Konserve Aşure Ne Kadar Dayanır?

Aşure, yani Aşura Arapça'da 10 manasına gelen aşara kelimesinden türemiştir. Sözcüğün Sâmî diller arasında ortak bir sözcük olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün) Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır.

Bunun dışında Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan dini açıdan önemli bazı rivayetler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Adem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,
  • İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi,
  • Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması,
  • İbrahim'in ateşte yanmaması,
  • Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması,
  • Eyyüb'un hastalıklarının iyileşmesi,
  • Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nın firavundan kurtarması,
  • Yunus'un balığın karnından çıkması,
  • İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesidir.
aşure ne kadar dayanır

Aşureyi pişirdikten sonra kesinlikle soğumasını beklemeksizin buzdolabına koymayın. Aşureyi sıcakken buzdolabına koyarsanız aşure hemen ekşiyip bozulacaktır. Hazırlamış olduğunuz aşure tatlısını eğer sıcakken hemen yiyecekseniz ilk önce küçük porsiyonlara bölüm ve daha sonra aşurenin üzerine istediğiniz malzemeleri de ekleyerek aşureyi süsleyin.

Aşureyi birkaç gün sonra yemek istiyorsanız ağzı sıkı bir şekilde kapalı olan ve hava almayan bir saklama kabına koyabilirsiniz.

Derin Dondurucuda Aşure Ne Kadar Dayanır?

Derin dondurucuya koyacaksanız, doğru kap tercihi hayli önemlidir. Buzdolabı poşetine doldurmak ve saklama kabı kullanmak seçeneklerini göz önünde bulundurabilirsiniz. Saklama kabına koymak, aşurenin malzeme bütünlüğünü korumak bakımından daha sağlıklı sonuçlar verse de, eğer derin dondurucunuzda yer sıkıntınız var ise, buzdolabı poşetini tercih etmelisiniz. Buzdolabı poşetlerinin ağzını  sıkıca kapatmadan önce, içerisinde hava kalıp kalmadığını kontrol edin. En sağlıklı dondurma işlemi için, poşette hava kalmaması gerekir.

Derin dondurucuda beklettiğiniz aşureyi, yemeden minimum 6 saat önce buzdolabının normal bölmesine koyun. Buzu çözünen aşurenizi daha sonrasında, üzerine kuruyemiş, kuru meyveler ve nar taneleriyle süsleyerek ister soğuk, ister iseniz de ısıtarak tüketebilirsiniz.

Konserve Aşure Nasıl Saklanır?

Kuru fasulye, nohut, aşurelik buğday akşamdan ılık suda bekletiyoruz. Ertesi gün ayrı tencerelerde nohudu, buğdayı ve kuru fasulyeyi haşlıyoruz. Ben kuru inciri, kayısıyı, kuru üzümü, kuş üzümünü, portakal kabuğunu ılık suda bekletiyorum. Aşurelik buğday hafif haşlandığında nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyip karıştırın. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz. Arada bir karıştırmayı ihmal etmeyin çünkü buğday hemen yapışabiliyor. Şimdi şekeri katıp malzemeler pişene kadar kaynatıyoruz. Malzemeler piştiğinde 1 bardak soğuk su ekleyip altını kapatıyoruz. Hiç vakit kaybetmeden konserve şişelerine koyup kapaklarını sıkıca kapatıp bir besin üzerine ters çevirip üstüne bir örtü kapatıp şişelerin tutmasını sağlıyoruz. Tutmayan şişeleri tekrar kaynatıp aynı işlemleri yapıyoruz. İstediğiniz zaman afiyetle yiyebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski