Kırmızı Lahana Turşusu Ne Kadar Dayanır?

Bugünkü yazımızda tam bir antioksidan deposu olan sağlıklı kırmızı sebzelerin en güzeli, yaz kış soframızda bulunması gereken kırmızı lahananın ne kadar dayandığından, nasıl saklanması gerektiğinden ve tüm püf noktalarından bahsedeceğiz.

Kırmızı Lahana Turşusu Ne Kadar Dayanır?

Tüm gıdalarda olduğu gibi kırmızı lahana turşusunun dayanma süresi saklama koşullarına ve nasıl yapıldığına bağlıdır. Size bir kaç özet bilgi vererek doğru dayanma süresini bulmaya çalışalım. Kırmızı lahana turşusunu yaparken sirke, limon suyu ya da limon tuzu kullanabilirsiniz. Sirkeli turşu daha hızlı olur ancak limonlu turşu daha uzun süre dayanır. Turşunuzu yaptıktan sonra buzdolabında ya da kiler gibi güneş görmeyen soğuk bir yerde saklamanız da turşunuzun ömrünü uzatacaktır. Püf noktalarda da belirttiğimiz gibi ne kadar soğuk ortamda saklarsanız o kadar uzun dayanır. Eğer kırmızı lahana turşusu en uzun ne kadar dayanır diye bir soru soracak olursanız; yapımında sıvı yağ kullanılmış turşu cevabını verebiliriz. Sıvı yağ kırmızı lahana turşusunu uzun süre bozulmadan saklanmasını sağlar. Yağsız olarak hazırlanmış kırmızı lahana turşusu buzdolabında 3 ay dayanır. 3 ayın sonunda ise bozulmaz, içinde faydalı bakteriler birikir ve turşunuz probiyotik hale gelir. Eğer turşuyu yaparken su ve sirke oranına dikkat edilmediyse ve buzdolabında saklanmadıysa bu süre 3-4 haftaya kadar düşebilir.

kırmızı lahana turşusu ne kadar dayanır

Probiyotik Nedir? 

Yeterli miktarda alındığında insan sağlığına olumlu etkileri olan canlı mikroorganizmalara probiyotik, bunları ihtiva eden gıdalar ise probiyotik gıda olarak adlandırılır. Probiyotik gıdanın, yüksek ısıya maruz kalması, ilave edilen bazı kimyasallar ve ürünün bayat olması durumunda probiyotik özelliği kaybolur. Yani kırmızı lahana turşusu bozulmaz probiyotik gıda olur dedik fakat siz bu turşuyu hazır aldıysanız içinde ilave kimyasal olabilir veya istemeden güneşte kalmış ve probiyotik özelliğini yitirmiş olabilir bu yüzden turşunun bozulup bozulmadığına dikkat edilmesi gerekir.

Bozulmuş Turşuyu Nasıl Kurtarırım?

Gelelim kırmızı lahana turşunuz bozulursa nasıl kurtaracağınıza. Eğer kırmızı lahana turşunuzun üzerinde henüz çok hafif beyazlıklar oluşmaya başladıysa üzerindeki beyazlığı alın. Kokusu çok keskin değilse ve lahana çürümemişse hala kurtarma şansınız var demektir. Beyazlığı aldıktan sonra lahananın yumuşaklığına bakın. Lahana yumuşaksa hemen içerisine tuz ilave edin. Güzelce kapağını kapatın ve çalkalayın. İçerisine nohut ve elma da ilave edin. Bu şekilde bir süre kapağını açmadan gün içerisinde çalkalayarak bekletin. Kırmızı lahana turşunuzu bu şekilde kurtarabilirsiniz.

Kırmızı Lahana Turşusu Püf Noktaları

  • İnce ince kıyılan lahanayı tuzla ovmanız gerekir. Tuzla ovmak lahanayı yumuşatır. Bu işlem için sofra tuzu veya kaya tuzu kullanabilirsiniz. Burada oran bir orta boy kırmızı lahanaya bir tatlı kaşığı tuz olmalıdır.
  • Tuzla ovma işlemi sırasında elleriniz boyanabilir bu yüzden eldiven kullanmanız tavsiye edilir.
  • Kırmızı lahana turşusunu sirke ile yapacaksanız üzüm veya elma sirkesi kullanabilirsiniz. Elma sirkesi kullanırsanız rengi üzüm sirkesi kullanılarak yapılan kırmızı lahana turşusuna göre daha bordomsu, tadı ise daha yumuşak olur.
  • Turşu yapıldıktan sonra ne kadar soğuk ortamda bekletilirse o kadar uzun süre dayanır.
  • Soğuk bir yerde bekletmeden önce turşu kurduğunuz kavanozların hava almadığından emin olmanız gerekir. Bu konuda vereceğimiz püf nokta ise bulaşık makinesi. Evet yanlış duymadınız kurduğunuz turşuları bulaşık makinesine dizip sabunsuz kısa programda çalıştırarak kapakların kavanoza sıkıca yapışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Sırada en önemli püf noktalardan birisi; eğer turşuyu sirke ile yapacaksanız doğal evde yaptığınız sirkeyi kullanmaya çalışın. Doğal sirke turşunuzun ömrünü uzatır.
  • Turşularınızın daha uzun süre dayanmalarını sağlayan iki kilit malzeme ise elma ve nohut. Denemek isterseniz turşu kurarken içine elma ve nohut ekleyin. Her ikisi de turşularınızın içerisinde oluşabilecek küf vs. gibi sorunların önüne geçmeye yardımcı olur.
  • Ve son olarak kullandığınız sebzenin çürümüş olmamasına özen gösterin.

Bonus Bilgi: 1 porsiyon kırmızı lahana turşusu 40 kaloridir.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski