Dekoratif Küçük Balkabağı Ne Kadar Dayanır?

wee be little süs balkabağıDekoratif amaçlı kullanılan küçük balkabaklarına halk arasında süs balkabağı veya mini balkabağı deniyor. Fakat bu balkabaklarının her birinin farklı bir adı var ve sadece dekoratif amaçlı değil yemeklerinizde de kullanılabiliyor. Özellikle mini balkabağı dolması ve balkabağı keki çok fazla tercih ediliyor.

Küçük Balkabağına ulaşmak normal boyutlardaki balkabağına göre biraz daha zor. Her markette bulunmasa da İnternet üzerinde satışını yapan çok fazla site veya uygulama bulmak mümkün. Özellikle son yıllarda kış aylarında METRO ve MİGROS gibi marketler zincirinde satılmaya başlanmasıyla halk arasında talep görmeye başlamış bir ürün.

Başta da belirttiğimiz gibi bu minik kabakların sarı, yeşil ve turuncu olmak üzere bir çok çeşidi mevcut. Bunların en bilineni Wee Be Little Balkabağı. Çoğu insan tarafından dekoratif amaçlı kullanılsa da dolmasını denemenizi tavsiye ederiz.

Süs Balkabağı Nasıl Saklanır?

Gelelim bu minik süs balkabaklarının dekoratif amaçlı ne kadar dayandığına. Bu süre balkabağının aldığı güneş ve ortamın nemine göre değişken bir süredir. Eğer direk güneş ışığı almayan, normal oda sıcaklığında sergilenecek olursa 1-2 ay arası görüntüsünü bozmadan kalabilmekte. 1 ay özellikle 2 aydan sonra içe doğru göçecek şekilde buruşmaya başlarlar. Bu aşamadan sonra balkabağınızın içindeki çekirdekleri alıp evde kendiniz yetiştirmek üzere kendi tohumlarınızı elde edebilirsiniz.

dekoratif balkabağı
3 ay sonunda küçük balkabağının son durumu 
küçük balkabağı ne kadar dayanır
3 ay sonunda minik balkabağının üstten görünümü

Süs Balkabağı Yetiştirme


Tohum Ekim Zamanı: İlkbahar,sonbahar, iç mekanda her zaman.
Tohum Ekim Mesafesi: Sıra arası 50-80 cm, sıra üzeri 100-110 cm arası.
Tohum Ekim Derinliği: Tohum çapının 2-3 katı
Tahmini Çimlenme Zamanı: 6-12 gün
1 gramdaki Tohum Sayısı: Çeşide göre 3-7 adet arasında olabilir.
Bir Dekar İçin Gerekli  Olan Tohum Gramajı: 300-500 gram
Her Tohum Ocağına: 2-3 Tohum.
Olgunlaşma Süresi: 70-80gün
İdeal Toprak Isısı: 21-35 derece
Tohum Çimlendirmesi: Tohumları ocaklarına koymadan önce muhakkak 2-3 saat ılık su veya nemli bez içerisinde bekletiniz.Bu şekilde suyu içine alan tohum daha kolay çimlenecektir.
Oluşan Fide Gübrelemesi: Fide oluşumu başladıktan sonra mutlaka her sulamanızda olmasa bile 4. veya 5. sulamanızda yapraktan gübre veriniz.Yaprak gübrelemesinde sıvı yarasa gübresi veya sıvı solucan gübresi kullanarak yapabilirsiniz.Hobi amaçlı 1 veya 2 litrelik gübre ile 400 litrelik karışım sizin 1 sezonluk gübre ihtiyacınızı görecektir.
Oluşan Fide İlaçlaması: Fidelerde genel koruyucu olarak arılar için zararsız olan ürünlerden kullanmanız tavsiye edilir.
Saksı İçerisinde Yetiştirilecekse Dikkat Edilmesi Gerekenler: Kullanacak olduğunuz saksı toprağının drenaj kanalların açık olmasına ve torf-kokopit ponza karışımlı toprak harcı kullanmanız bitkinin gelişimini hızlandıracaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski