Haşhaş Ezmesi Ne Kadar Dayanır?

Haşhaş denilince aklımıza ilk Afyon yöresi gelir. Haşhaş bitkisi toprak istekleri bakımından seçici olmamakla birlikte hemen hemen tüm toprak çeşitlerinde yetişebilmektedir. Tohumları toprak sıcaklığının en az 3-4 dereceyi bulmasıyla çimlenmeye başlamaktadır. Yeterli sıcaklık olmadığı şartlarda toprak altında çimlenmeden bekleyebilmektedir. Fakat çimlenmeye başladığı zaman -5 ve daha aşağısı sıcaklıklara karşı dayanıklı değildir ve yılda bir defa mahsul verebilmektedir. Haşhaş bitkisinin bir çok faydası olmasının yanında ilaç üretimi, ağrı kesici ve uyuşturma etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle devlet kontrolünde ekimine izin verilen bir bitkidir. Bitki ekildiği toprağın verimliliğini düşürmektedir. Bu yüzden genellikle bir yıl haşhaş ekiliyorsa diğer sene başka bir bitki ekilerek toprak verimliliği artırılmaya çalışılmaktadır. Bitki hasat edildikten sonra sap kısımları kullanılmamakta ve genellikle yakılmaktadır. Hayvan yemi olarak kullanılmamasının nedeni hayvanlarda ishale neden olarak hayvan sağlığı açından olumsuz etkiler yaratmaktadır.

haşhaş ezmesi ne kadar dayanır

Haşhaş Ezmesi Nasıl Saklanır?

Haşhaş yağı son yıllarda dikkat çeken bitkisel yağlardandır. Haşhaş bitkisinin kafa denilen kısmının içinde bitki tohumları bulunmaktadır. Bu tohumların iyice kavrulup ezilmesiyle haşhaş ezmesi elde edilir. Çöreklerde, böreklerde, poğaçalarda, mayalı bir çok hamur işlerinde kahvaltılarda ve daha bir çok yerde kullanılır.  Haşhaş ezmesi genellikle güneş ışığından uzak ve serin yerlerde kapağı kapalı bekletilirse 1 yıl kadar dayanabilmektedir. Derin dondurucuda ise 2 yıl muhafaza edilebilmektedir. Haşhaş tohumu mutlaka serin ve kuru yerlerde saklanmalıdır. 

Haşhaş Ezmesi Bozulur mu?

Nem miktarı %12 den fazla olursa ve sıcak ortamda bakteri gelişimi hızlanacağından ürünün küflenerek bozulması daha kolay olmaktadır. Aynı zamanda oksidasyona uğrayabileceğinden ötürü kapağı hava almayacak şekilde kapatılmış olmalıdır.

Özellikle siyah haşhaştaki yağ oranı diğerler haşhaşlardan daha fazladır. Tohumlarda %40-60 oranında yağ bulunmaktadır. Genellikle haşhaş yağı üretiminde siyah tohumlar kullanılmaktadır. Haşhaş yağı E vitamini, antioksidan, omega-6 yönden zengin yapıya sahip bir bitkidir. Özellikle sağlık sektöründe ağrı kesici, sakinleştirici özelliğiyle kullanılmakta olup, Diş ağrısı, baş ağrısı gibi durumlarda ağrıyan bölge üzerine sürüldüğünde ağrının giderilmesini sağlamaktadır. Bunların yanında daha bir çok etkisi söz konusudur. 

Gıda Mühendisi
Ayşegül ŞAHİN

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski