Kokina Çiçeği Ne Kadar Dayanır?

Yılbaşı çiçeği olarakta bilinen Kokina çiçeği kuşkonmazgiller familyasına ait çok yıllık bir süs bitkisidir. Kokina kelimesi Yunanca'dan gelir ve kırmızı anlamındadır. Türkçe 'de bir çok isimle anılan kokina çiçeğinin bir diğer adı da Tavşanmemesi'dir. Anadolunun bazı yörelerinde özellikle Antakya bölgesinde böbrek taşı düşürücü ve idrar söktürücü etkisinden dolayı alternatif tıp yöntemlerinde de kullanılmaktadır. 

kokina çiçeği bakımı
Kaynak:aslininsureti.com

Kokina Çiçeği Nasıl Saklanır?

Bugünkü yazımızın konusu ise Kokina Çiçeği Nasıl Saklanır? olacak. Kokina çiçeği sadece bir  süs bitkisi değil aynı zamanda beklenti ve umudun bir sembolüdür. Bir efsaneye göre yılbaşında aldığınız kokina çiçeğiniz bir sonraki yılbaşına kadar rengi bozulmadan tazeliğini korursa, yeni bir ev sahibi olacağınız anlamına geliyor. Bu durumda kokina çiçeğinin dayanıklılığı daha bir önem kazanıyor :) Bu konuda küçük bir yardım isterseniz kokina çiçeğini az ışık alan ve serin bir alanda muhafaza ederseniz daha uzun dayanacağını söyleyebiliriz.

Gelelim bir çok kişinin bilmediği kokina çiçeği gerçeğine. Kokina çiçeğini genel olarak en çok aralık ayında bulabilirsiniz. En çok talebi de yıl başı öncesi görür. Bunun sebebi ise kokina çiçeğinin aslında iki farklı bitkiden oluşmasıdır. Kokina bitkisi 20 ila 50 cm yüksekliğe ulaşan, her zaman yeşil kalan, çok yıllık, yaprakları sert ve batan çalı görünümlü bir bitkidir. Üzerindeki kırmızı toplar ise zambakgiller familyasından olan silcan adı verilen başka bir bitkidir ve kokina çiçeği bu kırmızı topların iplerle kokina bitkisine bağlanmasıyla hazırlanır. Hazırlanması çok zahmetli olduğu için genellikle talep gördüğü ay olan aralık ayında hazırlanır ve piyasaya sürülür.

Kokina Çiçeği Sulanır mı?

Evet kokina çiçeği sulanır. Bu sulama kokina bitkisinin ölmesini engellemez fakat daha uzun süre dayanmasını sağlar. Kök kısmı olmadığı için belli bir süre sonra ölecek olsa da haftada sadece 1 kere kök kısmına su vermeniz kokina çiçeğinizin ömrünü uzatacaktır. Çok fazla su verirseniz bitki çürüyeceği için su verme konusunda hassas davranmanızı tavsiye ederiz. Kokinalar ne çok sıcağı ne de çok soğu severler. En sevdikleri ortam loş ve serin ortamlardır. Öncelikle kendisi tek bir bitki olmadığından, özellikle silcan adı verilen meyve kısmı iğne-iplikle dikilerek hazırlandığından aslında bozulmaya çok müsait bir bitki. Ancak gelin görün ki bu meyveler birçok koşula o kadar kolay adapte olabiliyor ki gerçekten 1 yıl ya da 1 yıla yakın rengini bile neredeyse ilk günkü gibi koruyarak sağlam kalması mümkün oluyor.

Yılbaşı Çiçeğinin Bir Hikayesi Var mıdır?

Türkler'de şamanizmden gelen gelenek ve batıl inançlar olduğu gibi Avrupalılar 'da da bu tarz gelenek ve batıl inançlar mevcut. Bu çiçeğin ana vatanı Güney Avrupa. Türkiye genelinde ise İstanbul’da Kemerburgaz, Şile bölgesindeki ormanlarında yetişiyor. Ağırlıklı olarak Roman aileler tarafından büyük bir emek harcanarak toplanan özellikle kuş bile konmadığı için kuşkonmaz denilen dikenli dalların toplanmasında ellerinin yara bere içinde kalmasına rağmen, hazırlanan kokina demetleri yılbaşı öncesi satışa sunuluyor. Eski İstanbul Rum'larının yeni yıl süslemesi olarak kullandığı bu bitkinin yeni yılda şans ve mutluluk getireceğine inanılıyor.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi yeni bir ev olmasa da olur, bloğumuzun tüm ziyaretçileri için sağlıklı mutlu ve huzurlu bir 2022 diliyoruz...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski