Toz Zerdeçal Ne Kadar Dayanır?

Tüm yazılarımızda baharatların 1-2 yıl dayandığından bahsediyoruz fakat baharat bazında baktığımızda bazı baharatlar uygun koşullarda saklanırsa uzun yıllar dayanabilir. Hatta öğütmeden saklandığında uygun şartlarda 4 yıl olarak bozulmadan dayanabilir. Zerdeçal bu baharatlardan biri olsa da taze tüketilmesi önerilen baharatlardandır. Toz olarak saklanan zerdeçal uygun koşullar sağlanırsa 3 yıl parlaklığını korur ve tüketilebilir halde kaldır.

Zerdeçal neden taze tüketilmelidir? Konuyla ilgili yazımıza ulaşmak için tıklayınız.

toz zerdeçal ne kadar dayanır

Toz Zerdeçal Ne Kadar Dayanır?

Nemden uzak ve kapalı bir kavanoz İçerisinde güneş ışığı ile temas etmeyecek biçimde muhafaza edebilirsiniz. Kullanılmadığı süre zarfı içerisinde kavanozunun kapalı olması oldukça önemlidir. Toz halinde bulunan zerdeçal son kullanma tarihine kadar saklanabilir üzerine geçilen vakitte zararlı hale gelecektir. Son kullanma tarihinin geçip geçmediğini tam olarak kestiremiyorum sanız avucunuza bir miktar alıp koklayın.

Kokusunda değişiklik seviyorsanız ve tadı araması azalmışsa zerdeçalınız bozulmuş demektir. Zerdeçal saklama da en önemli metot güneş ışınları ile temas almaması ve kuru ortamda saklanmalıdır.

Güneş ışınları ile temas ettiği zaman hızlı bir şekilde bozulabilir. Nem ve rutubetin olduğu ortamlarda kesinlikle saklanmaması gerekiyor. Hızlı bir şekilde bozulacağı için yemeklerinizi tatsız hale getirir.

Baharatlar için maksimum raf ömrü nasıl elde edilir?

Havaya, ısıya, ışığa ve neme maruz kalmalarını en aza indirmek, bitkilerinizin ve baharatlarınızın raf ömrünü en üst düzeye çıkarmak için anahtardır; bu, yeni ürünler satın alırken tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Baharatları ocağınızın yanında şeffaf kaplarda saklamak kullanışlı ve estetik açıdan hoş olsa da bunun yerine, ocak veya fırından uzağa yerleştirilmiş kiler, çekmece veya dolap gibi serin, kuru ve karanlık bir ortam, baharatlar için daha iyidir. Ayrıca baharatlarınızın sıkıca kapatılmış, gözeneksiz kaplarda saklandığından emin olmalısınız. Cam veya seramik kaplar, temizlenmesi kolay oldukları ve havayı ve nemi dışarıda tuttukları için en iyi seçenekler arasındadır. Plastik kaplar da tercih edilmektedir, ancak genellikle hava geçirmez değillerdir ve farklı baharatların renklerini ve kokularını emebilirler. Bu, yeniden kullanmak isterseniz temizlenmelerini zorlaştırabilir. Paslanmaz çelik veya teneke kaplar diğer uygun seçeneklerdir, ancak metal ısıyı iletken olduğu için, ocak gibi ısı kaynaklarından uzakta saklanmaları daha da önemlidir.

Soğutma gerekli olmasa da, kırmızı biber ve kırmızı biber gibi kırmızı baharatlar, buzdolabında saklanırsa pigmentlerini daha uzun süre korur. Benzer şekilde, susam ve haşhaş tohumu gibi yağ içeren baharatları buzdolabında saklamak, bozulmasını önleyebilir. Ayrıca, nemin baharatlarınızın lezzetini ve dokusunu hızla bozarak küflenmesine neden olabileceğini unutmayın.

Kuru otlar ve baharatlar havadan, ışıktan, ısıdan ve nemden uzakta saklandığında en uzun süre dayanır.

Otlar ve baharatlar, yiyeceklerin tatlandırılmasında ve korunmasında önemli rol oynar. Kurutulmuş otlar ve baharatlar, 1-4 yıl arasında değişen nispeten uzun raf ömürlerine sahiptir, ancak tam sürenin uzunluğu baharatın türüne ve nasıl işlendiği ve depolandığına bağlı olarak değişir. Genel olarak, ilk kullanım sürelerini geçmiş baharatların tüketilmesi tehlikeli değildir, ancak zamanla aroma ve lezzet gücünü kaybederler. Raf ömrünü uzatmak, israfı azaltmak ve yiyecek bütçenizi daha da uzatmak için baharatlarınızı her zaman ısı, ışık, hava ve nemden uzak tutun.

Buzdolabında saklamayın!

İşin uzmanları baharatların kesinlikle buzdolaplarında saklanmaması gerektiğini vurguluyor. Çünkü buzdolabına giren baharatlar hem lezzetlerini hem de kokularını yitiriyor.

Tazeliğini kaybeden baharat nasıl anlaşılır?

Kullandığınız baharatların renklerine ve kokularına dikkat edin. Raf ömrü geçen baharatlar kendilerine has kokuları genellikle yitirirler. Ayrıca baharatlar bayatladıkça renkleri soluklaşmaya başlar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski