Kabuk Tarçın Ne Kadar Dayanır?

Tüm yazılarımızda baharatların 1-2 yıl dayandığından bahsediyoruz fakat baharat bazında baktığımızda bazı baharatlar uygun koşullarda saklanırsa uzun yıllar dayanabilir. Hatta öğütmeden saklandığında uygun şartlarda 4 yıl olarak bozulmadan dayanabilir. Tarçında ağaç kabuğundan elde edilir ve sert yapısından dolayı en uzun süre dayanan baharatlardandır.

tarçın ağacı ne kadar dayanır

Tarçın hemen her evde kullanılan bir baharattır. Bazen toz halde, bazen de çubuk (kabuk) olarak bulundururuz. Ancak saklama koşullarına dikkat edilmediğinde her ikisi de bozulabilir. Çubuk (kabuk) tarçın toz tarçına göre daha dayanaklı olsa da, neme maruz kalırsa kısa sürede bozulabilir. Bu yüzden çubuk tarçını cam kavanozda saklamanızda yarar vardır. Ayrıca kavanozun direkt güneş ışığı almamasına ve serin yerde olmasına dikkat etmelisiniz. Sıkça kavanozu açıyorsanız, çubuk tarçını bölerek saklamalısınız. Çubuk tarçın kendine has aromasını kaybettiği ölçüde bozulmuş demektir.

Kabuk Tarçın Kullanım Püf Noktası;

Kabuk tarçın gibi baharatları toz şeklinde değil, tane şeklinde almayı deneyin. Kullanmak istediğimizde zaman kendiniz öğütün. Örneğin karabiberi tane halinde alabilirsiniz. Zencefil, zerdeçal, tarçın gibi baharatları, kök veya kabuk şeklinde alıp, küçük bir rende ile rendeleyerek kullanabilirsiniz. Kullanmadığınız kabuk tarçın kesinlikle nem almayan ve ışık görmeyen bir yerde saklanmalıdır.

kabuk tarçın ne kadar dayanır

Kabuk tarçını hava almayan cam kavanozda serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayın. Toz tarçın bu şekilde saklandığı takdirde en az 6 ay, çubuk tarçın ise en az 1 yıl tazeliğini korur. Buzdolabında saklanarak kullanım ömürleri uzatılabilir. Fakat buzdolabında saklarsanız kendine has aroması azalır.

Buzdolabında saklamayın!

İşin uzmanları baharatların kesinlikle buzdolaplarında saklanmaması gerektiğini vurguluyor. Çünkü buzdolabına giren baharatlar hem lezzetlerini hem de kokularını yitiriyor.

Tazeliğini kaybeden baharat nasıl anlaşılır?

Kullandığınız baharatların renklerine ve kokularına dikkat edin. Raf ömrü geçen baharatlar kendilerine has kokuları genellikle yitirirler. Ayrıca baharatlar bayatladıkça renkleri soluklaşmaya başlar.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski