mRNA Vücutta Ne Kadar Dayanır?

mRNA ve Spike Proteinler Vücutta Ne Kadar Süre Kalır?

Aşılar genellikle vücudunuza bir parça virüs veya bakteri sokarak çalışır, böylece patojene karşı uzun süreli bağışıklık geliştirebilirsiniz. Aşının getirdiği parça hızla kaybolurken, vücudunuzun bağışıklık sistemi gördüklerini hatırlar. Gerçek dünyada virüs veya bakterilerle karşılaştığında, enfeksiyonun şiddetini önleyen veya azaltan güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturur.

Bazıları, spike proteinin veya mRNA aşılarının diğer kısımlarının vücutta, özellikle yumurtalıklarda veya beyinde birikmesiyle ilgili endişelerini dile getirdi. Burada, mRNA aşılarının (ve sivri proteinlerin) vücutta nereye gittiğini göstermek için verileri parçalıyoruz. Herhangi bir organda herhangi bir mRNA veya proteinin biriktiğine dair bir kanıt yoktur.

Neden Spike Proteinleri Kullanıyorlar?

COVID-19 aşıları için şu ana kadar onaylanmış tüm aşılarda spike protein kullanılmıştır. Spike proteini bir korona virüsün dışında bulunur ve SARS-CoV-2'nin (korona virüs) insan hücrelerine nasıl girdiğidir. Virüsün dış tarafındaki konumu, onu bağışıklık sisteminin kolayca tanımasını sağlar.

Spike proteini SARS-CoV-2'ye özgüdür - vücudunuzun ürettiği diğer proteinlere benzemez. Böylece spike proteine karşı oluşturulan antikorlar vücudunuza zarar vermez, sadece korona virüsü hedef alır.

mrna proteini

mRNA Vücutta Ne Kadar Süre Dayanır?

Pfizer ve Moderna aşıları, kas hücrelerinize mRNA (haberci RNA) sokarak çalışır. Hücreler spike proteinin kopyalarını oluşturur ve mRNA hızla bozulur (birkaç gün içinde). Hücre, mRNA'yı küçük zararsız parçalara ayırır. mRNA çok kırılgandır; mRNA aşılarının çok düşük sıcaklıklarda bu kadar dikkatli bir şekilde korunmasının bir nedeni budur.

Spike Proteinler Vücutta Ne Kadar Süre Kalır?

Amerika Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (IDSA), COVID-19 aşıları tarafından üretilen spike proteinlerin, vücut tarafından üretilen diğer proteinler gibi birkaç haftaya kadar sürdüğünü tahmin ediyor. Bağışıklık sistemi, spike proteinleri hızlı bir şekilde tanımlar, saldırır ve yok eder çünkü onları sizin bir parçanız olarak kabul etmez. Bu "düşmanı öğrenme" süreci, bağışıklık sisteminin gerçek korona virüsü nasıl yeneceğini nasıl bulduğudur. Gördüklerini hatırlar ve gelecekte korona virüse maruz kaldığınızda hızla etkili bir bağışıklık tepkisi oluşturabilir.

Aşı Nereye Gidiyor

İşte, kas içi aşıların (ki COVID-19 aşılarının üçünün de olduğu) makaklarda (bir tür maymun) seyahat ettiğini gösteren hakemli bir çalışma. Aşılar çoğunlukla enjeksiyon bölgesinin (kol kası) ve lokal lenf düğümlerinin yakınında kalır.

Bu mantıklı: Lenf düğümleri, bizi hastalıktan korumak için beyaz kan hücreleri ve antikorlar üretir. Lenfatik sistemin önemli bir parçası olan lenf düğümleri ayrıca sıvıları temizler ve atık maddeleri uzaklaştırır. Lenf düğümlerinde spike protein parçalarının bulunması tamamen normaldir, çünkü lenf düğümleri vücut için çöp çıkarma hizmeti görevi görür. Bu, aşının işini yaptığı (antikorların oluşumuna neden olan spike proteinler yaptı) ve vücuttan temizleneceği anlamına gelir.

Bir başka hakemli çalışma, bir mRNA aşısının farelerde tam olarak nereye gittiğini test etti. MRNA aşısının çoğu, enjeksiyon bölgesi kasında kaldı - iğneyi aldığınız yer. Lokal lenf düğümlerinde, aşı yapıldıktan yaklaşık sekiz saat sonra pik yapan çok sayıda mRNA aşısı bulundu. Çok daha az miktarda mRNA aşısı daha uzak lenf düğümlerine gitti.

COVID-19 Aşıları DNA'nızı Değiştirebilir mi?

Hayır. COVID-19 aşıları DNA'nızı değiştiremez.

DNA, hücrelerinizin çekirdeğinde depolanır. mRNA aşıları işlerini çekirdeğin dışında (sitoplazma adı verilen bir boşlukta) yapar ve çekirdekle etkileşime girdiği gözlemlenmemiştir. Talimatları kullanarak bitirdikten hemen sonra hücre parçalanır ve mRNA'dan kurtulur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski