Dondurulmuş Meyveler Ne Kadar Dayanır?

Dondurulmuş meyvenin ne kadar dayandığı konusuna iki açıdan bakmak gerekir. Birincisi satın aldığınız dondurulmuş meyvelerin ikincisi ise evde kendi buzluğunuzda dondurduğunuz meyvelerin ne kadar dayandığı konusu. İki durumda da dondurulmuş meyve 8-12 ay arasında dayanır fakat satın aldığınız dondurulmuş meyvenin besin değeri daha yüksektir. Çünkü hazır aldığınız dondurulmuş meyve dalından koparıldığı gibi dondurulur ve besin değerlerinde çok fazla azalma olmaz. Buradaki önemli nokta satın aldığınız ürünün markasının organik sertifikasının olup olmadığı ve dondurulmuş meyveye şeker veya tuz gibi herhangi bir katkı maddesi eklenip eklenmediğidir. 

dondurulmuş meyve ne kadar dayanır

Ev tipi dondurucu ürünleri sadece saklama amaçlı üretildiği için derin dondurmaya ve şoklamaya uygun değildir. Ev tipi da dondurma işlemi yavaş gerçekleştiği için besinlerin hücre zarını çatlatarak ürünlerde besin değeri kayıplarına neden olur. Hazır aldığınız dondurulmuş meyveler şoklamayla dondurulduğu ve hiçbir katkı maddesi içermeyen bir yöntemle hazırlandığı için de güvenlidir. Bu yöntemin ev tipi dondurucudan tek farkı ürün ısısını şoklayarak -42 °C’ye kadar indirebilmesi özelliğidir. -42 °C’de donduruldukları ve -18 °C’de saklandıkları için dondurulmuş gıdalarda, çürümeye dayalı mikro-organizmaların üremesi, ürünlerin bozulması, besin değerlerinin kaybolması mümkün değildir.

Hazır Alınan Dondurulmuş Meyveler Yenir mi?

Dondurulmak için toplanan meyveler en yüksek olgunlukta, en besleyici oldukları dönemde toplanır. Hasat edildikten sonraki birkaç saat içinde yıkanır, ağartılır, kesilir, dondurulur ve paketlenir. Genellikle, dondurulmadan önce hiçbir kimyasal ilave edilmez. Bu yüzden hazır aldığınız dondurulmuş meyveler evde dondurduklarınıza göre çok daha fazla besleyici özelliğe sahiptir ve yenir.

Hazır Dondurulmuş Meyve mi? Evde Dondurulmuş Meyve mi?

Dondurulmuş meyveler dondurulmadan besin değerlerini kaybetmemeleri için ağartılır. Bu işleme rağmen taze meyvelerden daha az besin değerine sahip değillerdir çünkü taze meyveler çoğu zaman taşıma, nakliye ve depolama sırasında çok zaman geçirirler. Bu yüzden mutfağınıza ulaştıklarından aslında dondurulmuş meyvelere göre daha fazla besin değeri kaybetmiş olurlar. Ayrıca taze meyveler olgunlaşmadan önce toplanır. Böylece nakliye sırasında çürümezler. Ancak bu durum taze meyvelerde vitamin, mineral ve diğer besinlerin tam olarak gelişmesini engeller. Dondurulacak meyveler ise besin değerinin en yüksek olduğu olgunlaştıktan hemen sonraki süreç içinde toplanır. Taze meyveler toplandıktan hemen sonra besin değerinde düşüş yaşamaya başlar. Bir de bazı taze meyvelerin marketinize dünyanın bir diğer ucundan geldiği göz önüne alınırsa sizin yeme vaktiniz geldiğinde besin değerlerinin bayağı düştüğünü söylemek yanlış olmaz. Bunun tersine dondurulmuş besinler toplandıktan hemen sonra dondurulur. Bu yüzden de besin değerlerindeki düşüş çok yavaş yaşanır.

Dondurulmuş ve taze gıdaların karşılaştırıldığı bir araştırmaya göre dondurulmuş gıdalardaki C ve E vitaminleri daha iyi korunur. Dondurulma işlemi sırasında sadece A vitamini önemli ölçüde zarar görür. Ancak unutmayın dondurulmuş gıdaların da bir raf ömrü vardır, sonsuza kadar saklayamazsınız. Dondurma işlemi çürümeyi yavaşlatsa da tamamen engellemez. Dondurulmuş gıdalarınız yaklaşık 8 ila 12 ay boyunca saklayabilirsiniz.

Evde Hangi Meyve Nasıl Dondurulur?

Eğer smoothie, turta, meyveli yoğurt veya meyveli kek gibi tarifleri seviyorsanız, meyveleri uygun şekilde hazırlayıp dondurabilirsiniz. Kış ortasında istediğiniz meyveyle istediğiniz tarifi deneyebilirsiniz. Ayrıca yumuşamış bozulmaya yakın meyveleri hemen kullanmayacaksanız atmayın ve hazırlayıp dondurup sonra kullanabilirsiniz.

  • Portakal, kivi, şeftali, kavun, kayısı, muz gibi kabuklu meyvelerin kabukları soyulur (eğer meyve sertse, sert şeftali gibi, önce kaynar suda 30 saniye haşlayın sonra 2 dakika kadarda buzlu suda bekletin. Kabuğu kendiliğinden soyulacaktır). Çekirdekleri çıkartılır, ince ince dilimlenir. Buzluğa girebilecek bir tepsiye yağlı kağıt veya streç film serin ve dilimlediğiniz meyveleri tek kat olarak tepsiye dizin. Öylece dondurun, sonra donmuş meyveleri poşetlere aktarın, tekrar buzluğa koyun.
  • Kabuklu meyvelerin kabuklarını soyup, dilimleyip öyle donduruyoruz. Ama soyduktan sonra kararan meyvelere biraz şeker veya limon suyu sürüp öyle dondurun.
  • Yaban mersini, çilek, ahududu, böğürtlen, kiraz (çekirdeği çıkartılmış), üzüm gibi meyveler eğer organikse yıkamadan poşetlere doldurup direk dondurucuya atabilirsiniz. Ama eğer yıkamak isterseniz, süzgeçte uzun süre bekletin. Mümkün olduğu kadar suyu süzülmüş olarak paketleyin (sulu olursa, kalıp şeklinde donar ve kullanırken açması çok zor olur).

Bu yazımızın bonus bilgisi: Bazı araştırmalara göre kimi meyvelerdeki C vitamini oranı, dondurulunca artıyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski