Seramik Kaplama Ne Kadar Dayanır?

Son teknoloji boya koruma çeşidi olan seramik kaplamanın ne kadar dayandığı Youtube'da en çok aranan videolar arasında. İngilizlerin Glass Coating dediği yani Türkçe'si "Cam Kaplama" olan glass coating, dilimize seramik kaplama olarak geçmiştir. Seramik kaplama ürünlerinin en temel özelliği koruma süresidir. Eski moda waxlara göre çok daha uzun koruma ve parlak bir görüntü sağlar. Normal bir wax, aracın boyasını 3 aya kadar korurken seramik kaplama ürünleri sertlik derecesine göre 3 yıl, 5 yıl hatta 7 yıla kadar koruma sağlayabilirler. Seramik kaplama içerdiği ham madde sayesinde uygulandıkları yüzeyle reaksiyona girer ve çok sıkı bir şekilde tutunur.

seramik kaplama ne kadar dayanır

Seramik kaplama yaptırırken dikkat etmeniz gereken en önemli özellik sertlik derecesidir. Bu sertlik derecesi kurşun kalemdeki sertlik derecesiyle benzerlikler gösterir. Piyasada en çok 4H, 7H ve 9H koruma ürünleri kullanılır. Seramik korumanın bir diğer özelliği ise UV korumasına sahip olmasıdır. Bu koruma sayesinde polisaj sonrasında elde edilen parlaklık uzun yıllar korunur. Seramik kaplama çok yüksek kimyasal dayanıma sahiptir. Bu kadar uzun yıllar dayanmasının sebebi de budur aslında. Çoğu seramik kaplama ürünü 2 - 12 pH arasındaki değerlere sahip ürünlere karşı dayanıklıdır. Standart bir wax 2 - 3 yıkama sonrasında araç üzerinde kalmazken seramik kaplamalar yıkamaya karşı dayanıklıdır.

Seramik Kaplama Aracın Boyasına Zarar Verir mi?

Sorunun cevabını şimdiye kadar bulmuşsunuzdur diye düşünüyoruz. Adı üzerinde seramik koruma. Seramik kaplama ürünleri teknolojinin el verdiği maksimum boya korumayı sağlayan ürünlerdir. Seramik kaplama uygulandığı yüzeyde aracın kendi verniğinden daha sert bir tabaka oluşturduğu için çiziklere karşı oldukça dayanıklıdır fakat asla çizilmez diyemeyiz. Seramik kaplama ürünleri boyaya zarar vermekten çok fayda sağlar. Ülkemizde oto yıkama dükkanları denetimsiz olduğundan bir çoğunda yoğun kostik içeren şampuanlar kullanılır. Bu şampuanlar arabanın zamanla matlaşmasına sebep olurken seramik kaplı araçlar bu tarz şampuanlardan etkilenmez. Bunun dışında 250 derece sıcaklığa kadar dayanıklı olduğundan güneş ışınları arabanızın boyasına zarar veremez.

Seramik Kaplamanın Ömrü Ne Kadardır?

Seramik kaplamanın ömrü çevresel faktörlerden etkilenmez. Yani kuş pisliği, yağmur çamur seramik kaplamaya zarar vermez ve ömrünü kısaltmaz. Seramik kaplamanın ömrü büyük ölçüde kullanılan malzemenin ömrü ve yapan kişinin ustalığıyla orantılıdır. Çok kaliteli ürünlerde çok uzun garanti süreleri alabilirsiniz. Sıradan piyasa ürünleri yapılan seramik kaplamanın ömrü 2 yılı geçmeyecektir. Eğer sizde aracınızı uzun yıllar boyu orijinal hali ile görmek ve kullanmak istiyorsanız, parlaklığından bir şey kaybetmesin diyorsanız seramik kaplamayı işini bilen, profesyonel eller vasıtasıyla denemelisiniz.

Seramik Kaplama Yaptıranların Yorumları

Konuyla ilgili Ekşisözlük'ten ilk ve ikinci yorumları aldık (Yorum tarihi 2017). Bu iki yorum bile seramik kaplama konusunda insanların ne kadar kafasının karışık olduğunu göstermeye yetiyor diye düşünüyoruz. Birinci yorumdaki arkadaş muhtemelen merdiven altı diye tabir ettiğimiz bir yerde seramik kaplama işlemi yaptırttı ikinci arkadaş ise daha bilinçli birisi:

1- Yaptırmayın, boşa para harcamayın, ben ettim siz etmeyin, pasta-cila kadar etkisi, inanın daha fazla değil, arada fark varsa bile yanımda mikroskobum yoktu göremedim. bayilikleri olan marka bir yerde yaptırdım, merdiven altı da değildi, şunu öğrendim ama, boya korumaya 250-300 TL'den fazla verilmez, pasta cila yeterli. 100-150 malzeme + 100-150 işçilik gibi düşünün. seramik boya koruma, seramik kaplama, nano boya koruma tam bir para tuzağı, deneyimle sabit.

2- Burada yazılan kötülemelere itibar etmemeniz gereken teknolojidir. Avrupa'da BMW, Porsche, Mercedes gibi firmalar Premium ürünlerinde bu uygulamayı rutin olarak sunar. "Renault bir şey biliyormuş ki koymamış hmpf" diyen donanım haberci kişiler maalesef otomotivde kar marjının %3 civarında gezdiğini, hemen her çalışmanın maliyet düşürüp daha rekabetçi olmak için yapıldığından da habersizdir. zira iyi bir seramik kaplama uygulaması 2000 civarı ettiği üzere belli sınıf arabalarda bunun fabrika çıkışında yapılmasını elbette beklememelisiniz. Ürün özelliklerine gelinirse evet boya koruma ürünü ancak UV filtre gibi özelliklerinin yanında polimer ve cam moleküleri içerdiği üzere boyaya ilave bir darbe dayanımı da kazandırmakta. tabi doğru ürün ve uygulayıcı bulmak önemli. Arabanızı sıfır aldıysanız ve uzun süreli kullanıcıysanız bence yaptırmanızda fayda var.

Bazı Videolarda Çakmak Testlerinde Araç Çizilmiyor. Bu Mümkün mü?

Tabi ki mümkün değil!

Bu sözde test tamamıyla firmaların kandırmaca içeren videolarıdır. Şöyle düşünün gerçekten çizilmeyen bir koruma ürünü yaratan bir firma olsa bu sektörde diğer firmaların varlığını sürdürebilmesi mümkün mü ? Daha doğrusu bu sektörün devam edebilmesi mümkün mü ?

Bu videolarda firmalar çakmak testi yapacakları bölgeye standartta 1 kat uygulanan ürünü 9-10 kat uygulayarak gerçekleştirmektedir. Bu yüzeyde fazlasıyla sert ve kalın bir tabaka oluşmasını sağlamaktadır. Sert nesnelerin sertliği arttıkça kırılganlığı da artmaktadır. Bu kadar üst üste uygulanan bir ürün zaman içeresinde kırılmalar ve çatlaklar meydana gelecektir.

Bana inanmakta güçlük çekiyor iseniz bu testleri gerçekleştiren firmaların uygulama merkezlerinde uygulama yapılan herhangi bir araçta bu testi yapmak istediğinizi söyleyin ve arkanıza yaslanın.

Bugünkü yazımızda seramik kaplama ne kadar gider, seramik kaplama kullanım ömrü, seramik kaplama ne kadar dayanır gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Yeni konularda görüşmek üzere.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski