Yeşil Kabuklu Ceviz Ne Kadar Dayanır?

Cevizin hasat ve olgunlaşma zamanı iklimden iklime farklılık gösterir. Daha serin iklimlerde iç cevizin olgunlaşması ile yeşil kabuk olgunlaşma zamanı genellikle aynı zamana denk gelirken, sıcak iklimlerde iç ceviz, cevizin dışındaki yeşil kabuktan 2,3 hafta önce olgunlaşır. Bunun yanında yüksek nem ve yağmur cevizin dışındaki yeşil kabuğun daha hızlı açılmasına sebep olur. Cevap yetiştiriciliği ve depolaması yapacaksanız bulunduğunuz iklime göre hareket etmeniz gerektiğini unutmayın.

Ceviz Ne Zaman Hasat Edilir?

Cevizin çeşidine göre değişen hasat zamanı ortalama olarak eylül ayına denk gelir. Erken hasat ederseniz cevizin iç ağırlığından kaybedersiniz. Geç hasat edildiğinde ise iç kısmı kararır ve kalitesi düşer. Cevizin hasat edilmesi, soyulması ve kurutulması hakkında Ceviz Adam Ahmet Abi'den edindiğimiz bilgiler doğrultusunda yeşil kabuklu cevizi kırdığınızda içindeki tahta perde sütlü kahve rengini aldıysa cevizin toplanma ve soyulma zamanı gelmiş demektir. Ayrıntılı bilgileri altta paylaştığımız Ceviz Adam Ahmet videosundan öğrenebilirsiniz.

Yeşil Ceviz Ne Kadar Dayanır?

Ceviz Adam Ahmet'ten aldığımız bilgilere göre ceviz, yeşil kabuğuyla saklanmamalı. Mümkünse toplandığı gün soyum işlemi yapılmalı. Eğer yeşil kabuğuyla bekletilecekse basık olmayan hava alan bir yerde sererek bekletilmeli ve en kısa sürede soyum işlemine tabi tutulmalı. Güneş fidancılığın sitesinden elde ettiğimiz bilgilere göre ise; "Hasat edilen ceviz meyveleri çok kısa süre içerisinde toplanıp yeşil kabuktan ayrılmaktadır. Eğer hasat edilen cevizler bahçede veya toplama yerinde özellikle sıcak havada ve güneşte yeşil kabuktan ayrılmazsa iç renginde ve kalitede düşmeler görülecektir."

Yaş Ceviz Nasıl Kurutulur?

Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Güneşte kurutulan cevizlerde kararma olur bu nedenle gölgede kurutmada fayda vardır. Eğer kurutma tesisleri varsa burada 30-35 derecede 24 saat bekletilerek kurutma işlemi tamamlanmış olur.

Ceviz Nasıl Saklanır?

Cevizde %70 oranında yağdan oluştuğu için uygun şartlarsa saklanmazsa bozulabilir. İç cevizi en uzun 4 derece sıcaklıkta muhafaza edebilirsiniz. Ceviz içi 4 derece sıcaklıkta %4 neme sahip bir ortamda 1 ile 1,5 yıl arası tazeliğini korur. Daha uzun saklamak isterseniz cevizi kabuğuyla saklamanız gerekmektedir. Kabuklu olarak saklanan ceviz oda sıcaklığında 4-5 ay 1 derece sıcaklıkta ise 2 yıl saklanabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski