2021 Asgari Ücretli Ne Kadar Dayanır?

Türkiye’de 2021 Asgari Ücret Ne Kadar?

2020 yılında Türkiye asgari ücreti brüt olarak 2943, net olarak ise 2324 Türk lirası olarak uygulandı. 2021 yılında kaç lira olacağının hiç bir önemi yoktur. Asıl önemli olan alım gücüdür. Asgari ücretin tarihte artmadığı yıl yoktur fakat alım gücü aynı oranda artmaz hatta düşebilir. Önemli olan enflasyonu düşük tutabilmektir. Türkiye'de şuan enflasyon sadece kağıt üzerinde düşürülmeye çalışıldığı için alım gücü günden güne azalmaktadır. 

asgari ücretli ne kadar dayanır

İnternet üzerinde bolca Avrupa ülkelerinin asgari ücretleriyle Türkiye'nin asgari ücretinin karşılaştırmasını görürsünüz. Genelde durum Türkiye için içler acısıdır. Bu içler acısı durumun farkında olmadığımız bir yönü ise Türkiye'de ki çalışan nüfusun %40'tan fazlası asgari ücretle çalışırken, Avrupa'da bu oran sadece %7'dir. Aslında durum sandığımızdan çok daha içler acısıdır. Konuyla tam olarak ilgili olmasa da alım gücü ve kişi başına düşen milli gelirin önemini anlatan Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ın Maaş videosunu izlemenizi tavsiye ediyoruz.


2021 de asgari ücretli daha ne kadar dayanır bilmiyoruz ama her insana geçinmeyi kolaylaştıracak bazı tavsiyeler vermek istiyoruz;

1- Ulaşılması Mümkün Hedefler Koyun

En başta, finansal (gelir ve gider) hedeflerinizi belirleyin. Bugün asgari ücretle geçim mücadelesi verirken bu çok zor biliyoruz, fakat bu zorlukların üstesinden gelmenin en iyi yolu finansal hedeflerinizi belirlemek olacaktır. Hedefleriniz, kredi kartı borcunuzdan kurtulmak, acil durumlarda ihtiyacınızı karşılaması biraz para biriktirmek ya da annelerimizin yaptığı gibi kenara birkaç çeyrek altın atmak olabilir. Hedeflerinizi belirlerken, tamamının ulaşılabilir hedefler olduğundan emin olmalısınız. Daha küçük hedeflerin daha kolay ulaşılabilir olduğunu unutmamalısınız. Çünkü kısa vadeli birikim hedefleri, bir yerlerden başlamanız ve hızlı yol alabilmeniz için önemlidir. Üstelik bu sayede küçük hedeflerinize ulaşarak gelecekteki büyük hedeflerinize ulaşmak için motive olabilirsiniz.

2- Mutlaka Bir Bütçe Planı Oluşturun

Ulaşılabilir finansal hedeflerinizi belirledikten sonra, hedeflerinizi destekleyip karşılayacak esnek bir bütçe oluşturun. Asgari ücret için en iyi bütçe oluşturma seçeneklerinden biri 60/30/10 yaklaşımıdır. Sadece asgari ücretliler için değil çoğu insan için geçerlidir aslında. Bu yaklaşım kolayca bir bütçe oluşturmanıza ve gelirlerinizi basit bir şekilde yüzdesel olarak giderlerinize dağıtmanıza olanak sağlar.

60/30/10 bütçe yaklaşımı:

Gelirinizin %60'ını konut ve gıda ihtiyaçlarına ayırmanıza,

Gelirinizin %30'unu başlangıçta borç ödemelerine ve borçlar bittikten sonra birikimlere ayırmanıza,

Gelirinizin %10'unu ise eğlence ve dışarıda yemek yemek gibi “istek” bazlı ihtiyaçlara ayırmanıza gerekli kılar.

Bu noktada "ihtiyaç" ve "istek" kavramlarına açıklık getirmek gerekiyor. Zira ihtiyaç ve istek kavramlarını yeteri kadar iyi anladığınız takdirde paranızı çok daha iyi yönetebilirsiniz.

İhtiyaç, yaşamınız için önemli ve olmazsa olmaz harcamalarınızı ifade eder. Kira ya da gıda için yaptığınız harcamalar birer ihtiyaçtır. İstek, yaşamınız için çok önemli olmayan ve olmasa da olur diyebileceğimiz harcamaları ifade eder. Hali hazırdaki çalışıyorken yeni bir cep telefonu almak ya da dışarıda eğlenmek birer istektir. 60/30/10 bütçe yaklaşımının temellerini öğrendiniz ve bilmeniz gereken bazı temel kavramların üzerinden şöyle bir geçtik. Şimdi sıra bütçe oluşturmaya geldi. Bütçenizi oluşturmak için aylık gelirinizi bilmeniz gerekiyor. Bir kısmını zaten biliyoruz: asgari ücret. Ancak bizim bilmediğimiz ek gelirleriniz olabilir. Kira geliri ya da emekli aylığı gibi. Tüm gelirlerinizi hesaplayıp toplayın. Arından tüm giderlerinizin bir listesini çıkarın. Giderlerinizi 60/30/10 bütçe bölümleri ile karşılaştırın ve bu üç bölümü koşullarınıza göre ayarlayın. Örneğin, kredi kartı borç ödemeleri %30'luk bölümü aşarsa, "istekler" bölümündeki harcamalarınızı geçici olarak azaltabilirsiniz, böylece gelir ve giderleriniz arasında bir denge sağlayarak hedeflerinize doğru ilerleme kaydedebilirsiniz.

3- Otomatik Ödeme Talimatları Verin

Fatura ya da kredi kartı ödemelerinizi otomatikleştirmenin çok büyük avantajları vardır. Örneğin faturalar için otomatik ödeme talimatı vererek, ödemeleri kaçırmaktan ve gecikme faizleri ödemekten tamamen kurtulabilirsiniz. Bunun yanı sıra kredi kartı borçlarınız için vereceğiniz otomatik ödeme talimatları kredi notunuzun zarar görmesini engeller. Çünkü gecikmeye düşen borç ödemeleri kredi notunuzu olumsuz etkiler. Varsa kredi ödemeleriniz için de otomatik talimatlar vermeyi düşünmelisiniz. Ayrıca dönem borçlarınızın tamamını ödemediğiniz durumlarda asgari ödeme yapmayı ihmal etmemelisiniz. Asgari ödeme yapmanız, dönem borcunuzun tamamını ödemeseniz bile kredi notunuzun düşmesini engeller.

4- Borçlanmaktan Kaçının

Kredi kartınızı kullanarak harcama yapmak ve "maaş gününde bu borçları nasılsa öderim" fikri ilk etapta cazip gelebilir. Ancak bu yönelim, kısa zamanda daha fazla ve altından kalkamayacağınız büyük sorunlara yol açabilir. İhtiyaçlar dahilinde ve özellikle de acil durumlarda kredi kartı kullanmanız mantıklı olabilir. Aniden ortaya çıkan sağlık harcamaları ya da maaş gününden önce kesinlikle çözülmesi gereken ekstra masrafların karşılanması bu durumlara örnek gösterilebilir. Ancak ihtiyaçlar için değil de istekler için kredi kartı kullanmak, asgari ücretle geçim mücadelenizi kolaylaştırmak yerine daha da zorlaştırır. Bu nedenle borçlanmaktan kaçınmaya çalışmalısınız. Borçların zorlukları aşmak yerine mücadelenizi daha da zorlayacağını unutmamalısınız. Borçlanma her zaman geçici bir çözümdür.

5- Borçlarınızı Bitirmeye Odaklanın

Borçlarınızı ödemek ve tamamen borçsuz bir yaşama geçiş yapmak her zaman iyi bir seçimdir. Borçsuz olmanın psikolojik yararlarına ek olarak, ölçülebilir finansal faydalarından da yararlanabilirsiniz. Her yaz tatile çıkmak ya da geleceğinizi garanti altına almak adına daha fazla yatırım yapmak ya da bireysel emeklilik primi ödemek gibi. Borçlarınızı ödeyebileceğiniz bazı yollar vardır. Mesela örnek bir borç bitirme planı nereden başlamanız gerektiği konusunda size yardımcı olabilir. Ek olarak, son derece etkili olan borç kar topu yöntemi de borçlarınızı bitirme noktasında size fayda sağlayabilir. Çok fazla borcunuz varsa, en başta borçlarınızı tamamen bitirmek yerine borçlarınızı azaltmaya odaklanmalısınız. Borçlarınız azaldıkça borçları tamamen sıfırlamak gibi büyük bir hedefe daha hızlı ulaşmanız mümkün olacaktır.

6- Gelirlerinizi Artıracak Yollar Bulun

Asgari ücretle yaşıyorsanız, gelirinizi arttırmanız ve farklı para kazanma seçeneklerini değerlendirmeniz önemlidir. Becerilerinizi, deneyiminizi ve ilgi alanlarınızı değerlendirerek kendinize yeni bir gelir kapısı açabilirsiniz. Beceri, deneyim ve ilgi alanlarınızı kullanarak para kazanabileceğiniz birçok seçenek vardır. Örneğin, iyi fotoğraflar çektiğinizi düşünüyorsanız, fotoğraf becerilerinizi biraz nakde çevirebilirsiniz. Makale yazabilir ya da seslendirme yapabilirsiniz. Biz buna pasif gelir diyoruz. Bu konuda daha fazla fikir almak ya da bazı örnekleri görmek için buraya bakabilirsiniz. Gelirinizi artırarak giderlerinizi karşılamanız ve borçlarınızı daha kolay bir şekilde ödemeniz mümkün olacaktır. Üstelik ilerleyen dönemlerde de birikim yapmanız kolaylaşacaktır.

7- Market İndirimlerini Takip Edin

Gıdaya ayrılan giderler asgari ücretle çalışan herkes için sorun oluşturuyor. Zira son yıllarda gıda fiyatları hızlı bir şekilde artıyor ve gıda enflasyonu market indirimlerini takip etmeyi çok daha önemli bir hale getiriyor. Her marketi gezerek hangi üründe ne kadar indirim olduğunu tespit etmek kolay değil. Ancak akıllı telefonlar sayesinde bu gayet kolay olabiliyor. Akıllı telefonunuza indirebileceğiniz mobil uygulamalar sayesinde market indirimlerini takip edebilirsiniz. Uygulama mağazalarında “market indirimleri” ya da “market insertleri” araması yaparak telefonunuza bir uygulama indirebilirsiniz. Marketler genellikle 15 günde bir ürünleri yeniden fiyatlar ve indirimlerini duyururlar. Siz de bu dönemlerde indirimleri kontrol ederek bir alışveriş listesi oluşturup alımlar planlayabilir, düzenli bir takiple daha ucuza alışveriş yapabilirsiniz. Yapacağınız indirimli alışverişler sayesinde daha fazla tasarruf ederek diğer zorunlu giderlerinizi daha kolay karşılayabilirsiniz. Herhangi bir faturanın ödemesi kadar tasarruf yapabilseniz bile buna kesinlikle değecektir.

8- Ekstra Tasarruf Yolları Bulun

Her ay daha fazla tasarruf etmenizi sağlayacak birçok denenmiş ve gerçek yol vardır. Bunlardan bazılarını tasarruf yolları makalemizde bulabilirsiniz. Bu makalemizde uygulanabilir 50’den fazla etkili tasarruf yolunu bir araya getirdik. Asgari ücretle geçimin zorlaştığı her geçen gün tasarruf etmek çok daha önemli bir hal alıyor. Tasarruflarınızı artırarak giderlerinizi azaltabileceğiniz gibi borçlarınızı kısa sürede hızlı bir şekilde ödeyebilirsiniz. Bu nedenle tasarruf yollarını bilmeniz ve elinizdeki tüm fırsatları değerlendirmelisiniz.

9- Küçük Şehirlerde Yaşamayı Düşünün

Bu ekstrem bir tavsiye. En başından kabul etmek gerekiyor. Küçük şehirlere kıyasla daha fazla iş olanağı barındırması büyük şehirlerin en büyük avantajıdır. Ancak bunun yanı sıra büyük şehirlerde yüksek kira ve ulaşım masrafı gibi zorluklar bulunur. Kirada oturuyorsanız ve her hâlükârda asgari ücret almaya devam edecekseniz, bir iş ayarlayıp küçük bir şehre taşınmanız iyi bir fikir olabilir. Küçük şehirlerde asgari ücretle geçinmek çok daha kolaydır. Küçük bir daire bulup daha az kira ödeyebileceğiniz birçok küçük ilçe veya hatta kasaba vardır. Üstelik genellikle her yerin hemen her yere yakın oluşu nedeniyle küçük bölgelerde günlük ulaşım masrafı gibi zorluklar da bulunmaz.

10- Kendinizi Sürekli Eğitin

Kendinizi belirli konularda eğitmeniz için birçok sebep vardır. Mesela belirli bir konuda uzmanlık sağlayarak bu uzmanlığınızı ek iş yapmak ve pasif gelir oluşturmak için kullanabilirsiniz. Bir yerlerden başlamak istiyorsanız, internetteki çoğu ücretsiz eğitim seti sizin için biçilmiş kaftan olacaktır. Para yönetimi konusunda da kendinizi eğitmeniz önemlidir. Kitaplar kendinizi bu konuda eğitebileceğiniz en iyi yolların başında gelir. Potansiyelinizi açığa çıkararak sizi zenginlik mantalitesine ulaştıracak kitap tavsiyelerine ihtiyacınız varsa,  buradaki listemize göz atabilirsiniz. Unutmayın, tüm adımları aynı anda tamamlamak zorunda değilsiniz. Hedef belirleme ve bütçe oluşturma gibi daha küçük adımlarla başlamalısınız. Ardından, asgari ücrete ek olarak kazancınızı artırmak ya da borçlarınızı tamamen bitirmek gibi büyük hedeflere daha kolay odaklanabilirsiniz.

https://konupara.com/kisisel-finans/asgari-ucretle-gecinmek-8874/

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski