Lohusa Şerbeti Ne Kadar Dayanır?

Lohusa şerbetini de normal diğer tatlılar gibi düşünebilirsiniz. Çoğu tatlı buzdolabında bozulmadan haftalarca kalabilir fakat ilk günkü tazeliğini korumaz değil mi? Örneğin baklavayı uzun süre tüketmek istediğimizde, özellikle Antep'ten geldiyse dolaba koyarız ve her gün birer ikişer kaçamak yaparız. Bozulmadan uzun süre yiyebiliriz fakat her geçen gün ilk günkü tazeliğinden biraz daha uzaklaşır. Lohusa şerbeti de buz dolabında uzun süre bozulmaz fakat ilk günkü tazeliğini korumadığı için en fazla üç gün içinde tüketilmesi önerilir. 2 hafta kadar da buz dolabında tüketilebilir bir şekilde bozulmadan durabilir. Zaten yapımı çok kolay olduğu için tüketileceği zaman yapılmasını öneriyoruz. Böylece şerbet bozulur mu sorusunun cevabını de vermiş bulunuyoruz. 

lohusa şerbeti bozulur mu

Lohusa şerbeti, kadınlar doğum yaptıktan sonraki lohusa döneminde kendisini ziyarete gelen misafirlere ikram edilen bir şerbettir. Kolay hazırlanabilir olmasından dolayı sıklıkla tercih edilir. Günümüzde eskisi gibi rağbet görmese de denmesine rağmen biz bu teze inanmıyoruz. Osmanlıdan beri uygulanan bu geleneğimiz hala Anadolu'da yaygın şekilde uygulanmaktadır.

Lohusa Şerbeti yaparken nelere dikkat edilmelidir biliyor musunuz? Lohusa şerbetinde kullandığınız malzemelerin oranları oldukça önemlidir. Bu yüzden mümkün olduğunca daha önce denenmiş tarifleri uygulamanız, ölçüleri doğru bir şekilde uygulamanız açısından oldukça önemlidir. Yapacağınız şerbetin içerisine karanfil ya da tarçın da koyacaksanız, kaynattıktan sonra bu gibi acılık katabilecek malzemeleri çıkarmanızı öneriyoruz. Yani mümkün olduğunca tadını etkilemeyecek ve sadece aroma olarak hissedilebilecek kıvamda bu gibi malzemeleri eklemenizi öneriyoruz. Tarçın, karanfil yoğun tatlardır ve kullanıldığında acılık vermektedirler. Bu yüzden az miktarda ve tadı hissedilecek şekilde kullanmanızı öneriyoruz. Bonus bilgi olarak 1 su bardağı lohusa şerbeti yaklaşık olarak 360 kaloriye denk geldiğini söyleyelim.

Lohusa Şerbeti Yararlı mıdır?

Lohusa şerbeti geçmişten günümüze dek, bilhassa emziren anneye olan etkilerinden dolayı faydalı olarak kabul edilmektedir. İçerisinde yine çok fazla baharat bulunması da yine bu faydaların genel sebebidir. Size hemen kısaca faydalarından bahsetmemiz de gerekirse;

  • Lohusa şerbeti yeni doğum yapmış yani emziren annelerde, sütün çoğalmasına ve daha kaliteli olmasına neden olur.
  • Şerbetin anne sütünün tadına farklılık kattığı düşünülmektedir. Bu durumdan dolayı da bebeğin süte daha çabuk alışmasına yardımcı olur.
  • Lohusa şerbetinin içerisinde çok çeşitli baharat bulunmaktadır. Bu baharatlarda şerbeti içen kişilerin daha zinde hissetmesini sağlar.
  • Eğer gribal bir hastalık varsa, meydana gelen boğaz ağrılarının azalmasına faydalı olur.
  • Bilhassa bebeklerde ilk zamanlar bağışıklık sistemi oldukça düşüktür. Bu durum da dikkat edilmediğinde bebeğin sıklıkla hastalanmasına yol açar. Fakat annenin lohusa şerbetini tüketmesi süt yoluyla bebeğe de geçtiği için, bebeğin bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlıyor.

Lohusa Şerbeti Tarifi;

Lohusa Şerbeti Tarifi İçin Malzemeler

  1. 3 litre su (15 su bardağı)
  2. 300 gr lohusa şekeri (aktarlardan bulabilirsiniz)
  3. 6 su bardağı şeker
  4. 6 tane çubuk tarçın
  5. 2-3 adet kuru zencefil
  6. 20-25 tane karanfil

Not: Lohusa şekeri bazen baharatıyla karıştırılmış şekilde satılmaktadır. Bu durumda yukarıda belirtilen baharatları eklemeden de tarifi hazırlayabilirsiniz.

Lohusa Şerbeti Tarifi Yapılışı

  • Şekeri, lohusa şekerini ve suyu tencereye koyun.
  • Çubuk tarçınları ortadan ikiye bölerseniz, daha çok aroma verir.
  • Karanfili  tarçını ve zencefili mutfak tülbentine sarın ve tencerenin içine atın.
  • Kaynamaya başladıktan sonra 20 dakikaya yakın kısık ateşte tutun.
  • Şekeri yoğun olduğu için fincanların yarısına kadar koyun diğer yarısına sıcak isteyene kaynar su, soğuk isteyene ise soğuk su ekleyerek servis edebilirsiniz.(annenin soğuk içmemesi tavsiye edilir).

Yanında badem başta olmak üzere kuru yemiş ikramında bulunabilirsiniz.

Not: Lohusa şerbetinin gazı önlediği ve annenin doğum sonrası fiziksel olarak oluşan yaralarına iyi geldiği söylenir.

Lohusa şerbeti nasıl ikram edilir?

İkram ederken servis edeceğiniz bardakların üzerine ince çekilmiş badem veya ceviz serpebilir, lohusa şerbeti sunumunuzu güzelleştirebilirsiniz.

Lohusa şerbetini ikram ederken yanına tatlı ya da kuru yemiş ikram etmekte uygun olabilir.

Reyhan şerbeti kaç gün dayanır sorusunun cevabı için diğer yazılarımıza bakınız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski