş oluyoruz".

İkinci konu ise ekşi mayanın buzdolabında nasıl muhafaza edileceği konusunda. Ekşi mayam neredeyse hazır, buzdolabında saklamak istiyorum. Yalnız bu konuda bir sorum olacak. Maya buzdolabında iken üstünü yine temiz bir bezle mi yoksa kapakla mı kapatmak gerekli? Cevap: Kapakla kapatmak daha doğru olacaktır aksi taktirde çok çabuk kuruyacaktır. 

Üçüncü konu dolaptan çıkan ekşi mayalı hamurun kullanımı konusunda; "Buzdolabında dilediğiniz kavanozu kullanabilirsiniz. Yalnız buzdolabında bekleyen maya çıkardığınız an kullanıma hazır olmayacaktır. Eski kuvvetine gelebilmesi için 1-3 gün boyunca oda sıcaklığında beslemek lazım. Sıklıkla ekmek yapacaksanız hep oda sıcaklığında saklayın."

Son konu ise yıllanmış ekşi maya ve artan hamur nasıl değerlendirilir sorularına bir cevap  hakkında. Yıllanmış ekşi mayaya inanmadığım için senede en az iki kere maya üretiyordum zaten, ekşi mayaya da ticari maya bulaştırınca elzem oldu, seninle birlikte tekrar başladım, dün de yeni mayam ile ilk ekmeği pişirdim. Mayam şu anda buzdolabında. Eğer her gün ekmek pişirmeyecekseniz, benim gibi haftada bir iki defa pişirecekseniz mayanın dolapta beklemesi gerekiyor, normal oda sıcaklığında maya un ve suyla buluştuktan en fazla 4 saat sonra dolaba konmalı, yoksa oda sıcaklığında işlem hızlanıp mayanın ölmesi kolaylaşıyor. Hele Türkiye gibi sıcak bir memlekette yazın çok zorlanılır. En çok iki kaşık maya tutulmalı ki atmalar-israf olmasın. Hoş ben her zaman o fazlalıkları değerlendirmenin bir yolunu buluyorum, en kısadan verebileceğim tavsiye onlara yaş tarhana muamelesi yapılmasıdır. Dolapta bekleyince üzerinde koyu renkli alkolik bir sıvı oluşur, kullanırken kaşıkla bir güzel karıştırır, sonra kullanırsınız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski