Google Adsense Ne Kadar Kazandırır?

Bugün sizlere günlük ortalama 1000 kişinin ziyaret ettiği bir bloğun Google Adsense ile ne kadar kazandığını ve bu kazancın neye göre değiştiğini 14 yıllık Adsense tecrübemle ve gerçek datalarla açıklamaya çalışacağım. Bu konuda internette araştırma yaptığımda bir çok bilgi önüme geldi fakat bu bilgilerin çoğu benim elde ettiğim gerçek Adsense datalarıyla uyuşmuyor. İnternetteki bilgilere yalan dolan diyemem fakat benim için en doğru data kendi elde ettiğim Adsense datasıdır. Aşağıda vereceğim bilgiler tamamen kendime ait datalar olup farklı Adsense hesaplarında farklı datalar elde edilebilir.

Vereceğim bilgilerin daha anlaşılır olması için genel olarak 1000 ziyaretçi, 1000 gösterim gibi net rakamlar kullanacağım. Öncelikle en çok merak edilen sorudan yani Google Adsense ne kadar kazandırır, ne kadar para verir sorusuna cevap verelim daha sonra bu kazancın nasıl gerçekleştiğini ayrıntılı şekilde anlatalım. Ortalama 1000 kişinin ziyaret ettiği bir web sitesi Google Adsense ile günlük ortalama 3-5 TL civarı gelir elde eder. Ziyaretçi sayısına göre bu miktar doğru orantılı olarak artabilir.

para ne kadar dayanır

Adsense Nedir, Nasıl Para Kazanılır?

Yine okuduğum bazı yazılarda Adsense neye göre para verir sorusuna sadece tıklamaya göre para verir başka türlü para kazanamazsınız yazmışlar. Bu yanlış bir bilgidir. Google Adsense tıklamanın yanında bazı reklamlarda sadece gösterime para vermektedir. Bu kazancı, raporlarda 1000 gösterim başı gelir yani BGBG olarak görürsünüz. Bu kazancı elde etmeniz için illa 1000 gösterim yapmanıza gerek yok. BGBG değerinizde 5,60 TL yazıyorsa ve eğer 100 reklam gösterilmişse 56 Kuruş kazancınıza eklenmiş olur. Bunun dışında üçüncü en çok gelir getiren aktif görüntüleme BGBG'si var bu da aktif gösterim başına gelir. Bu geliri elde etmeniz için sitenize giren kişinin reklam üzerinde belli bir süre beklemesi gerekir. Ve son olarak çok nadir görülen ETBM Tekliflerinden para kazanabilirsiniz ki bunu Google şu şekilde açıklıyor: Reklam verenler, etkileşim başına maliyet (ETBM) teklifi ile yalnızca kullanıcılar reklamlarıyla aktif bir şekilde etkileşimde bulunduğunda ödeme yapar. Benim sitelerimde son 1 senede ETBM tekliflerine sadece 1 kere tıklanmış bu yüzden ETBM teklifleri hakkında çok fazla bilgiye sahip değilim.

Google Adsense Neye Göre Para Veriyor?

Adsense gelirinizin %86'sı tıklamalardan, %12'si BGBG'den geri kalan %2 ise yukarıda belirttiğim aktif BGBG ve ETBM tekliflerinden gelir.

Adsense Gelir Hesaplama, Yüksek Adsense Geliri Sağlayan Siteler?

adwords geliri
Eskiden belli başlı konulardaki siteler sıradan sitelere göre çok daha fazla kazanç sağlardı. Buna en güzel örneği finans reklamları olarak verebiliriz. Reklam verenler için sistem şu şekilde çalışıyor. Daha yüksek ödeme yap daha yukarıda çık. Eğer reklam verdiğiniz konuda başka reklamlar varsa o reklamların üzerine çıkmak için tıklama başına daha çok ödeme yapmanız gerekiyor. Finans sektöründe çok fazla reklam veren olduğu için geliri de ona göre yüksek oluyor. Bu durum hala geçeli fakat değişen çok önemli bir konu var. O da kişiselleştirilmiş reklamlar. Son yıllarda reklamlar sizlerden toplanan verilere göre çıkıyor. Örneğin herhangi bir e-ticaret sitesine girip bir ayakkabıya baktığınızda, girdiğiniz diğer tüm sitelerde o ayakkabının reklamını görüyorsunuz. İşte buna kişiselleştirilmiş reklam deniyor. Şuan Adsense'te gösterilen reklamların %80-%85 arası kişiselleştirilmiş reklam. Geri kalan kısım içeriğe dayalı reklam olarak çıkmakta. Yani artık site içerikleri çok önemli değil ve site içeriğini Adsene gelirine göre şekillendirmenize gerek yok. Yine de çok gelir getiren konularda site açmak istediğinizde bu durumun gelirinizin %15-20'lik kısmını etkilediğini unutmayın. Adsense gelirinizin %85'e yakın bir bölümü kişiselleştirilmiş reklamlardan gelecek.

Sitenin İngilizce Olması Adsense Gelirini Nasıl Etkiler?

Adsense kullananların bildiği bir konudur yabancı reklamların bizim yerli reklamlardan çok daha fazla kazandırdığı. Bunun sebebi Türkiye'deki reklamların TL ile yurt dışındaki reklamların genel olarak dolarla verilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu konuyu da yine ayrıntılı şekilde rakam vererek açıklamaya çalışacağım. Türkiye'de Google reklam başına ne kadar para veriyor diye merak ettiğinizi biliyorum. Benim için son bir yıla baktığımda Google Adsense hesabımın tıklama başına ortalama 30 kuruş verdiğini görüyorum. Bu tutar genel olarak kişiselleştirilmiş reklamlardan geldiği için sizin içinde aynı tutarın geçerli olacağını düşünüyorum. Bu tutarı değiştiren en önemli faktör, siteye giren kişilerin hangi ülkeden girdiği. Normalde İngilizce siteler Türkçe sitelere göre 3 4 kat fazla gelir getiriyor. Türkçe reklamlar ortalama 25-35 kuruş arası gelir getirirken yabancı dildeki reklamlar tıklama başına 75 kuruş ile 1,5 lira arasında değişen gelirler getirebiliyor. Hele bir de reklam veren Amerika'dan ise gelir daha da artabiliyor. Eskiden sadece içeriğe dayalı reklamlar çıktığı için siteniz Türkçe olduğunda siteye yurt dışından girilse bile Türkçe reklam çıktığı için kazanç az oluyordu. Kişiselleştirilmiş reklamların çıkmasıyla sitenize yurt dışından girenlerin önüne yabancı reklamlar çıkmaya başladı bu sayede az da olsa gelir artışı sağlandı. Kendimden örnek verecek olursam Amerika'dan giren bir kullanıcı sayesinde sadece bir tıklamada 15 TL kazandığım reklam oldu.

Godaddy üzerinde, blog yazarak para kazanmak için neler yapabilirsiniz diye Erdal Kaplanseren'in kaleme aldığı bir yazı var. Bu yazıda günde 1000 kişinin ziyaret ettiği bir blog'un ayda ortalama 500 lira kazandığından bahsedilmiş. Benim elde ettiğim gerçek veriler bu şekilde değil. Günde 1000 kişinin girdiği bir blogda ortalama 10 reklam tıklaması yaşanıyor. Aslında 10 dan fazla tıklama oluyor fakat 1000 gösterim başına ödeme yapan reklam verenlerin reklamları tıklama başına para vermediği için ortalama 1000 kişinin girdiği bir web sitesinde 20 25 reklam tıklaması olsa da gelir getiren ortalama 10 reklam tıklaması oluyor. Günde 10 reklam tıklaması ayda 300 reklam tıklaması eder. Buradan reklam başına gelirin 500 / 300 =  1,66 TL olması gerekir. Bence bu çok gerçekçi bir değer değil. İngilizce bir blogda bu rakamlar görülebilir fakat günde 1000 kullanıcının girdiği Türkçe bir blogda ayda 500 yerine maksimum 200 TL kazanılabileceğini düşünüyorum.

kazanç ne kadar dayanır

Hangi Yayınlanan Reklam Öğesi Daha Çok Gelir Getirir?

  • %50 HTML5
  • %20 Metin
  • %18 Yerel Reklam
  • %10 Resim
  • %2 Diğer

Son 1 yıllık verilerime göre en çok getiriyi HTML5 reklamları getirirken çok tıklanacağı düşünülen resimli reklamlar sadece gelirin %10'unu oluşturmaktadır.

Google Adsense ile daha fazla para kazanmak için internette bir çok tüyo bulabilirsiniz, işin özeti daha çok ziyaretçiden geçiyor. Daha çok ziyaretçiyi ise Google'da üst sıralara çıkarak elde edebilirsiniz. Bir de Adsense olayının Youtube ayağı var ki o başlı başına farklı bir konu bugün Youtube Adsense gelirine hiç değinmedik. Eğer Adsense ile ilgili aklınıza takılan ve yukarıda değinmediğimiz bir soru varsa yorum kısmında belirtirseniz en kısa sürede dönüş yapmaya çalışırım. Bol kazançlar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski