Gülleci Bulamacı Ne Kadar Dayanır?

Gülleci bulamacı bir çoğumuz için yeni bir terim. Tarımla uğraşan kişilerin aşina olduğu bir terim olsa da bir çok insan gülleci bulamacının ne kadar dayandığı konusunda çok fazla bilgiye sahip değil. Öncelikle gülleci bulamacının ne olduğunu açıklayalım. Nedir bu gülleci bulamacı? Gülleci bulamacı tarımda, yetişkin kayısı hariç her türlü sebze ve ağaçta koruma maksatlı kullanılan bir karışımdır. Ana maddeleri su, kükürt ve sönmemiş kireçtir. Halk arasında gülleci bulamacı olarak bilinse de piyasada lime sülfür, kalsiyum polisülfit, Kaliforniya bulamacı ve kireçli kükürt isimleriyle de satılmaktadır. Bu karışım 10,7 gibi yüksek bir pH değerine sahiptir. Tarımda haşereleri yok etmek için zehir kullanmak yerine bu karışımla önlem alınarak hem mahsullerin korunması hem de zehir kullanılmadığı için insan sağlığının korunması sağlanır.

Gülleci Bulamacı Ne Kadar Dayanır
hmorganik.com

Gülleci Bulamacı Ne Kadar Dayanır?

Gülleci bulamacının uygun koşullar altında saklandığı sürece 2,3 yıl gibi uzun bir raf ve kullanım ömrü vardır. Kükürt ve kireç solüsyonu organik bir karışımdır. İçeriği tamamen organik olup yaprak gübre niteliğinde destekleyicidir. Başka gübrelerle karıştırılmadan kullanılmalıdır. Biz gülleci bulamacını 2,3 yıl saklamak yerine sürekli kullanmanızı ve stoklamamanızı öneririz.

Gülleci Bulamacı Ne Zaman Uygulanır, Ne Zaman Atılır?

Gülleci bulamacının uygulama zamanı genel olarak aralık ayında ağaçların yapraklarını tamamen döktüğü zamandır. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde ise topraktan ağaca ilerleyen zararlıların kaçışmasını ve gövdenin güneş ışınlarından korunmasını sağlar. Eskiden sokaklarda ağaçların ilk 1 metrelerinin kireçle beyaza boyandığını görür fakat neden olduğunu çok bilmezdik. Gözünüzde canlandı değil mi o görüntü? Her ne kadar ağaca gövdeden gelen böceklerin çıkmasını yuvalanmasını engellese de doğal ortama müdahale olarak değerlendirilip sonradan bu uygulamadan vazgeçildiğini düşünüyorum. Gülleci bulamacı damlamadan verilerek de güzel bir toprak düzenleyici olarak kullanılabilir. Çanakkale bölgesinde domateste damlamadan verilerek denemesi yapıldı olumlu etkileri çok fazladır. Ayrıca içerisindeki kükürt ve bakır gibi elementler sayesinde güzel bir hastalık ve zararlı ile mücadele aracıdır.

Gülleci bulamacı, bordo bulamacı ile karıştırılmaması gerekir. Uygulama yaparken ikisini de tercih etmeliyiz. Bordo Bulamacı bazik bir etkiye sahiptir. Gülleci Bulamacı asidik bir etkiye sahiptir. Yani bu soruyu sorarak ayrım yaratmaktansa iki karşımın da ne işe yaradığını anlayarak ortak bir şekilde kullanmak, sizleri en faydalı sonuca götürecektir.

Gülleci bulamacı karışım oranı: bu oran mevsime ve atılacak bitkinin türüne göre değişiklik gösterebilir. Duruma göre 100 lt suya 3-4 lt gülleci bulamacı karıştırarak kullanılması önerilir. Bu karışım yaprak biti, kırmızı örümcek, kabuklu bit, ceviz iç kurdu, külleme, monilya, klok, zeytinde fusarium gibi bir çok hastalık ve zararlı ile mücadele de kullanılabilir.

Gülleci Bulamacı Yerine Sıvı Kükürt ile Kireci Karıştırıp Atabilir miyiz?

Bu doğru bir karışım değildir. Bu şekilde ilerlemek istiyorsanız sadece sıvı kükürt kullanmanızı tavsiye ediyorum. Tarlanın içerisine kireci koyup üzerine sıvı kükürt boşaltıp atmaktan bahseden bir üreticimiz vardı. Kesinlikle yapmamasını söyledim. Bütün makinenizi bir anda kullanılmaz hale getirirsiniz ve de temizlenmesi için çok büyük çapa harcamak zorunda kalırsınız.

Tüm bu anlattıklarımızın dışında, gülleci bulamacı ağaç gövdesini kapladığı için yazın aşırı sıcaktan, güneş yanığından ve UV ışınlardan, kışın ise aşırı soğuklardan ağacı koruduğu bilinmektedir.

Yazının bundan sonraki kısmı ise karşıt görüşe sahip Gürkan Yeniçeri'nin yazısından aldım. Yazının tamamını okumak isteyenler tıklayabilir. 

Gülleci Bulamacı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar ve Gülleci Bulamacının Zararları

  • Gülleci bulamacı yapımı sırasında çıkan buhar gözleri kör edebilir.
  • Gülleci bulamacı yapılırken kalın su geçirmez eldiven ve asbestos süzecek filtreli maske ve koruma gözlüğü giyilmelidir.
  • Gülleci bulamacı direk deriye temas ederse yakar. Korunmanız şart.
  • Solunum yollarını ve ciğerleri etkilediği için, bahçede yaparken veya kullanırken maske giymeniz de şart.
  • En azından akşam saatlerinde, arılar kovanlarına çekilmişken, akıntı yapmayacak şekilde püskürtülmeli.
  • Böcek veya hastalık olmayan bitkilere sırf koruma olsun diye püskürtmeyin.
  • Uygulama sırasında etrafta çoluk çocuk olmaması ve rüzgarsız bir gün seçilmesi gerekir.
  • Yapım sırasında çıkan atıklar derelere, göllere kesinlikle atılmamalıdır. Açıkçası bu atık nasıl doğru biçimde atılmalı bilmiyorum. Tarlaya, bahçeye bile atsanız zararlı bir atık.
  • Yaparken yan komşuları çürük yumurta kokusuna boğmamak için rüzgarlı bir günü seçin.
  • Ertesi gün yağmur yağmayacak bir gün seçilmeli ve bitkilere uygulanmalıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski